Una dintre putinele dictaturi comuniste care a mai ramas in lume, despre Coreea de Nord s-a vorbit mai mult ca de obicei la sfarsitul anului trecut, cand si-a pierdut liderul Kim Jong-il, sau la inceputul acestui an, in contextul programului nuclear al Iranului, pe care regimul de la Phenian il sprijina.

25237-arhitectura-unui-popor-ingenuncheat-de-dictatur.jpgSe stiu destul de putine lucruri despre tara in care oamenii sunt prizonierii unui regim care ii indoctrineaza la maximum si din care ies putine informatii.
 
Desi liderii de la Phenian mimeaza libertatea de exprimare si mai invita din cand in cand jurnalisti straini in Capitala, acestia sunt urmariti in permanenta si nu li se permite sa transmita decat informatiile agreate de ei.
 
Arhitectul german Philip Meuser a reusit sa mearga in capitala Coreei de Nord – Pyongyang, mai cunoscuta sub numele de Phenian, si a realizat un ghid cu cele mai impresionante constructii ale regimului comunist.
 
“O parte a motivatiei mele in realizarea acestei carti a fost sa arat lumii intregi niste locuri pe care nu le vor vizita niciodata. Vreau sa arat ca Pyongyang este un oras real si Coreea de Nord este o tara reala, desi pentru cei mai multi dintre straini sunt doar niste concepte virtuale”, a spus Meuser, potrivit Business Insider.
 
Meuser mai precizeaza ca, din cauza faptului ca orasul a fost distrus aproape in intregime in timpul razboiului dintre cele doua Corei, majoritatea cladirilor au fost ridicate spre sfarsitul anilor ’60 si sunt interpretari ale “arhitecturii istorice coreene”.

 

Sursa

11 June 2012