Chiria lunară în complexurile rezidenţiale abia finalizate este cu până la 50% mai mare faţă de cea în locuinţele vechi de la periferie.

Apartamentele noi trimit chiriasii de lux in cartierApartamentele noi sunt luxul de criză de pe piaţa chiriilor, care mută pretenţiile în cartiere.

Asta pentru că aceste locuinţe nu sunt mereu localizate în puncte-cheie din Capitală sau din marile oraşe, dar oferă un confort sporit la preţuri cu 30%-50% mai mari faţă de unităţile din blocurile vechi.

De regulă, ele sunt gata mobilate şi utilate şi sunt administrate de firme, care aduc astfel în România sistemul închirierilor din Occident.

Dacă un apartament de două camerei vechi în zona Ghencea, din Capitală, de exemplu, se închiriază cu 350 de euro, pentru unul nou preţul porneşte de la 500 de euro.

Tarifele practicate în prezent sunt însă cu până la 30% mai mici faţă de 2007, când au fost finalizate primele construcţii rezidenţiale noi. Scăderea lor s-a datorat atât crizei economice, cât şi numărului din ce în ce mai mare de unităţi disponibile.

În cazul unei garsoniere, chiria porneşte de la 350-400 de euro, în timp ce pentru un apartament de lux, preţul ajunge la 800-1.000 de euro. Diferenţele de preţ vechi-nou sunt mai mici în alte oraşe: în Sibiu, de exemplu, o garsonieră veche se închiriază cu 150 de euro, iar una nouă cu 190 de euro.

Chiriaşii cu diplomat şi salarii de peste 1.000 de euro pleacă din centru pentru a se muta în Drumul Taberei, Politehnica sau Colentina, în noile complexuri rezidenţiale. „Circa 20% dintre clienţii noştri sunt străini, iar restul români.

Ei preferă în special blocurile din apropierea centrelor de afaceri", spune Daniela Ivan, directorul companiei Benevo, care are în portofoliu circa 800 de apartamente noi.

Sursa

27 July 2009