Asigurare obligatorie pentru cutremur si inundatii
Evenimentul Zilei- 25.05.2005
Incepind cel mai probabil cu anul viitor, romanii vor fi obligati sa-si asigure propriile locuinte

 

Incepind cel mai probabil cu anul viitor, romanii vor fi obligati sa-si asigure propriile locuinte, daca guvernul va aproba modificarea unui pachet de legi menite sa creeze cadrul legal pentru implementarea acestui nou act normativ.

Initiativa apartine Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), iar argumentele invocate tin de pagubele recente provocate de inundatii in judetele Timis si Caras-Severin.

Intr-o "scrisoare de intentie" care a ajuns pe masa mai multor ministere si comisii parlamentare, reprezentantii CSA pledeaza pentru "necesitatea si ratiunea reintroducerii asigurarii obligatorii a locuintelor", in vederea reducerii efectelor catastrofelor naturale.

"Dupa mai bine de 10 ani de la desfiintarea acestei forme de asigurare obligatorie, in Romania sint asigurate facultativ mai putin de 6a din totalul locuintelor", a declarat presedintele CSA, Nicolae Crisan, la Forumul International de Asigurare-Reasigurare, organizat de MediaXPRIMM in intervalul 23-27 mai la Sinaia. In cazul romanilor, nici stimulentele de natura fiscala nu au functionat.

Deducerea echivalentului a 200 euro din impozitul pe venitul global, masura valabila doar anul trecut, nu a crescut nici cu o zecime de punct gradul de cuprindere in asigurare.

Raspunzind intrebarilor "Evenimentului zilei", Nicolae Crisan a spus ca media sumei asigurate pentru locuinte este cuprinsa intre 10.000-20.000 euro, de unde putem trage doua concluzii: fie romanii nu isi asigura casele la valoarea reala, fie pretul de vinzare al locuintelor de pe piata este umflat fara nici o jena.

In urma cu doi ani, o initiativa similara a esuat rapid, deoarece s-a pus problema ca societatea care urma sa administreze primele incasate sa fie controlata de stat, prin intermediul CEC (Casa de Economii si Consemnatiuni). De data aceasta, principala noutate tine de faptul ca politele nu vor acoperi gama standard de riscuri.

"Nu ii vom obliga pe bucuresteni ca, pe linga riscul de cutremur, sa se asigure si pentru cel de inundatii, pentru ca nu-si are rostul. La fel, locuitorii din Harghita ori Covasna nu au de ce sa se asigure contra riscului de cutremur", a explicat Crisan.

El a propus ca autoritatile locale sau judetene sa hotarasca la ce riscuri se expun gospodariile din zona, urmind ca acestea sa fie preluate de asigurare.

Piata, in cifre, in 2004

• Cele 43 de societati autorizate au subscris prime de aproape 880 milioane euro.
• Anul trecut, valoarea primelor/cap locuitor a fost de 40 euro.
• 28 de societati au inregistrat profit. Valoarea totala a profitului net inregistrat se ridica la 1.214 miliarde lei.
• 14 societati au inregistrat pierderi, valoarea totala fiind de 696 miliarde lei. Pierderile Asirom, de exemplu, sint puse pe seama diferentei de curs valutar, dupa cum ne-au declarat surse din companie.

Asigurarile de credite, cele mai paguboase

Potrivit datelor preliminare furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, in 2004, s-a observat o crestere accelerata a indemnizatiilor platite la asigurarile de credite si garantii (peste 860 miliarde lei), ponderea lor dublindu-se comparativ cu 2003 (de la 3,3% la 7%), ceea ce inseamna ca s-a marit semnificativ numarul celor care nu si-au platit creditele.

Prima anuala nu va depasi in medie 20 de euro

Seful CSA spune ca tocmai pentru ca riscurile luate in calcul vor fi mai putine, polita obligatorie va avea un pret rezonabil. "Poate fi vorba de o prima anuala de circa 15-20 euro, in functie de suma asigurata, desigur.

In cazul batrinilor cu pensii sub un anumit nivel, persoanelor defavorizate ori muncitorilor cu salarii extrem de scazute, primele vor fi subventionate de stat", a precizat oficialul CSA. El a adaugat ca primele de asigurare urmeaza sa se plateasca la sectiile financiare, contra unui comision modic, care va aduce si ceva bani la bugetul statului.

Initiativa CSA presupune constituirea fie a unui Fond National pentru Riscuri de Catastrofa (similar cu cel existent in Spania), fie a unei Companii Nationale pentru Reasigurarea Riscurilor Catastrofice, prin care sa se deruleze asigurarile obligatorii.

Seful CSA crediteaza varianta secunda: "Aceasta companie va fi capitalizata de catre societatile de asigurare, care vor fi si actionari majoritari si nu excludem prezenta CSA-ului, prin intermediul Fondului de Garantare privind protectia clientilor firmelor de asigurare falimentare. CSA isi asuma si raspunderea privind administrarea companiei.

Aceasta ar putea fi capitalizata cu pina la 500 miliarde lei, bani proveniti din Fond", a precizat Crisan. Oficialul admite ca vor exista rezerve din partea firmelor de asigurare, pentru ca toate cotizeaza la acest fond, dar nu toate vor putea intra ca actionari in noua companie, intrucit vor exista si citeva conditii ce trebuiesc indeplinite.

"Din 43 de societati de asigurare la ora actuala, cred ca vor mai ramine doar 20-25, in 2007. Vom asista la fuziuni, achizitii si, de ce nu, iesiri de pe piata"
Nicolae Crisan, presedintele CSA

Evenimentul Zilei, Eryka Lang, 25 mai 2005

25 May 2005