În Marea Britanie, a crescut numărul proprietarilor care deţin o locuinţă în valoare de cel puţin un milion de lire sterline. În 2011, 27.000 de proprietari au devenit milionari, deoarece a crescut valoarea locuinţelor pe care le deţin, în ciuda faptului că preţul mediu al locuinţelor britanice a scăzut cu trei procente.

22841-londra.jpegÎn Marea Britanie, numărul proprietarilor a căror locuinţă valorează peste un milion lire sterline s-a mărit semnificativ în decursul anului ce tocmai s-a încheiat. În 2011, s-au înregistrat cu  26.744 mai mulţi proprietari milionari decât în 2010, conform studiilor Zoopla, cea mai mare companie britanică de evaluare imobiliară. şi asta în ciuda faptului că preţul mediu al unei locuinţe a coborât cu 3% în 2011, ajungând la 221.128 lire sterline (aproape 265.000 euro).

Studiul arată că, la momentul acesta, în Marea Britanie sunt 253.118 locuinţe cu o valoare de cel puţin un milion de lire sterline, iar 55% dintre acestea se află în Londra. Astfel că numărul proprietarilor milionari londonezi este cu 18% mai mare faţă de anul 2010, cea mai importantă creştere la nivel naţional.

  • Nouă dintre cele mai valoroase zece zone din Marea Britanie se află în Londra
  • Cartierul londonez Kensington este cea mai costisitoare zonă: 56% dintre proprietăţile de aici valorează mai mult de un milion de lire sterline
  • Singura zonă din top zece situată în afara Londrei este Virginia Water, un sătuc din Surrey cu puţin peste 6.000 locuitori, unde 30% dintre proprietăţi valorează cel puţin un milion lire de lire sterline

Cererea ridicată din partea cumpărătorilor bogaţi şi oferta relativ scăzută de locuinţe premium, cu suprafaţă mare, au creat peste 70 de noi proprietari milionari, în fiecare zi a lui 2011. Astfel că, la sfârşitul anului, una din 108 locuinţe valora cel puţin un milion de lire sterline, conform informaţiilor Zoopla. La apogeul pieţei imobiliare, în 2007, una din 97 de proprietăţi valora atât.

„Aceste informaţii evidenţiază cât de diferit se comportă clasa proprietăţilor premium faţă de restul pieţei imobiliare din Marea Britanie. Preţul mediu al locuinţelor este afectat de inflaţie, de stagnarea veniturilor sau de frica în legătură cu viitorul economiei, dar în tot acest timp, cumpărătorii bogaţi se bucură de cele mai scăzute preţuri şi dobânzi ipotecare din istoria recentă", concluzionează Nick Leeming, reprezentantul Zoopla.

Importantă este şi influenţa cumpărătorilor străini. Preţul locuinţelor din acest segment a fost ridicat în şi de cererea din partea clienţilor bogaţi din afara Marii Britanii, cerere ce şi-a revenit în ultimul an.

CITEŞTE ŞI: Primul român înnobilat de regina Marii Britanii cu titlul de Cavaler: un dezvoltator imobiliar


3 January 2012