România nu oferă condiţii favorabile pentru investitorii interesaţi să cumpere active imobiliare din cauza preţurilor încă mari. „Piaţa este netransparentă, investitorii nu au acces la informaţii privind sectorul imobiliar, iar diferenţa dintre preţurile solicitate de vânzător si cele pe care cumpărătorii sunt dispusi să le plătească este încă semnificativă", susţine Henri Faure, directorul executiv adjunct al BNP Paribas Real Estate, divizia imobiliară a grupului francez BNP Paribas.

Apel la reducerea preţurilor in imobiliareÎn opinia lui Faure, în aceste condiţii dezvoltatorii care nu se vor adapta pieţei, prin scăderea preţurilor, vor avea cel mai mult de suferit.
Totodată, reprezentantul BNP Paribas Real Estate crede că în acest an o oportunitate foarte bună pe piaţa românească este dezvoltarea de locuinţe cu preţuri de până la 100.000 de euro, care să beneficieze de plata TVA de 5%. Henri Faure a arătat că cea mai optimistă variantă pentru piaţa imobiliară este o schimbare a condiţiilor începând cu partea a doua a anului, dacă va fi deblocată finanţarea.

BNP Paribas Real Estate este prezentă în România prin intermediul companiei Atisreal, care a achiziţionat anul trecut firma românească Cornerstone International. Biroul din Bucuresti oferă servicii de brokeraj, consultanţă si evaluare pe segmentul rezidenţial, birouri si investiţii, iar din 2010 s-ar putea să ofere si alte servicii, precum property management si asset management. Reprezentanţii companiei susţin că în acest sens sunt interesaţi să cumpere o firmă românească sau să încheie un parteneriat.

În România, Atisreal si-a propus în 2008 o crestere a cifrei de afaceri de 60%, la 4,8 milioane de euro, ţintă care, potrivit lui Henri Faure, a fost însă revizuită de mai multe ori din cauza condiţiilor de pe piaţă.
Atisreal va funcţiona din iunie 2009 sub denumirea de BNP Paribas Real Estate, în toate regiunile în care este prezentă, inclusiv în România, pentru a susţine implicarea băncii franceze BNP Paribas, compania-mamă, în domeniul imobiliar.

Sursa

11 februarie 2009