„Apartamentul economic“




Cotidianul - 21.08.2006
 

Piata imobiliara din Romania, in speta segmentul rezidential, a cunoscut o evolutie spectaculoasa incepind cu anul 2003, cind au fost puse la dispozitia populatiei creditele imobiliare, fapt ce a condus la o crestere a cererilor pe segmentul mediu si la un boom al preturilor, o supraevaluare a locuintelor vechi.

Nevoia de apartamente adresate segmentului de populatie cu venituri medii a atras atentia investitorilor mari si a dus la initiativa acestora de a dezvolta complexuri rezidentiale de blocuri noi. In Romania nu exista inca o delimitare foarte realista a segmentelor de consumatori pe piata rezidentiala.

Segmentul mediu, caruia se adreseaza complexurile rezidentiale de blocuri nou construite, este in realitate un segment cu venit mediu superior. Inca o mare parte a cererilor care nu isi gasesc raspuns in actuala oferta. In plus, exista dificultati de natura legala in ceea ce priveste obtinerea unui credit ipotecar. Apartamentele in blocurile noi se vind inainte de finalizarea constructiei si, prin urmare, imobilul care ar trebui sa fie ipotecat nu exista decit in plan. Solutia pentru a raspunde cererii crescute de apartamente noi pare sa fie reprezentata de aparitia apartamentelor de tip economic, dezvoltate in zona de sud a Capitalei, unde preturile terenurilor sint inca mai scazute.

Din 2005 a existat intr-adevar o invadare a pietei prin oferta de complexuri rezidentiale de blocuri noi, dar majoritatea pun la dispozitia cumparatorilor acelasi gen de facilitati la preturi similare. Cererea foarte mare pe segmentul mediu va fi cu adevarat acoperita in cazul in care se va crea un mediu concurential, iar preturile pentru acest gen de apartamente vor scadea sau vor fi create conditii accesibile de obtinere a unui credit pentru achizitionarea unei locuinte.

Ruxandra Cleciu, Managing Partner, Neocasa si Presedinte ARAI


Cotidianul
 

21 August 2006