Piața asigurărilor din România are un deficit de credibilitate, iar perspectiva unui cutremur major îi îngrijorează, pe asigurați. Lucrurile s-au complicat cu atât mai mult la sfârșitul săptămânii trecute, când Autoritatea de Supraveghere Financiară a prezentat un studiu care demonstra că, în cazul unui seism de proporții, o singură companii și-ar permite să plătească toate daunele produse. Reprezentanții companiilor de asigurări dezmint însă această teorie, oferind garanții că, indiferent de gravitatea scenariului, cei mai mult dintre asigurători vor fi în măsură să plătească daunele asumate.

37813-asigurare_locuinta.jpegTestul de stres făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară a inflamat lumea asigurărilor, inducând panică în rândul asiguraților și provocând un val de dezmințiri, în rândul asigurătorilor. Chiar și Mișu Negrițoiu, președintele ASF, a subliniat că testul a fost făcut pentru cel mai negru scenariu, și că nu este cazul ca populația să se panicheze. De cealaltă parte, UNSAR, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare din România, susține că un asemenea scenariu fatidic este greu, dacă nu imposibil de întâlnit în realitate.

„În cazul unui cutremur similar celui din 1977, cei mai mulți asigurători sunt acoperiți cu mai mult de 60% decât i-ar costa. Testul de stres prezentat de ASF, care a luat în calcul producerea unui cutremur sever, este foarte util, a arătat nevoia de reasigurare, dar este extrem de sever.  Ce s-a intamplat până acum în lume nu susține acest scenariu de test de stres. UNSAR nu-și propune să conteste modalitatea de calcul din acest test, ci să nuanțeze lucrurile și să transmitem mesajul că marea majoritate a asigurătorilor va putea să plătească despăgubirile”, a explicat Remi Vrignaud, președinte UNSAR, și director general Allianz-Țiriac Asigurări.

Această teorie este susținută și de AON Benfield, cel mai mare broker de reasigurare din lume, recunoscut ca expert în plasamentul riscurilor catastrofale. Potrivit unei analize realizate de această companie, cutremurul din 1977 a făcut pagube estimate la 909 milioane euro, iar capacitatea de despăgubire pe care o au membrii UNSAR se ridică la 1,45 miliarde euro.

„Companiile membre UNSAR cumpără o capacitate de tip CAT XL peste nivelul minim cerut de regimul Solvabilitate II, atât în raport cu daunele ce s-ar putea produce, cât și în comparatie cu alte țări. Protecțiile în reasigurare disponibile membrilor UNSAR sunt securizate prin plasamente în proporție de 99,9% la reasiguratori cotați cu rating minim 'A', ținând cont, în comparație cu alte țări europene, de o severitate a unui eveniment catastrofal mult peste nivelul Poloniei, Cehiei, Ungariei și al altor țări din regiune”, arată un studiu AON Benfield.  

Exercițiul de Stress Test întocmit de către ASF reprezintă un proiect-pilot, bazat pe un scenariu de o severitate extremă. Testul combină expunerea la un cutremur este extrem de sever, cu intrarea în incapacitate de plată a reasiguratorilor, fapt catalogat drept cel puțin improbabil.

CITEȘTE ȘI:

27 July 2015