Din 34.000 de firme aflate în dificultate, 96% sunt cu un picior în prăpastie. CITR: Firmele alocă practicienilor de insolvenţă prea puţini bani.

19676-139814maxim.jpgSituaţia de pe segmentul firmelor aflate în insolvenţă este total dezechilibrată, cu un volum uriaş de societăţi care nu scapă de faliment şi unul nesemnificativ de unităţi care intră în reorganizare juridică. Potrivit Casele de Insolvenţă Transilvania (CITR), în prezent, numărul dosarelor de insolvenţă aflate pe rolul judecătoriilor din toată ţara se ridică la circa 34.000. Din acestea un procent covârşitor, de 96%, nu reuşesc să facă pasul către reorganizare, ci fac primul pas către faliment.

Potrivit oficialilor CITR, este o situaţie determinată şi de neimplicarea administratorilor firmelor care nu acordă mai multă importanţă procedurilor insolvenţei şi alocă sume prea mici, practicienilor de insolvenţă. "În România, în medie, se alocă unei proceduri de insolvenţă circa 60 euro lunar, fără a include costurile de conservare a activelor societăţilor debitoare. Calculul are la bază estimările CITR, potrivit cărora piaţa locală de insolvenţă se situează în jurul valorii de 25 milioane de euro, iar în prezent 34.000 de companii se află în proces de insolvenţă", se arată, într-un comunicat remis ieri redacţiei, al administratorului judiciar al unor companii precum Flanco, Leonardo sau City Mall.

Cei mai mulţi patroni nici nu vor să scape de faliment

Fondurile alocate unei proceduri de insolvenţă sunt destinate acoperirii costurilor de conservare şi administrare a activelor societăţii aflate în insolvenţă şi acoperirii cheltuielilor "de procedură", care au ca finalitate aplicarea cu succes a procedurii şi remunerarea persoanelor ce asigură bunul mers al procedurii. "Nivelul scăzut al fondurilor investite în proceduri de insolvenţă determină ca numărul procedurilor de reorganizare să fie destul de redus faţă de acela al falimentelor. Astfel, un procent de 96% din procedurile aflate pe rolul instanţelor sunt proceduri de faliment. Valoarea scăzută a fondurilor implicate în finanţarea societăţilor aflate în insolvenţă şi reticenţa cu care se confruntă debitorii aflaţi în procedură pentru a accesa fonduri pentru finanţarea activităţilor determină mulţi dintre debitori să opteze pentru o procedură de faliment în detrimentul uneia de reorganizare", a declarat, în comunicat, Andrei Cionca, Managing Partner CITR.

Activele imobiliare sunt aproape imposibil de valorificat

Potrivit CITR, factorii care sunt de natură a determina creşterea fondurilor alocate procedurilor de insolvenţă sunt legaţi de complexitatea procedurilor de insolvenţă deschise şi de evoluţia mediului economic în general.

Astfel, în prezent, una dintre principalele probleme cu care se confruntă practicienii în insolvenţă este dificultatea valorificării activelor societăţilor aflate în procedură şi scăderea cererii pentru activele imobiliare.

În condiţiile în care aceste tendinţe ale pieţei vor continua să se menţină şi în perioada următoare, costurile alocate pentru conservarea activelor în cauză şi cele legate de expunerea pe piaţă a acestora vor continua să crească, majorând fondurile alocate procedurilor de insolvenţă. Mai mult de atât, oficialii Casei de Insolvenţă Transilvania afirmă că din diverse motive administratorii firmelor cu probleme apelează şi prea târziu la procedura insolvenţei pentru a mai putea fi salvate.

"Creşterea fondurilor destinate finanţării activităţii societăţilor aflate în proceduri de insolvenţă ar determina o parte a societăţilor care în prezent se confruntă cu o criză a lichidităţilor să apeleze cu încredere la procedura reorganizării judiciare în vederea restructurării societăţilor. Lipsa de încredere şi amânarea deschiderii procedurii insolvenţei au cel mai adesea drept consecinţă deschiderea procedurii de insolvenţă foarte târziu, când reorganizarea activităţii nu mai este posibilă sau este foarte dificilă," a declarat şi Radu Lotrean, Managing Partner Casei de Insolvenţă Transilvania.

1 practician de insolvenţă la 10 firme aflate în dificultate

Oficialii Casei de Insolvenţă Transilvania au mai afirmat că apariţia crizei financiare, precum şi creşterea numărului procedurilor de insolvenţă aflate pe rolul instanţelor au făcut ca din ce în ce mai mulţi specialişti ai dreptului să-şi îndrepte atenţia spre acest domeniu de activitate. Astfel s-a ajuns ca în prezent Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă să numere 3.153 de membri.


Sursa

12 July 2011