În Polonia, dezvoltatorii imobiliari construiesc cu peste 50% mai mult decât toţi românii, cumulat: cu forţe proprii, cu bani de la stat şi de la privat. Şi tot reuşesc să vândă mai repede decât în România.

România şi Polonia sunt două ţări comparabile ca mărime a populaţiei, dar cu mari diferenţe pe piaţa rezidenţială. De la începutul anului, investitorii imobiliari din Polonia au finalizat 29.000 locuinţe în ansambluri rezidenţiale, ceea ce reprezintă 39,2%, din totalul caselor terminate în toată ţara (74.180), potrivit GUS, Biroul Naţional de Statistică, citat de Eurobuild Polonia. Din acestea, circa 16.000 locuinţe noi au fost construite şi livrate pe piaţa din Varşovia, potrivit unui raport internaţional al REAS.

Varşovia are o populaţie de 1.700.536 de locuitori, comparabilă cu a Bucureştiului, 1.926.334 locuitori. În capitala poloneză s-au dat în folosinţă de şase ori mai multe locuinţe noi, dar rata lor de absorbţie a fost mult mai mare decât la noi.

Şi reuşesc să le vândă, mult mai repede decât românii. Stocul de locuinţe noi libere nu a depăşit niciodată 5.000 unităţi, în Varşovia, potrivit estimărilor raportului REAS. În România, în aceeaşi perioadă (ianuarie 2010 -sfârşitul lunii iunie 2010) s-au terminat doar 18.674 locuinţe, per total, la nivelul întregii ţări, potrivit datelor INSSE. Printre acestea se numără şi locuinţele construite de developeri, dar şi cele construite de ANL sau de persoane fizice, pentru folosinţă proprie, inclusiv în mediul rural.

În Bucureşti, în primul semestru al acestui an, dezvoltatorii imobiliari au completat 2.500 unităţi, potrivit unui studiu al companiei Colliers International, dat publicităţii ieri. O mare parte din acestea sunt nevândute, ele îngroşând numărul celor rămase de anul trecut. Acum, stocul de locuinţe goale este de 3.700, mai estimează raportul companiei internaţionale. În afară de acestea, mai sunt în diverse stadii de execuţie cel puţin încă pe atât.

„Criza financiară a arătat atât valoarea cât şi dimensiunea reală a pieţei rezidenţiale locale. Volumul total al vânzărilor în proiectele analizate de Colliers a atins aproximativ 600 de unităţi în primele şase luni din 2010", estimează analiştii Colliers, în raport.

 




8 September 2010