Dacă în momentul lansării programului "Prima casă" cu 60.000 de euro se puteau cumpăra în Bucureşti doar garsoniere şi câteva apartamente cu două camere, în prezent cu aceiaşi bani se pot cumpăra şi trei camere în cartierele secundare.

14318-proprietati.jpgPreţurile apartamentelor cu trei camere din cartierele Capitalei precum Colentina, Titan, Berceni, Militari sau Drumul Taberei au scăzut cu circa 18% de la începutul anului, de la o medie de 73.000 de euro la ceva mai mult de 60.000 de euro, astfel că se pot încadra în prezent în programul guvernamental de garantare a creditelor "Prima casă".

ZF a făcut la începutul anului o analiză cu privire la costurile unui apartament cu trei camere: 13.000 de euro avans şi rată lunară de 350 de euro.

În prezent, ca urmare a scăderii preţurilor, avansul necesar pentru potenţialii beneficiari ai programului Prima casă a scăzut la 3.000 de euro, în timp ce rata lunară este în continuare de aproximativ 350 de euro pentru o perioadă de 20 de ani, în condiţiile în care rata Euribor nu a crescut semnificativ.

Cu toate acestea, agenţii imobiliari spun că numărul tranzacţiilor rămâne scăzut, iar climatul de instabilitate economică şi socială are o contribuţie semnificativă la continuarea trendului descendent al preţurilor.

"Vânzările merg mai prost. A fost şi perioada de concedii, dar şi toate aceste greve care, la fel ca orice evenimente de natura asta, alungă clienţii. Plus că mai sunt persoane care consideră că preţurile vor mai scădea, astfel că preferă să aştepte, în condiţiile în care semnalele sunt că programul va continua", spune Corina Cocoş, asociat în cadrul agenţiei imobiliare Eurocity Estate.

Una dintre tranzacţiile realizate în aceste zile de agenţie este vânzarea unui apartament cu trei camere în apropierea hipermarketului Cora din Militari pentru 63.000 de euro, "preţ care nu a mai fost negociat după ce proprietarii scăzuseră în prealabil preţul de la 65.000 de euro pentru a face tranzacţia. Este deja preţ de două camere", spune reprezentantul agenţiei.

În zone precum Colentina, Pantelimon, Rahova sau Berceni preţurile apartamentelor cu trei camere au scăzut chiar sub nivelul de 60.000 de euro.

"Piaţa scade în continuare, iar apartamentele de trei camere ajung la preţul celor cu două camere şi aceasta este tendinţa: preţurile la trei camere se vor alinia plafonului primit de la Fondul de Garantare, unde s-au împuţinat deja dosarele. Prima casă nu mai este ce era", spune Monica Vişinescu, proprietarul şi unicul angajat al agenţiei imobiliare Moda Matex, care a scos luni la vânzare un apartament cu trei camere în Pantelimon pentru preţul de 56.000 de euro.

"Tranzacţii se fac, dar la acest gen de preţuri. Săptămâna trecută, miercuri, am avut un apartament cu două camere în zona Mihai Bravu care s-a vândut cu 50.000 de euro în trei zile. Dacă agentul îi explică proprietarului situaţia şi acesta înţelege că trebuie să reducă preţul, se pot face tranzacţii. Altfel, proprietarul rămâne cu apartamentul", a explicat agentul.


Sursa

15 October 2010