Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) ar putea încheia aproximativ 400.000 de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor în acest an, având în vedere subscrierile înregistrate până la 15 decembrie, susţine Marius Bulugea, preşedinţele societăţii.

15725-casa1.jpgStartul programului de asigurare obligatorie a locuinţelor a fost dat oficial la 15 iulie 2010.

"Până la 15 decembrie au fost încheiate aproximativ 315.000 de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor. Ritmul de emitere a crescut de la 100 - 200 poliţe pe zi la startului programului, la 1.500 - 1.900 de poliţe zilnic în septembrie, ajungând în decembrie la un ritm mediu zilnic cuprins între 8.000 şi 10.000 de poliţe pe zi, cu mult peste estimările noastre", a declarat pentru NewsIn preşedintele PAID.

Toate societăţile de asigurare acţionare la PAID au emis poliţe, primele patru fiind Astra, Generali, Platinum şi Groupama.

"Estimăm că numărul locuinţelor asigurate va ajunge la aproximativ 500.000 la 15 ianuarie, reprezentând aproape 6% din numărul total de locuinţe din România cu destinaţia de locuinţă, estimat la 8,5 milioane. Dacă se menţine acest ritm, estimăm că aproximativ 10 - 15% dintre locuinţele din România vor avea asigurare obligatorie în primul an", a menţionat preşedintele PAID.

Acesta a adăugat că, până la 15 decembrie, 90% din poliţele subscrise sunt de tip A şi 81% au fost subscrise în mediul urban.

"Din întreg portofoliul, 25% dintre poliţe au fost încheiate pentru proprietăţile din Bucureşti", a mai spus Bulugea.

PAID a fost înfiinţat în toamna anului trecut de 13 companii de asigurări: Groupama Asigurări, Astra Asigurări, Platinum Asigurări, Uniqa Asigurări, Generali Asigurări, Ardaf, EuroIns, Carpatica Asig, Grawe România, Credit Europe Asigurări, ABC Asigurări, Certasig şi City Insurance.

Proprietarii sunt obligaţi ca, într-o perioadă de şase luni de la emiterea primei poliţe, să încheie o asigurare obligatorie a locuinţelor. Potrivit legii, după această perioadă, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei, care este aplicată de primarul localităţii respective.

Din numărul total de 8,5 milioane proprietăţi cu destinaţia de locuinţă, 75% sunt de tip A, iar restul de tip B.

Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic).

Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B.


20 December 2010