O parte dintre blocurile de locuințe încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public vor fi reabilitate, fără costuri pentru proprietari. Astfel, în 2018 vor începe lucrările de consolidare la 40 dintre cele 93 de clădiri cuprinse în Programul de acțiuni pe anul 2018 privind proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție pentru reducerea riscului seismic la construcțiile cu destinația de locuință multietajată, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public, care a fost aprobat în ședința de Guvern din data de 12 iulie.
42161-risc_seismic.jpgTot anul acesta va începe proiectarea lucrărilor de intervenție pentru restul de 53 de blocuri.
Clădirile de locuințe care vor fi reabilitate anul acesta sunt situate în București – 30 de blocuri, Bacău – cinci blocuri, Tulcea – două blocuri, Câmpina – un bloc, Suceava – un bloc și Sf. Gheorghe – un bloc.
Cele 53 de construcții pentru care va începe proiectarea lucrărilor de intervenție se află în București – 31 de blocuri, Ploiești – șapte blocuri, Iași – șase blocuri, Bacău – cinci blocuri, Câmpina – trei blocuri și Suceava – un bloc.
Cele mai vechi blocuri care urmează să fie consolidate din bani publici datează din anul 1890, având, așadar, o vechime de 128 de ani. Pe de altă parte, cel mai nou bloc care va fi reabilitat a fost construit în anul 1976. Lista completă a clădirilor incluse în programul aprobat de Guvernul României este disponibilă aici:
http://www.mdrap.ro/userfiles/anexa%20risc%20seismic%202018.pdf
Programul anual de acțiuni, care a fost aprobat în ședință de Guvern, a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), pe baza propunerilor fundamentate de Consiliul General al Municipiului București și de consiliile județene și avizate de Comitetul Municipiului București, respectiv comitetele județene pentru situații de urgență, avizul final fiind dat de Comisia Națională de Inginerie Seismică.
MDRAP dispune de 20 de milioane de lei pentru finanțarea cheltuielilor pentru proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție și consolidare a acestor imobile.

16 July 2018