Preturile la locuintele din unele zone ale Bucurestiului au crescut chiar si de 14 ori incepand din 1999, cand se putea cumpara un apartament de doua camere cu echivalentul a 5.500 de euro, intr-o zona semicentrala.

Zone care in urma cu zece ani nu prezentau un interes deosebit din partea investitorilor si nici macar a locuitorilor orasului au ajuns centre majore de interes prin deschiderea unui mall, spre exemplu, factor care a determinat o crestere mai mare de preturi decat in cazul unor cartiere similare din multe puncte de vedere.

"Aparitia primului mall din Bucuresti, in decembrie 1999, a determinat cresterea spectaculoasa a preturilor apartamentelor din zona.Astfel, daca la data lansarii centrului comercial puteai achizitiona un apartament cu doua camere la pretul de 5.500 de euro, in prezent aceeasi locuinta poate fi cumparata cu 85.000 de euro", spun reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Spre comparatie, preturile locuintelor din Drumul Taberei au crescut de circa 10 ori, potrivit aceleiasi surse.

Dezvoltarea zonei Vitan a provocat o explozie si pe piata terenurilor, care s-au apreciat chiar si de 20 de ori in ultimii cinci ani, de la preturi cuprinse intre 25 si 80 de euro/metru patrat, pana la valori intre 500 si 1.500 de euro/metru patrat in prezent.

Cu toate acestea, dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale s-au indreptat puternic spre aceasta zona a orasului, in apropierea mall-ului fiind anuntate pentru urmatorii doi ani cel putin trei ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni, care vor totaliza aproape 1.500 de apartamente.

Unul dintre cele mai mari ansambluri din zona, InCity Residences, este dezvoltat de Anchor Grup, proprietarii Bucuresti Mall, care vor construi totodata si o cladire de birouri in zona.

Investitia in constructia celor patru blocuri de apartamente din InCity Residences se ridica la circa 40 de milioane de euro. Totodata, grupul Platinum a anuntat dezvoltarea unui ansamblu cu 300 de apartamente, Vitan Platinum Towers, care implica o investitie de aproximativ 35 milioane de euro.

Cel mai mare ansamblu rezidential anuntat in zona Vitan este New Town Residence, care va fi dezvoltat de nord-irlandezii de la Mivan impreuna cu fondul de investitii Fabian Capital.

New Town va fi construit pe un teren de 23.000 de metri patrati si va cuprinde in momentul finalizarii 650 de apartamente, investitia implicata fiind estimata la 85 de milioane de euro.

Febra rezidentiala s-a instalat puternic in Bucuresti anul trecut, cand au fost lansate 19 noi ansambluri rezidentiale, potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers.

Alaturi de trei ansambluri lansate in 2005, stocul rezidential ar putea creste cu circa 11.000 de unitati, insa majoritatea proiectelor sunt construite in mai multe faze.

Din acest motiv, disponibile pe piata spre vanzare au fost mai putin de 5.000 de locuinte in 2006, din care au fost vandute aproape 3.000, potrivit Colliers.

Analistii estimeaza pentru acest an un ritm de lansare a proiectelor rezidentiale cel putin similar cu cel inregistrat anul trecut, bazandu-se pe deficitul semnificativ intre cererea si oferta de locuinte de pe piata.

Reprezentantii Colliers afirma ca in acest an vor fi lansate cel putin sase noi proiecte, care vor cuprinde peste 3.000 de noi locunite, cu termen de finalizare in urmatorii trei-patru ani.

Cel mai rapid ritm de vanzare a locuintelor este inregistrat de studiouri, din statisticile Colliers, care a consemnat vanzari de 100% pe acest segment de locuinte.

Reprezentantii companiei au raportat vanzarea a aproape 1.000 de locuinte in anul 2006.

Cumpararea de locuinte reprezinta in continuare o modalitate de investitie atat pentru persoanele fizice, cat si pentru companii, care pot obtine randamente bune atat prin inchirierea locuintelor, cat si prin aprecierea preturilor la apartamente, pana in momentul echilibrarii pietei.

Sursa

28 February 2007