Banca Naţională doreşte să facă reglementări în ceea ce priveşte noul regulament de restricţionare a creditării în valută. Astfel că oficialii BNR se vor întâlni cu reprezentanţii comunităţii bancare, pentru a discuta toate propunerile. Data întâlnirii a fost stabilită pe 4 octombrie, a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

21145-21144-arb_contesta_propunerile_bnr.jpgPropunerile Băncii Naţionale nu sunt în totalitate acceptate de Asociaţia Română a Băncilor, aşa că în cadrul întâlnirii dintre reprezentanţii celor instituţii se vor aduce argumente pro şi contra pentru fiecare reglementare.

„Pe patru octombrie ne vom întâlni cu domnul prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, şi cu echipa dânsului. Atunci sper că vom discuta punct cu punct ceea ce am propus noi şi ceea ce dânşii sunt dispuşi să accepte", a declarat Radu Gheţea.

Radu Gheţea a sugerat că una dintre obiecţiile reprezentanţilor ARB ar fi perioada pentru care poate fi acordat un credit de consum.

„Este nevoie de o abordare prudenţială a acestui aspect. Personal fac acest lucru de şapte ani şi spun că nu trebuie să lăsăm românii să se împrumute în alte valute decât în cea în care câştigă. Este clar că acest regulament nu va afecta creditul Prima Casă. În ceea ce priveşte creditul de consum, opiniile băncilor sunt diverse, plecând de la propunerea de majorare a termenului de cinci ani către şapte sau 10 ani", a adăugat preşedintele ARB.

Perioada maximă a unui credite de consum ar putea fi de cinci ani, iar solicitanţii ar trebui să aducă garanţii în valoare de minimum 133% din valoarea împrumutului - acestea ar fi două dintre cele mai importante modificări în ceea ce priveşte creditul de consum, potrivit unui proiect publicat pe site-ul oficial al Băncii Naţionale.

În ceea ce priveşte finanţările imobiliare, proiectul BNR prevede: un avans de cel puţin 30% pentru creditele imobiliare în euro, minimum 15% pentru cele contractate în lei şi 40% pentru creditele contractate în alte monede străine.

CITEȘTE ȘI: BNR transformă creditarea într-o misiune imposibilă


23 September 2011