Intr-o declaratie facuta la PRO TV in urma cu aproape doua saptamani, Ministrul de Finante a invocat posibilitatea majorarii impozitelor pe proprietate prin cresterea bazei de impozitare, respectiv prin luarea in considerare a valorii de piata a imobilelor, mult mai mare decat valoarea la care se aplica acum impozitul.

Sa vedem care ar fi argumentele pro si contra implementarii unei asemenea masuri.

Argumente in favoarea cresterii impozitelor pe proprietate

1. In Romania, impozitul pe proprietate este de 0.1% din valoarea "oficiala" a proprietatii, valoare care nu a mai fost actualizata din 2002 si care reprezinta in cel mai bun caz 25-35% din valoarea de piata. Astfel, impozitul real nu este de 0.1%, ci de maxim 0.03-0.04%, printre cele mai mici din Europa.

Cat platesc altii: in Bulgaria, procentul este de 0.16% din valoarea de piata actualizata anual, in Ungaria impozitul mediu este de 3.95 euro/mp (ceea ce inseamna aprox. 0.4% pentru un apartament de 60 mp in valoare de 60.000 de euro), in Spania se plateste 0.4-1.1%, iar in Polonia, taxele pe proprietate sunt infime in cazul persoanelor fizice (0.1-0.2 euro/mp) insa impozitul pe cladirile comerciale este de 30-40 de ori mai mare.

2. Prin subevaluarea bazei de impozitare, autoritatile locale pierd o gramada de bani pe care i-ar putea investi in infrastructura locala.

3. Tot prin mentinerea artificiala la un nivel scazut a bazei de impozitare, statul ofera practic protectie sociala tuturor proprietarilor, indiferent de venit sau categorie sociala. Mai mult, se poate ajunge in situatia in care in acelasi oras, proprietarul unui imobil scump plateste un impozit real (ca procent din valoarea locuintei) mai mic decat proprietarul unui imobil mai ieftin.  

Argumente contra cresterii impozitelor pe proprietate

1. Multora dintre romani le-ar fi imposibil sa plateasca impozite la valoarea de piata a imobilelor, impozite care pot fi si de 5-6 ori mai mari decat cele actuale. La inceputul anilor 90, multi dintre actualii proprietari si-au cumparat locuintele la preturi derizorii iar acum, pe fondul exploziei preturilor, s-a ajuns in situatia in care valoarea locuintelor nu mai are nici o legatura cu veniturile.

2. Cum stabilim valoarea reala a unei locuinte, in conditiile in care nu avem un indice oficial al pietei imobiliare? Grila notarilor reprezinta un reper inexact pentru ca se bazeaza pe un pret minim, nu pe unul mediu, astfel ca aplicarea acestei grile ii avantajeza pe unii si ii dezavantajeza pe altii.

Sursa

25 January 2010