Cele mai mari proiecte de ansambluri rezidentiale din cartierul Colentina, din partea de est a Capitalei, insumeaza aproape 5.000 de apartamente, ale caror preturi de tranzactionare pornesc de la 1.075 euro/metrul patrat plus TVA, in Planorama, si ajung la 1.580 euro/mp plus TVA in proiectul Blue Tower, dezvoltat de Copper Beech, se poate observa din catalogul Ansambluri Rezidentiale, editat de saptamanalul BUSINESS Magazin.

Deficitul puternic de locuinte inregistrat la nivelul Bucurestiului a impins dezvoltatorii spre toate regiunile orasului pentru demararea de proiecte, in majoritatea cartierelor Capitalei fiind anuntate ansambluri rezidentiale care insumeaza zeci de mii de locuinte.

Colentina a atras in special atentia dezvoltatorilor israelieni, companii precum Globe Trade Center (GTC) sau Neocity Group avand in dezvoltare proiecte importante, precum Rose Garden sau NeoPeninsula.

In urma cu doi ani, cand au inceput lucrarile si vanzarile la primul proiect de amploare din zona, Planorama, valorile de tranzactionare erau de circa 800 euro/mp, perioada in care la 1.200 de euro/mp erau vandute locuintele din ansamblurile de lux.

Intre timp, la preturi de circa 1.500 euro/mp au ajuns locuintele in toate cartierele din zone secundare ale Capitalei, precum Militari, Titan sau Drumul Taberei. Nici locuintele vechi din aceste zone nu sunt neaparat mai ieftine, tinand cont ca un apartament de trei camere, cu o suprafata de 70 mp, din Titan sau Drumul Taberei costa 120.000 de euro, potrivit anunturilor publicate pe site-ul de profil anuntul.ro.

Preturi de 100.000-120.000 de euro sunt solicitate si pentru apartamentele vechi cu trei camere din Colentina, se poate observa din aceeasi sursa.

In aceste conditii, locuintele din cartierele bucurestene s-au scumpit de circa 20 de ori in ultimii opt ani, tinand cont ca un apartament cu doua camere in apropierea centrului comercial Bucuresti Mall din Vitan costa in 1999 aproximativ 5.500 de euro. In prezent, apartamentele similare din Vitan se vand cu preturi cuprinse intre 90.000 de euro si 150.000 de euro, in functie de subzona, suprafete si dotari.

Profituri importante au si dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale, deoarece, in ciuda cresterii preturilor la terenuri, acestia nu si-au redus marjele de profitabilitate, prin majorarea valorilor de vanzare a locuintelor. Marjele acestora pornesc de la 30% si pot depasi 100%, in functie de calitatea finisajelor si a momentului de achizitionare a terenurilor.

O a treia categorie de investitori cu marje importante de profit din piata rezidentiala sunt fondurile specializate pe achizitia de locuinte in stadii incipiente de dezvoltare. Acestia vand locuintele in momentul finalizarii cu un profit de circa 30%.

Cea mai atractiva zona din Bucuresti pentru dezvoltatorii de proiecte rezidentiale a ramas nordul orasului, unde au fost incepute proiecte care insumeaza peste 20.000 de locuinte, care vor fi livrate in urmatorii trei-cinci ani.

La polul opus se afla partea de sud a Capitalei, ocolita pana de curand de catre dezvoltatori, dar in care au aparut in ultimul timp proiecte importante, precum Asmita Gardens, pe splaiul Unirii, sau Monaco Towers, in cartierul Berceni.

Sursa

8 November 2007