Zona Alba Iulia este una dintre cele mai vânate din Capitală. Astăzi, nimeni nu pare să îşi mai amintească faptul că în aceste locuinţe au trăit, nu mai departe de acum trei-patru decenii, cei care munceau la ridicarea întregului tronson Unirea. Situaţia s-a schimbat radical în acest răstimp. Astăzi, în zona Alba Iulia stau doar cei care îşi permit.

23571-rond_alba_iulia.jpgLa momentul la care a fost construită, zona Alba Iulia a marcat o etapă importantă pentru regimul comunist: era punctul final al marelui bulevard. Construirea marelui bulevard ar fi trebuit să reprezinte apogeul orânduirii socialiste din acea perioadă, iar numele pe care ar fi trebuit să îl poarte sugera exact acest lucru: Victoria Socialismului. Regimul a căzut însă înainte să vadă finalizate aceste ample lucrări, numele bulevardului s-a transformat în Bulevardul Unirii, iar dezvoltarea blocurilor construite atunci, în care locuiau muncitorii socialişti, a fost continuată de firme independente. Tocmai de aceea, vechimea acestor construcţii diferă destul de mult.

„Blocurile din zona Alba Iulia sunt construite după 1987-1990, ba chiar până în 1995”, spune Laurenţiu Bârzan, broker imobiliar Heaven Avenue Imob.

Diferenţele dintre blocuri se simt. Regimul comunist construia după sistemul german, iar firmele noi, deşi au făcut lucrări de calitate similară, au ales o altă metodă.

„Blocurile vechi sunt monolit, au suprafeţe mai mari, spre deosebire de cele din spate, care sunt prefabricate. Sunt şi mai mici, şi mai puţin bine izolate fonic. Dacă în Alba Iulia întâlnim la două camere o suprafaţă de 75 mp, în spate întâlnim o suprafaţă de maximum 60 mp”, arată Melania Mihăiescu, director agenţie Ascom.

Preţurile au scăzut cu 40% faţă de 2008

Desigur, asemenea diferenţe atrag după sine şi diferenţe de preţ considerabile. Tocmai de aceea, zona Alba Iulia pare să se împartă în două categorii de preţ.

„Pe rond, un apartament cu două camere costă în medie 125.000-130.000 euro, iar dacă ne îndepărtăm puţin putem găsi ceva de 80.000-90.000 euro. Totuşi, clienţii zonei preferă apartamentele stradale, vedere pe faţă şi să fie în rond. Contează foarte tare poziţia, nu diferenţa de preţ. Pur şi simplu îşi doresc acolo”, continuă reprezentantul Ascom.

Aceste preţuri sunt cu 40% mai mici faţă de perioada dinaintea crizei. Diferenţele nu se resimt însă numai la nivel de calitate a construcţiei. Blocurile mai scumpe sunt în continuare mai bine protejate de locuitori, spre deosebire de zonele mai ieftine.

„În zonele de pe Bd Unirii, Alba Iulia, Decebal, mai ales blocurile cu pază sunt foarte îngrijite. Restul sunt deficitare la nivel de curăţenie, dar nimic care poate speria un client”, arată oficialul Heaven Avenue Imob.

Chiar dacă preţurile în zonă au rămas mari, în ciuda ieftinirii considerabile faţă de perioada de dinainte de criză, clienţii zonei continuă să fie interesaţi. Mai ales că oferta este relativ mică iar proprietăţile dispar în scurt timp de la afişarea lor pe piaţă.

Alba Iulia, o zonă căutată de firmele mici

În afară de rezidenţii permanenţă, zona Alba Iulia este căutată pentru sedii de firmă.

„Mulţi clienţi care au sunat pentru apartamente din Alba Iulia sunt ori studiouri de video-chat, ori birouri, mai rar. Cel mai rar este vorba despre familii. Ca un exemplu, săptămâna aceasta am primit cinci telefoane pentru video-chat şi un singur telefon pentru birouri”, spune Laurenţiu Brânzan.

Zona Unirii are o infrastructură socială completă şi de elită: şcoli, grădiniţe, centre medicale, cafenele, centre comerciale mari. Din punct de vedere al transportului în comun, cei care locuiesc aici au la dispoziţie cele două magistrale de metrou, dar şi mijloacele de suprafaţă.

CITEŞTE ŞI Cartierul Unirea – construit pentru elita comunistă, folosit de elita modernă

 

23 February 2012