Preturile de vanzare ale apartamentelor vechi au crescut spectaculos in ultimele luni. Fenomenul este greu de explicat in conditiile in care investitiile pentru modernizarea acestora necesita sume consistente.

Pretentiile proprietarilor de apartamente in blocuri vechi au crescut spectaculos in ultima luna. Impulsionati probabil de aderarea la Uniunea Europeana si de oferta inca mica de locuinte noi, dar si de ideea de a nu suporta din buzunarul propriu taxa introdusa prin noul Cod fiscal, acestia cer sume mari. Paradoxal, multi cumparatori accepta sa plateasca sume consistente pentru apartamente construite in „epoca de aur“, desi preturile sunt apropiate de cele ale apartamentelor din blocurile noi. Acest lucru este greu de explicat in conditiile in care, chiar daca mai asteapta un an sau doi pana cand blocul nou este finalizat, chiria pentru perioada respectiva este mai mica decit investitiile pe care le fac pentru amenajarea unui apartament vechi.

Preturi de cartier

Rubricile de anunturi din ziare sau de pe site-urile imobiliare arata cam cat se crede ca se poate obtine dintr-o locuinta situata intr-unul dintre cartierele bucurestene. Astfel, pentru o garsoniera confort II, cu o suprafata de 38 mp, se solicita in jur de 40.000 de euro, adica aproximativ 1.050 de euro/metru patrat util. Pentru garsonierele confort I, pretul creste cu cel putin 10.000-15.000 de euro. In cazul apartamentelor cu doua camere, cele confort II, situate la periferie, sint evaluate de proprietari la cel putin 50.000 de euro, in vreme ce pentru un astfel de apartament confort I, situat intr-o zona decenta a unui cartier bucurestean, se ajunge la cel putin 60.000-62.000 de euro. Pentru apartamentele situate in blocuri construite dupa 1980 din zone mai bine cotate din aceste cartiere, pretentiile proprietarilor ajung la 78.000 de euro. Proprietarii apartamentelor cu trei camere cer 75.000-85.000 de euro pentru acestea, iar in cazul celor amenajate modern un pret de peste 90.000 de euro nu trebuie sa constituie o surpriza. Pentru locuintele cu patru camere, pretentiile celor care le detin urca la 85.000-100.000 de euro. Agentii imobiliari spun ca cererea cea mai mare este pentru garsoniere si apartamente cu doua camere. Astfel, se poate observa ca pe piata pretul in cazul unui apartament situat intr-un astfel de imobil este de 1.050-1.200 de euro/mp util. Pret care poate fi comparat cu cele ale blocurilor noi. Astfel, de exemplu, exista proiecte in care pretul cerut de dezvoltatori este de 1.000-1.200 de euro, cu TVA inclusa.

Preturi reale

Intre pretentiile proprietarilor si sumele obtinute exista diferente de citeva mii de euro. Astfel, conform agentiei Domus Imobiliare, pretul mediu de vanzare al unei garsoniere intr-unul dintre cartierele bucurestene a fost in luna noiembrie a anului trecut, ultima luna cu tranzactii efectuate intr-un ritm normal, de 45.000-50.000 de euro. In cazul unui apartament de doua camere s-a ajuns, in aceeasi perioada, la un pret mediu de vinzare de 65.000-70.000 de euro, iar pentru cele cu trei camere s-au platit 70.000-80.000 de euro. In cazul apartamentelor cu patru camere, sumele incasate de proprietarii care si-au vandut locuintele variaza intre 80.000 si 90.000 de euro. „Sumele mai mari sint pentru apartamentele situate in blocuri mai noi si care au o suprafata mai generoasa“, spune Dan Titel, managerul agentiei Domus. Si alte agentii imobiliare avanseaza valori apropiate. Astfel, in cazul unei garsoniere se mentioneaza un pret mediu de vanzare de 55.000 de euro, pentru doua camere se ajunge la 75.000 de euro, in cazul celor de trei camere pretul avansat este de 85.000 de euro, iar in cazul celor cu patru camere se mentioneaza 95.000 de euro. „Fiecare client decide sa-si cumpere un apartament intr-o zona sau un cartier anume dupa mai multe criterii sau necesitati: in acel cartier sau in imediata apropiere are locul de munca, scoala la care invata copiii, exista legaturi cu acel cartier in ceea ce priveste prietenii, rudele sau parintii, cunoaste zona“, spune Viorel Ionascu, director de vanzari la o companie imobiliara.

Nou: pro si contra

Principalul atu al apartamentelor din noile ansambluri rezidentiale il reprezinta varsta cladirii. Pe de alta parte, aceste apartamente ofera spatii generoase. De exemplu, apartamentele cu doua camere au suprafata utila de 60-70 mp, in vreme ce apartamentele cu trei camere ajung la o suprafata utila de 80-85 mp. Spectaculoasa este oferta dezvoltatorilor in ceea ce priveste apartamentele cu patru camere: exista proiecte care propun chiar locuinte cu o suprafata utila de 150 de metri patrati. Pe de alta parte, multe dintre aceste proiecte se afla amplasate in cartiere deja cunoscute, nu in zone izolate, ceea ce le transforma intr-o concurenta serioasa pentru apartamentele din acea zona, in conditiile in care cei interesati se pot muta intr-o locuinta noua, fara a parasi cartierul. Cei care le achizitioneaza nu vor avea altceva de facut decit sa se mute in noile case. Acestea beneficiaza de finisaje de calitate medie, iar unii dintre cei care ofera astfel de locuinte pluseaza si includ in pret bucatariile complet utilate. In majoritatea complexurilor rezidentiale de acest tip se asigura sala de fitness, un centru comercial, in multe dintre ele chiar gradinita si piscina, iar in unele cazuri in pret este inclusa si parcarea. Principalul impediment pentru cei interesati in cumpararea unor astfel de apartamente este pretul, in conditiile in care suprafetele sint mai mari decit in cazul locuintelor vechi. Pretul poate fi mai mic in situatia in care apartamentul este achizitionat inainte de finalizarea cladirii. Specialistii vorbesc despre discounturi de pina la 20-30% in cazul in care se cumpara apartamentul inca din stadiul de schita. Inainte de a face o astfel de achizitie, este indicat ca proprietarul sa ceara informatii despre dezvoltator, despre solutiile folosite pentru ridicarea cladirii, iar inainte de semnarea contractului trebuie sa se intereseze daca pretul contine TVA, dar si daca include partile comune si garajul.

Apartamente vechi

Blocurile vechi reprezinta o varianta pentru cei ale caror venituri nu sint suficiente pentru contractarea unui credit ipotecar asa de mare ca in cazul apartamentelor noi. De asemenea, exista si persoane care nu doresc sa solicite un credit pentru 25 sau 30 de ani, dar si altele care nu vor sa imprumute o suma mare. Acestea cer apartamentele vechi, deoarece fiind mai mici sint si mai ieftine. In cazul acestora, la capitolul avantaje putem trece faptul ca sint amplasate in zone prin care deja trec mijloace de transport in comun, unde exista gradinita, piata sau spital. Pe de alta parte, proprietarul decide, in momentul in care incep lucrarile de renovare (daca este cazul), ce materiale foloseste pentru instalatii si finisaje. Principalul inconvenient in cazul acestora este virsta cladirii. Astfel, deoarece cladirea este veche, sint necesare operatiuni precum inlocuirea timplariei sau izolarea termica. Pe de alta parte, este indicata si inlocuirea instalatiilor invechite. Evident, nu se poate trece peste capitolul spatiu. Apartamentele situate in blocurile vechi sufera la acest capitol, astfel ca de multe ori se apeleaza la desfiintarea unor pereti sau debarale pentru a se cistiga spatiu. Acest lucru nu este insa intotdeauna posibil. „Dezavantajul la apartamentele vechi este ca exista foarte putine posibilitati de a modifica impartirea, care nu e foarte generoasa. In situatia in care blocul este vechi este foarte posibil ca toti peretii sa fie in structura de rezistenta si sa nu poata fi darimati“, spune Liviu Ureche, Certified International Property Specialist.

Preturi temporare

Specialistii din domeniul imobiliar considera ca preturile care se cer in prezent reprezinta doar rezultatul asteptarilor proprietarilor in urma aderarii la Uniunea Europeana. „Pe o piata, preturile nu sint reglate numai de cerere si oferta, ci si de asteptari. Dupa integrarea in Uniunea Europeana, proprietarii spera ca vor obtine astfel de preturi pentru ca au auzit ca vor veni strainii sa cumpere locuinte in Romania. Aceasta crestere nu este relevanta, important este cu cit se vinde apartamentul. Cel care va vrea neaparat sa vinda va fi silit sa se raporteze la piata. Eu cred ca 2007 va fi un an linistit pe piata imobiliara, fara cresteri spectaculoase, daca nu apar elemente din afara pietei“, spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. „Aceasta crestere trebuie sa fie sustinuta de ceva. Din cite stiu, salariile n-au crescut, instrumente de creditare noi nu au aparut, iar strainii nu se inghesuie sa le cumpere“, spune Liviu Ureche. Acesta spune ca se asteapta ca pretentiile proprietarilor sa mai scada.

Concurenta directa

Cum preturile apartamentelor vechi sint apropiate de cele noi, iar firmele de amenajari interioare au solutii nu foarte costisitoare pentru recompartimentarea locuintelor, astfel incit din doua camere sa se poata face trei, cele doua produse intra deja in concurenta directa. Specialistii spun ca cei care cumpara astfel de locuinte o fac fie pentru ca doresc o locuinta in care sa se mute imediat, fie pentru ca ei apreciaza ca acestea sint mai apropiate de necesitatile lor. In momentul in care se vor finaliza marile proiecte, preturile blocurilor vechi vor scadea. „Apartamentele noi reprezinta o concurenta reala. Eu cred ca in doi ani, doi ani si jumatate, preturile apartamentelor vechi vor stagna si chiar vor scadea“, mai spune Ion Radu Zilisteanu.

Amenajare de mii de euro

Cheltuielile pentru amenajarea unui apartament vechi sint destul de mari. In cazul unui bloc construit in urma cu mai mult de 30 de ani este indicat ca noul proprietar sa verifice starea instalatiilor si chiar sa le inlocuiasca, deoarece durata de viata le-a expirat. Este o operatiune care presupune nu numai cheltuiala, ci si mult deranj. Se spune ca este indicata achizitionarea unui apartament fara imbunatatiri, deoarece proprietarul isi poate alege singur finisajele. Totusi si aici apar cheltuieli serioase. Astfel, in cazul unei garsoniere, numai montarea de geamuri termopan costa 500 de euro. La acestea se adauga gresia, faianta, zugraveala si usa metalica. Se apreciaza ca in cazul in care se opteaza si pentru inlocuirea instalatiei, 3.000-3.500 de euro reprezinta un pret bun.

Cresterea preturilor va fi urmata de o scadere la fel de mare

Am trecut si de 1 ianuarie 2007. Moment psihologic, mult mediatizat, prea mult asteptat. Psihoza colectiva a celor care au asteptat sa-si vinda proprietatile la un „pret european“ dupa momentul integrarii pare sa aiba deja probleme. Salariile romanilor n-au crescut peste noapte. Bancile n-au iesit pe piata cu instrumente noi de creditare. Cresterea economica raportata de oficialitati in aceasta luna nu atinge cote care sa ne puna pe ginduri. Mai rau, strainii n-au dat navala sa ne cumpere proprietatile. Doar piata imobiliara, saraca, creste ca un Fat-Frumos intr-o luna cit alte piete in doi ani. Atipici cum sintem, am considerat ca modelul tarilor intrate inaintea noastra in Uniunea Europeana nu este demn de urmat. Ce daca in celelalte tari piata imobiliara dupa momentul integrarii s-a stabilizat sau chiar a scazut putin. La noi trebuie sa fie altfel. Asa ne-au promis unii „analisti imobiliari“ sau chiar politicieni. La noi, toata lumea face politica, fotbal si imobiliare. Prin capul agentului imobiliar aflat in fata camerei de luat vederi a unei televiziuni trece un gind: trebuie sa spun ceva interesant, trebuie sa am o privire cit mai docta, trebuie sa nu ma bilbii si musai trebuie sa spun ca preturile or sa creasca. Pina aici, totul bine.

Dar cind o asemenea aparitie, 30 de secunde de „celebritate“ la stiri, poate influenta o mare parte a populatiei, inseamna deja foarte mult. Atunci asemanarea dintre fotbal, politica si imobiliare nu ne mai bucura. Escaladarea preturilor apartamentelor din acest moment pe piata poate sa fie la fel de riscanta precum cea a escaladarii unui perete vertical de stinca fara coarda de siguranta. Nu stiu cum vor raspunde evaluatorii unei banci pusi in situatia de a cintari un pret de piata al unui apartament care urmeaza a fi cumparat cu un credit oferit de o banca. Cred ca primul semnal de la banci va veni. Eu nu spun ca nu exista cerere. Dar consider ca cererea trebuie sustinuta de puterea de cumparare. Am sustinut ideea ca dimensiunea exagerarilor din piata imobiliara va fi egala cu procentul care va marca scaderea pietei imobiliare imediat dupa momentul aderarii. As vrea sa nu am dreptate, dar vorba domnului Radu Zilisteanu: piata imobiliara este o piata ciclica. Nu putem sa asistam doar la cresteri in graficele care marcheaza piata imobiliara. Deci, domnilor proprietari, reveniti cu picioarele pe pamint! — Liviu URECHE, partener asociat SATO Imobiliare

Sursa

9 February 2007