0-175-202710279710.jpgIntrarea gratuită, dar şi oferta consistentă de apartamente din cadrul târgului Condominium au atras, încă de la prima oră a dimineţii, râuri de vizitatori. Ţinta plimbării lor matinale: căutarea locuinţei, neapărat nouă şi cu un preţ accesibil. Vestea proastă pe care au aflat-o vizitatorii cu venit mediu, adică cei din statisticile INS, mergând din stand în stand, este că apartamentele scoase la vânzare sunt doar o fată Morgana pentru ei.

Circa 800 de euro pe metru, cu tot cu TVA, este cea mai ieftină ofertă din cadrul târgului, în Complexul North Point Residence, situat la ceva mai mult de un kilometru de „Paradisul Verde" din Corbeanca. Chiar şi în aceste condiţii, oricât şi-ar răsuci mintea românul ieşit din statistici, tot la calculul lui Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al Băncii Comerciale Române, ajunge. Raţionamentul său este simplu. În România, la un venit mediu al unei familii de doi membri de 500 de euro, creditul maxim pe care o instituţie de credit îl acordă este de maximum 30.000 de euro, bani pentru care va plăti o rată lunară, pe o perioadă de până la 25 de ani, de circa 150 de euro. Astfel, chiar şi oferta „populară" a târgului, ofertă care presupune 80.000 de euro pentru două camere de 86 de metri pătraţi, este de neatins pentru românul etalon. Concluzia analistului imobiliar Artur Silvestri este că „oricâte declaraţii propagandistice şi indiferent câte expuneri de târguri de case vom avea ocazia să mai vedem, este în afară de orice discuţie că noul în materie de imobiliar se orientează astăzi - dar mai mult ca sigur că şi mâine - în exclusivitate către cei ce au".

La fel stau lucrurile şi în afara Bucureştiului? Dan Ştefan, consultant imobiliar din Braşov, spune că „un apartament nou de trei camere, situat într-o zonă centrală precum Răcădău, costă în jur de 75.000 de euro, plus TVA". El precizează că în continuare oferta de apartamente noi este scăzută, iar cea din blocurile vechi este considerată nemulţumitoare de clienţii cu bani. Rezultatul: preţul mare al imobilelor construite recent de pe piaţa braşoveană. În rest, puţine oferte noi lansate în cadrul târgului. Dintre cele peste 4.000 de apartamente scoase la vânzare, doar 81 de locuinţe sunt lansate în premieră la Condominium, toate ale companiei Real Time, care promovează în exclusivitate proiectele Mediteraneo şi Domenii. Preţul pe metru pătrat în cadrul celor două locaţii variază între 1.300 şi 1.500 de euro. Nimic totuşi din sfera a ceea ce românii care populează statisticile ar numi accesibil.

Soluţia „Murgeanu" pentru locuinţe ieftine

Viceprimarul Bucureştiului, prezent la deschiderea târgului de apartamente, a lansat ideea dezafectării unor unităţi militare din Capitală pentru construirea de locuinţe sociale. Nobilă întreprindere. Numai că declaraţia domniei sale sună cam „a vorbit că va vorbi". Concret, Răzvan Murgeanu a spus că „vom începe discuţii cu reprezentanţii MApN pentru dezafectarea acestor unităţi, care oricum numai pot funcţiona în interiorul oraşelor, pentru a derula în aceste locaţii proiecte sociale, în special locuinţe". „Să nu fi început alţii discuţiile înainte", îmi şopteşte un hâtru de la târg.

Murgeanu a mai precizat că nu cunoaşte suprafaţa totală a terenurilor pe care sunt amplasate aceste unităţi, dar a declarat încrezător că Primăria Capitalei va începe în acest an construcţia a 700 de locuinţe sociale. Acestea vor fi destinate persoanelor care locuiesc în Centrul istoric, persoanelor evacuate din clădirile naţionalizate care trebuie retrocedate proprietarilor şi categoriilor sociale cu venituri mici, care nu îşi pot permite achiziţionarea unei locuinţe de pe piaţă. „Lucrările vor începe în acest an, în prezent primăria fiind în stadiul achiziţionării terenurilor. Proiectul poate dura doi sau trei ani şi va fi destinat, exclusiv, persoanelor cu probleme sociale", a mai spus Murgeanu.

Sursa

16 February 2007