Deşi preţurile în euro ale locuinţelor au scăzut, cursul de schimb şi inflaţia au provocat, de fapt, scumpiri în lei. Experţii se aşteaptă ca blocajul să continue cu scăderi de preţuri de până la 40%.

Apartamentele se ieftinesc în euro, dar deprecierea le scumpeşte în leiVânzările de apartamente noi s-au diminuat cu 50% în 2008, față de 2007, fiind tranzacționate 3.600 de apartamente în proiecte rezidențiale ce includ mai mult de 200 de unități locative, potrivit unei analize a consultantului imobiliar Colliers International.

Tendința de scădere agresivă este confirmată atât pe componenta nouă, cât și pe cea veche a pieței rezidențiale, și la nivel național. Datele Uniunii Notarilor Publici indică o scădere la jumătate a numărului de locuințe cumpărate în ianuarie 2009 (17.300), față de aceeași perioadă a anului trecut (cu 33.400 de tranzacții).

„Tranzacțiile au scăzut drastic. S-au mai încheiat doar cele cu precontracte semnate anul trecut și cele în care vânzătorul a lăsat la preț", spune investitorul imobiliar israelian Eran Kemer.

Cauzele căderii tranazacțiilor sunt multiple și includ atât factori psihologici, cât și strict economico-financiari. Blocajul a intervenit inițial pe seama prețurilor din ce în ce mai mari (la sfârșitul lui 2007, prețurile săreau și cu 5.000 de euro săptămânal). Blocajul a fost desăvârșit de noile norme de creditare impuse de BNR în octombrie 2008. Cu tranzacții în declin, au început să scadă și prețurile. Ieftinirea s-a simțit însă mai mult la apartamentele vechi. La cele noi, majoritatea dezvoltatorilor nu agreează scăderile de prețuri, singurii care au redus prețurile fiind cei cu proiecte mici și presați de bănci.

„Developerii au preferat până acum să ofere diverse stimulente ca substitut la scăderea prețurilor, pentru a evita efectul psihologic negativ asupra pieței: locuri de parcare gratuite, spații de depozitare, bucătării mobilate/utilate sau scutirea de la plata TVA", afirmă Dragoș Radu, de la departamentul research al agenției Atisreal.

O privire generală asupra pieței rezidențiale indică aproximativ aceleași coordonate în toată țara, scăderile fiind cuprinse între 15% și 30% în cazul apartamentelor vechi, și între 5% și 10%, la cele noi.

Cu cât au scăzut de fapt preţurile?

„Prețurile imobilelor păstrează un ritm descendent începând cu ultima parte a anului 2008. Pentru un apartament cu două camere, în primul trimestru din 2008 prețurile oscilau între 60.000 și 70.000 de euro, dar au ajuns acum la 47.000 de euro - 60.000 de euro", spune Diana Podaru, reprezentantă a agenției imobiliare Velis din Iași. Situația se repetă și în Constanța, unde pentru un apartament cu două camere se cer acum circa 45.000 de euro, de la minimum 60.000 de euro cât pretindeau anul trecut vânzătorii. „Problema este că nu se vinde nimic, cei interesați așteptând ca prețurile să scadă și mai mult", crede brokerul imobiliar Adriana Manea.

Identic la Craiova și Oradea, cu mici diferențe date de prețuri. Acestea au ajuns acum, potrivit agenților imobiliari, la circa 40.000 de euro în Oradea și circa 55.000 de euro în Craiova, în scădere cu 15%-20% față de vârful din 2008. Majoritatea celor implicați în piață spun că, anul acesta, actuala tendință se va păstra cel mai probabil și că singurul debușeu, cel puțin momentan, este reprezentat de închirieri. Această piață a crescut ca volum, dar din cauza ofertei ridicate s-a diminuat din punctul de vedere al valorii chiriilor.

Nici Bucureștiul, unde prețurile au scăzut cu circa 30% față de începutul anului trecut, nu face notă discordantă, majoritatea celor interesați să mai cumpere așteptând apogeul ieftinirilor. Cu toate acestea, unii analiști imobiliari cred că nu stoparea creditării frânează piața, ci starea de spirit. „Motivul blocajului se regăsește mai degrabă în sentimentul de incertitudine care planează asupra pieței, decât în faptul că s-a limitat foarte mult accesul la finanțare bancară", susțin reprezentanții consultantului imobiliar EuroMetropola.

Sursa

11 March 2009