Cu 818 metri înălţime şi peste 160 de etaje, Burj Dubai rebotezată Burj Khalifa la inaugurare este acum cea mai înaltă clădire din lume. Turnul Khalifa este cu 250 de metri mai înalt decât CN Tower din Toronto, care a deţinut titlul de cea mai înaltă construcţie din lume mai bine de 30 de ani.

sursa:www.burjdubaiskyscraper.comA opta minune a lumii cum au numit-o unii sau minunea arhitectonică a fost construită în cinci ani şi jumătate, cu 22 de milioane de ore de muncă şi a costat 20 de miliarde de dolari.

Impresionanta construcţie se poate vedea de la o distanţă de 95 de kilometri. Înălţimea sa face ca temperatura exterioară să fie cu opt grade mai mică la etajele superioare faţă de cea de la nivelul solului.

În Burj Khalifa sunt 1044 de apartamente rezidenţiale de cinci stele, 49 de etaje de birouri şi un hotel Armani, cu 160 de camere răspîndite la primele 39 de etaje. Primii din cei 12.000 de rezidenţi se vor muta luna viitoare.

Pentru construirea turnului a fost nevoie de 330.000 de metri cubi de beton şi 31.400 tone de oţel. Întreaga structură mai include pe lângă restaurante luxoase şi patru piscine, un parc de 11 hectare, şase mini lacuri cu fântâni arteziene, 3.000 de locuri de parcare subterane şi 1.400 metri pătraţi de săli de fitness. Clădirea este dotată cu 57 de lifturi, cele mai rapide din lume, ce ating o viteză de 65 km/oră.

Grandiosul spectacol de inaugurare a cuprins jocuri de lasere, muzică, focuri de artificii şi o fântână arteziană hi-tech. Şase mii de oameni au luat parte la ceremonia de inaugurare. Aproape 2.000 de poliţişti şi agenţi de pază au fost prezenţi pe străzi. Lunetişti şi 40 de camere de luat vederi au supravegheat zona.

Preţurile locuinţelor din turn s-au redus de la 2.700 de dolari pe metru pătrat în 2008 la mai puţin de 1.350 de dolari pe metru pătrat în prezent. Cel mai înalt zgârie-nori din lume şi-a pierdut anul trecut 50 la sută din valoare, iar anul acesta ar mai putea pierde 30 la sută.

Inaugurarea acestei clădiri are loc pe fondul unei crize financiare care a zguduit puternic bogatul emirat, Dubai aflat în pragul falimentului. Totul a pornit de la una dintre companiile de stat care ţineau în picioare economia emiratului.

Dubai World, o megacorporaţie cu activităţi în construcţii faraonice şi investiţii imobiliare în întreaga lume, a cerut o păsuire de jumătate de an a datoriilor care se ridicau la fabuloasa suma de 59 de miliarde de dolari.

 

Salvarea a venit în ultimul moment din partea emiratului Abu Dhabi, care a dat Dubaiului10 miliarde de dolari pentru a plăti cele mai urgente poliţe.

 

Potrivit www.luxist.com, acesta poate fi numit fără să exagerăm un oraş vertical, căci în imobilul cu 160 de etaje vor locui şi vor munci peste 12.000 de oameni.

Turnul Burj include apartamente de lux ale Armani Residences. Locuinţele sunt mobilate de Casa Armani şi vor fi disponibile de luna viitoare. Mai târziu se va deschide şi hotelul Armani Dubai, acesta fiind unul dintre cele nouă hoteluri care se află în cea mai înaltă clădire din lume. Pe de altă parte, 37 de etaje ale faimosului zgârie-nori găzduiesc spaţii de birouri.

Dezvoltatorul Emaar Properties a început construirea acestui imobil în 2004. Turnul Burj din Dubai are o înălţime de aproape 818 metri şi este cea mai înaltă clădire din lume. De asemenea, este blocul cu cele mai multe etaje din lume, al cărui ascensor parcurge cea mai mare distanţă din lume. Comparativ cu alte ascensoare, desigur. În plus, turnul are cea mai înaltă punte de observare din lume, numită "At The Top" situată la etajul 124

5 January 2010