In lungile si tristele demersuri de a achizitiona un apartament cu doua camere, dupa multe discutii si tatonari cu bancile pentru contractarea unui credit, am avut pana la urma ideea de a incerca sa "ocolesc" banca si sa caut proiectele imobiliare cu rate "direct la dezvoltator".

Apartamentele cu plata 'in rate la dezvoltator': preturi de lux in oras vs. preturi normale in camp Si de data aceasta s-a dovedit ca pomul laudat are roade destul de seci. Cel putin din propria mea experienta.

In zonele de centru-nord-vest ale capitalei, foarte putine proiecte imobiliare "cu plata in rate", si extrem de scumpe: un apartament cu 2 camere costa 150.000 - 170.000 de euro

 

  • Dincolo de iesirea din Bucuresti, la Mogosoaia, un apartament de 3 camere intr-un complex nou, cu plata in rate, costa 119.000 euro
  • In apropiere de Mall Vitan, apartamente cu plata in rate sunt vandute fara imbunatatiri; pentru acestea costul creste, ca si pentru locul de parcare si "adapostul subteran". In plus, pentru plata in rate, valoarea apartamentelor creste. Sistem similar si pentru imobilele aceluiasi dezvoltator din zona Ilioara
  • La Confort City, apartamentele sunt mai accesibile si mai prezentabile; problema este ca imobillele sunt complet izolate de civilizatie: complexul este situat undeva in camp, la iesirea din Bucuresti si intrarea in Popesti-Leordeni
  • Alte 2 proiecte imobiliare cu plata in rate sunt anuntate in zona Big Berceni si la intersectia Bulevardului 1 Decembrie cu Liviu Rebreanu. Pe acestea nu le-am putut vizita: primul, fiindca nu exista; al doilea, fiindca nu am putut gasi nici blocul nici biroul de vanzari, desi teoretic ele exista. Preturile anuntate pentru Big Berceni: intre 52.000 si 130.000, in functie de perioada pentru care se doreste plata in rate.

Am inceput cautarile in nord-vestul capitalei, dorindu-mi foarte mult, din motive personale (acces la DN1 si la centrul orasului) sa evit zona de sud. Astfel, m-am luat dupa pliantele pe care le-am primit la ultimul targ imobiliar si iata ce am descoperit: variante putine si scumpe.

In apropiere de Carrefour Orhideea : 2 camere, cu peste 150.000 de euro

Primul proiect vizitat a fost Saphir Stein, care este situat in spatele Carrefour Orhideea. Sunt doua blocuri finalizate in care deja au fost contractate aproximativ 40% din apartamente, potrivit celor de la biroul de vanzari.

Pentru un apartament de 2 camere, fiindca acest exemplu l-am solicitat la fiecare dezvoltator, pretul este de 1.250 euro/mp la parter si de 1.350 euro/mp la etajul doi. Astfel, un apartament la etajul 2 ajunge la 175.700 euro - cu TVA de 19%.
 
Sistemul de plata in rate functioneaza in felul urmator: avans de minim 5%, 100 de rate lunare cu dobanda de 10,5% pe an. "La plata avansului se semneaza un antecontract in care este stipulat exact sistemul de rate si modalitatea de plata. Dupa plata celor 100 de rate, va fi semnat contractul de vanzare-cumparare.

Am intrebat daca pot fi negociate mai multe rate, dat fiind ca valoarea lunara a ratelor este foarte ridicata (peste 1.000 euro). Raspunsul a fost nu.

Un amanunt de precizat - am vizitat acest proiect la inceputul lunii aprilie. La sfarsitul saptamanii trecute, cand am ajuns la finalul documentarilor, am telefonat sa vad daca mai sunt apartamente disponbile. Si, evident, erau.

Din balconul unui apartament am vazut in apropiere cateva blocuri interesante si am intrebat ce-i cu ele. Era complexul "Orhideea Gardens", si pentru ca ma aflam in apropiere m-am hotarat sa dau o fuga pana acolo. Dupa ce m-am invartit de 3 ori in jurul Carrefour Orhideea pentru a gasi intrarea, am reusit sa ajung la blocurile impresionante, "decorate" cu sticla verde la exterior.

Mult mai aratoase decat complexul de unde veneam, apartamentele de la Orhideea Gardens erau si mai scumpe. Si fara plata in rate. Nu am gasit pe nimeni la biroul de vanzari si am vizitat un bloc impreuna cu un inginer care a fost amabil sa ma ghideze. Acesta a solicitat o lista cu apartamentele disponibile si preturi si a inceput sa-mi arate ce mai este de vanzare. Lista are 2 coloane cu preturi: cel "la care au fost vandute" si cel la care "se poate vinde". Erau vreo 6 apartamente cu 2 camere. Suprafata: 78 mp utili, 98 mp construiti. Pret la care au fost vandute: 166.400 euro. Pret la care se poate vinde: 149.000 de euro.

Apartamentele cu 3 camere, de 120 mp utili si 150 construiti, potrivit listei de preturi, se vindeau la 265.000 de euro si "se puteau vinde" la 239.000 de euro. Inginerul a taiat de pe lista, in fata mea, 2 apartamente care se vandusera "in ultimele zile".

Mogosoaia: 3 camere, minim 119.000 euro

Singurul proiect cu plata in rate pe care l-am mai gasit in nord-vestul capitalei a fost tocmai in Mogosoaia. Asadar, am pornit sa vizitez Golden House - Mogosoaia: doua randuri de blocuri de 4 etaje, putin dupa intrarea in localitate, in dreptul intersectiei de la benzinaria Lukoil.

Aici, reprezentantul dezvoltatorului (Triumf construct) mi-a explicat ca apartamentele de 3 camere la etajele 1 si 2 au suprafete construite de 87, 34 mp, plus terasa de 12,98 mp. Pretul este de 119.000 euro - cu TVA. Avansul este de 10% minim, apoi se pot plati rate timp de 4 ani pentru 40% din valoarea apartamentului. Dupa cei 4 ani se achita diferenta de 50%.

De mentionat ca aprtamentele de 100.000 de euro (fara TVA) erau cel mai ieftine din complex. Si numai 4 mai erau disponibile: restul fiind deja cumparate si locuite - lucru evident dupa balcoanele pline cu rufe, biciclete si carucioare pentru copii.  Inauntru, in apartamentul vizitat am constatat si ca nu se ofera imbunatatiri si m-a izbit un miros greu, explicatia agentului de vanzari fiind ca "nu este aerisit".

La fel, am vizitat acest proiect la inceputul lunii aprilie. Am revenit cu un telefon, cu cateva zile in urma, si persoana de contact m-a asigurat ca intre timp "nu au vandut niciun apartament", asadar sunt inca disponibile.

Mall Vitan, Ilioara: 2 camere la peste 100.000 de euro

Saptamana trecuta mi-am luat inima in dinti si am facut o calatorie si catre sudul capitalei, sa nu cumva, totusi, sa ratez vreo mare ocazie de achizitii din cauza dorintei mele de a evita aceasta zona. La fel, am cautat proiecte cu plata in rate la dezvoltator.

Am inceput usurel, cu zona Mall Vitan. Aici, asa cum aflasem din pliantul dezvoltatorului Blitz Construct, exista un imobil finalizat, cu 8 etaje, locuit deja in proportie de 50%.

Am ajuns impreuna cu agentul de vanzari pe strada Gradinarilor, undeva in zona Mall Vitan si am gasit un bloc rasarind dintre case, care intr-adevar dadea semne ca ar fi locuit. Un apartament de 2 camere, de 58 mp la etajul 3, costa 87.750 euro fara TVA, la care se adauga alti 2.000 de euro daca dorim imbunatatiri si alti 1.050 de euro pentru "adapostul subteran". Locul de parcare subteran, desigur, este separat, pentru acesta mai platindu-se inca 7.500 euro.

Plata se poate face pe 5 ani sau pe 10 ani, cazuri in care valoarea apartamentului creste. Pentru 5 ani, valoarea apartamentului de 87.750 euro se ridica la 111.150 euro - fara TVA, fara imbunatatiri, fara adapost si fara parcare subterana. Se plateste un avans de 20-30% din valoarea apartamentului, iar diferenta se imparte in rate lunare.

Acelasi dezvoltator mai avea alte 2 imobile in zona Ilioara, insa acolo agentia mi-a trimis un inginer pentru a vizita apartamentele, care mi-a explicat cu mare greutate unde trebuie sa ajung, si dupa ce in sfarsit am nimerit, nu mi-a putut oferi detalii legate de pret. Insa, m-a linistit ca sunt "ceva mai ieftine" si ca sistemul de rate este acelasi ca si la Mall Vitan.

Sursa

5 mai 2009