Din punct de vedere al pieţei imobiliare din capitală, zona Unirii este un segment reprezentativ, fiind un important nod de circulaţie care face legătura cu restul oraşului. De la începutul anului, preţurile, cererea şi oferta au urmat trendul pieţei, în acest moment cunoscând o stagnare, chiar o uşoară scădere în cazul apartamentelor vechi.

14960-151273-apetit1.jpgPrincipalele ancore pentru dezvoltarea acestui cartier sunt determinate de localizarea în centrul Bucureştiului, accesul facil către toate zonele oraşului şi prezenţa marilor centre comerciale din P-ţa Unirii, Centrului Vechi şi instituţii de învătământ. „Cei care caută apartamente vechi în zonă tind să achiziţioneze într-un bloc construit după 1990, cu acces uşor către celelalte cartiere, iar cumpărătorul de locuinţă nouă caută un proiect finalizat sau cu termen foarte apropiat de finalizare, cu finisaje de calitate superioară.", spune Violeta Anghel, Marketing Manager Real Time Imobiliarii.

Specialiştii spun că cererea pentru apartamentele vechi din ultimii doi - trei ani s-a îndreptat în principal spre două şi trei camere, cu suprafeţe cuprinse între 62-118 mp, care au fost îmbunătăţite. Aproximativ 40% din apartamentele vechi din cartier sunt cu două camere, 30% dispun de trei camere, iar restul sunt garsoniere şi apartamente cu patru sau cinci camere.

Acestea sunt situate în blocuri de zece etaje, construite pe cadre şi structură din beton armat şi zidărie din BCA sau beton şi au o vechime de circa 15-25 ani. Cele mai multe sunt amplasate în jurul Pieţei Unirii, iar preţurile se situează între 1.400-1.600 euro/mp. „Din cauza faptului că este poziţionată central, zona Unirii a menţinut un nivel al cererii constant, comparativ cu alte zone ale capitalei. Bineînţeles că preţurile au fost afectate de situaţia economică actuală, înregistrându-se şi pe acest segment un recul, dar nu atât de vizibil ca în alte zone.", afirmă Cătălin Merlău, Reserach Analyst Neocasa.

Peste 50% din achiziţiile din zonă se fac cash

Segmentul apartamentelor noi cunoaşte o dezvoltare pe două direcţii principale, cum ar fi Bulevardul Unirii, unde a fost amenajat hipermarketul Carrefour şi unde se află proiectul Esplanada şi Bulevardul Regina Maria, până la Parcul Carol, unde un număr mic de proiecte rezidenţiale au fost demarate în această zonă. Printre proiectele mai importante sunt Carol Park şi City Center Residence care au adus pe piaţă câteva sute de unităţi cu două, trei şi patru camere cu preţuri situate în jurul valorii de 1.500 euro/mp.

Agenţiile imobiliare spun că, spre deosebire de alte zone, criteriul principal al cumpărătorului din zona Unirii nu este preţul, ci locaţia, calitatea finisajelor şi suprafaţa. Cumpărătorul are vârsta între 30 şi 55 ani, studii superioare şi lucrează în poziţii executive, iar peste 50% din achiziţiile din zonă se fac cash. „Din cauza obţinerii dificile a finanţării, în această perioadă se observă un interes scăzut pentru derularea de proiecte rezidenţiale în zonă.", completează Cătălin Merlău.

În cartier nu prea se construiec case noi

În această parte a oraşului există un număr redus de case vechi, majoritatea fiind clădiri demolabile, investitorii fiind interesaţi în achiziţionarea acestora pentru valorificarea terenului. Suprafeţele construite variază între 120 şi 800 mp, la care se mai adaugă terenul care poate avea între 200 şi 2.000 mp. Majoritatea caselor vechi din zona Unirii au o vechime de 70-80 ani, fiind construite în perioada interbelică. Acestea se găsesc în zone precum Mitropolie, Udrişte, Coşbuc sau Centrul Istoric. În prezent, preţurile, cererea şi oferta se confruntă cu o perioa­dă de stagnare, deoarece atât doritorii, cât şi proprietarii unor astfel de case sunt în expectativă. ­Preţurile se situează între 200.000 şi 700.000 euro în funcţie de ­locaţie, suprafaţă şi îmbunătăţiri. În privinţa segmentului de case noi, Unirii se caracterizează prin lipsa acestora, iar acolo unde au apărut au fost construite pentru folosinţa personală şi nu pentru vânzare.

„Chiar dacă în prezent interesul investitorilor s-a mai diminuat, totuşi zona se va dezvolta constant şi vor fi exploatate toate terenurile cu potenţial, pentru demararea unor proiecte rezidenţiale.", spune Violeta Anghel. Oferta de terenuri din zonă este limitată, iar acestea se găsesc în zone precum Matei Basarab, Mărăşeşti, Regina Maria sau Cantemir, iar supra­feţele sunt cuprinse între 300-800 mp, rar ­întâlnindu-se loturi de 1.800-2.000 mp.


Sursa

10 November 2010