Apartamentele bulgaresti dau clasa celor romånesti
Prezent - 22.05.2006
 

Avalansa de noi proiecte rezidentiale, a caror machete dau ca sigura schimbarea la fata cel putin a Bucurestiului, ii motiveaza pe multi dintre noi sa creada ca sintem buricul Europei de Est, din moment ce investitorii straini mai ca se calca pe picioare, doar-doar or pune mina pe vreun teren cu potential.

Statisticile insa spun altceva: ceea ce pare mult pentru Romånia inseamna putin in comparatie cu tarile vecine. Si asta, deoarece Polonia inca se mai infrupta din crema investitiilor imobiliare, iar marile fonduri de investitii de profil isi continua galopul spre Ungaria, Cehia si Slovacia. Si daca pina mai ieri, vecinii bulgari erau priviti de sus, acum piata rezidentiala din Bulgaria este perceputa de marii investitori asemeni unei pilule efervescente care nu a nimerit paharul cu apa. Pina acum…

Cele peste 30 de proiecte rezidentiale din Bulgaria, selectate de noi, care au ca termen de finalizare intervalul 2006 – 2007, indica faptul ca Romåniei ii sufla in ceafa un concurent extrem de abil. Si asta, deoarece Bulgaria rezidentiala aplica o strategie cu sorti siguri de izbinda. Aproximativ 90% dintre proiectele trecute in revista cresc exclusiv in zone turistice, de al caror potential s-au convins, de curind, si romånii.

IN BULGARIA, NOILE APARTAMENTE CRESC IN STATIUNILE TURISTICE

Asadar, Bansko (centrul sporturilor de iarna din zona de sud-est a tarii), Borovets (cea mai mare statiune de schi din Bulgaria, situata la 72 km de Sofia), Kavarna (unul dintre cele mai mari orase de pe coasta Marii Negre), Pomorie (statiunea-oras amplasata pe o peninsula stincoasa care iese in mare pe circa 5 km), Pamporovo (cea mai sudica statiune de schi din Europa, situata in centrul muntilor Rodopi), Varna (bijuteria litoralului bulgaresc), Aheloy (la numai 7 km de celebrul Nessebar), Obzor (denumit Orasul Soarelui) si desigur, Albena, sint de departe gazdele preferate de noile proiecte rezidentiale. Majoritatea sint ansambluri de mini-blocuri (rar ajung sa depaseasca 7-8 etaje), „asezonate” cu piscine, centre SPA, terenuri de basket ori tenis, restaurante si centre de casino. Asa se face ca sutele de noi apartamente sint promovate ca bune investitii, dat fiind pretul rezonabil de vinzare si potentialul locatiei, si excelente resedinte de vacanta. Iar calitatea serviciilor oferite de bulgari, cu mult peste cea intilnita pe litoralul romånesc, spre exemplu, reprezinta un argument in plus in luarea deciziei de cumparare.

PRETURI LA JUMATATE FATA DE CELE ROMÅNESTI

Potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul National de Statistica din Bulgaria, proprietatile destinate clasei medii se vindeau, la sfirsitul primului trimestru din 2006, cu 806 leva pe metrul patrat, adica aproximativ 412 euro/mp. Regula general valabila se patreaza insa si aici: capitala este cea mai scumpa. Astfel, in intervalul mentionat, recordul de pret inregistrat pe piata rezidentiala din Sofia a fost de 1,313 leva/mp (in jur de 675 euro/mp). Capitala este urmata indeaproape de orasele turistice, amplasate in apropierea litoralului bulgaresc: in Varna si Burgas, casele destinate clasei medii se vind cu peste 1.000 leva/mp (511 euro/mp). Mai exact, in Varna pretul a ajuns la 633 euro/mp, iar in Burgas metrul patrat construit costa 613 euro/mp. Spre comparatie, noile apartamente romånesti, care urmeaza sa fie finalizate in urmatorii doi-trei ani si care sint promovate ca adresi ndu-se clasei medii, se vind la preturi cuprinse intre 750 si 1.500 euro/mp.

Articol integral in Prezent

Eryka Lang
Prezent

22 May 2006