Pretul apartamentelor din Bucuresti a scazut pentru prima data in luna februarie a acestui an, dupa ce, timp de doi ani, a urcat neintrerupt. Pretul mediu aproape s-a triplat din 2005, ajungand in prezent la o valoare de 1.888 de euro/mp, potrivit firmei de consultanta imobiliara Colliers International, care a lansat primul indice pentru piata imobiliara a Capitalei.

Indicele BREI (Bucharest Real Estate Index) calculeaza evolutia pe baza preturilor medii de tranzactionare din cartierele bucurestene, atat la locuinte noi, cat si la cele vechi, dupa care se face o medie pe sectoare si o medie generala. Ilinca Paun, directorul Departamentului Rezidential al Colliers, estimeaza ca, in 2008, preturile apartamentelor noi vor fi intre 1.150 si 2.200 euro/mp, plus TVA, si vor stagna, in timp ce locuintele in blocurile vechi s-ar putea ieftini cu procentaje cuprinse intre 5% si 15%, fiind un segment de piata volatil.

BREI a scazut in luna februarie cu 50 euro/mp fata de luna ianuarie a acestui an, intr-un procent de 3%, atingand nivelul de 1.776 euro/mp. "Pretul mediu al apartamentelor din Bucuresti a crescut din ianuarie 2005 si pana acum cu 184%. Pretul mediu era, la 1 ianuarie 2005, de 664 euro/mp, iar la 1 mai 2008, un apartament costa, in medie, 1.888 euro/mp", a declarat Bogdan Georgescu, managing partner in cadrul Colliers" class='linkuri'>Colliers.

El a aratat ca februarie a fost prima luna din ultimii trei ani in care preturile au scazut.

Astfel, daca in ianuarie, pretul mediu al unui apartament in Bucuresti era de 1.826 euro/mp, in luna februarie a coborat la 1.776 euro/mp. Aceasta a fost singura luna de scadere, pentru ca, in martie, pretul a urcat la 1.887 euro/mp, iar in aprilie la 1.888 euro/mp. Potrivit Ilincai Paun, volumul de tranzactii de pe piata rezidentiala a scazut in primul trimestru din acest an, fiind vandute 2.000 de apartamente noi, in ansambluri de peste 200 de unitati, inregistrandu-se o scadere de 50% fata de perioada similara a anului trecut.

"Scaderea a fost cauzata in principal de zvonurile care anuntau o cadere a pietei imobiliare si de scumpirea creditelor", a mentionat Ilinca Paun, directorul departamentului rezidential al companiei de consultanta. Indicele general BREI se imparte in doua subcategorii: BREI-N, pentru locuintele noi si BREI-V, pentru locuintele vechi. Cea mai mare crestere a indicelui BREI-V a fost inregistrata in sectorul 3, de 26%, zonele Titan, Vitan si Alba Iulia, fiind cu cele mai multe tranzactii in categoria apartamentelor vechi.

O crestere a preturilor de 19% a fost semnalata in sectoarele 2 si 6, iar cea mai mica crestere, de 9%, a fost in sectorul trei.

Indicele BREI-V analizeaza cate cinci oferte, pentru garsoniere, apartamente cu doua si trei camere, din fiecare zona a celor sase sectoare din Capitala. Ofertele sunt colectate de pe site-urile de anunturi imobiliare, din baza de date a Colliers, precum si de la echipa de consultanti a companiei.

"Dintre cele 5.000 de apartamente noi ce vor fi livrate pe piata bucuresteana pana la sfarsitul anului, circa 30% vor fi repuse in vanzare si 10% vor fi inchiriate", a spus Paun. Conform acesteia, circa 45% din locuintele noi vandute anul trecut au fost achizitionate de investitori, restul fiind cumparate de utilizatori finali. Scaderea pe segmentul apartamentelor vechi este anticipata si de reprezentantii site-ului imobiliar MagazinulDeCase.ro, care au afirmat ca preturile ar putea cobori in vara acestui an cu pana la 20-25%, in conditiile in care pe piata se inregistreaza o oferta mult mai mare fata de anii trecuti. In prezent, se afla in dezvoltare 42 de proiecte rezidentiale, cu peste 200 de unitati, care cuprind un numar total de 19.000 de apartamente.

Sursa

29 May 2008