0-732-b0920cartier_cp.jpgPana la sfarsitul lunii, cumparatorii pot beneficia de promotii la locuintele noi si au perspective mai bune de a negocia pentru cele vechi.Cei care vor sa-si cumpere o locuinta in aceasta perioada au sansa sa obtina un pret cu pana la 5% mai mic decat cel solicitat initial. Expertii imobiliari spun ca proprietarii care scot case la vanzare in timpul verii si se grabesc sa incheie tranzactiile sunt dispusi sa scada din pret la negocieri.

„Nu este un fenomen de piata, ci mai degraba o chestiune de noroc. Cele mai multe contracte incheiate pe timpul verii sunt initiate mai de mult si amanate din diverse motive”, spune Calin Clinciu, de la agentia Euroest.

Promotii la proiectele noi

Nu doar apartamentele vechi pot fi mai convenabile, ci si cele noi. Dezvoltatorii unora dintre proiectele aflate in constructie ofera cumparatorilor de vara usoare reduceri de pret sau diferite facilitati, cum ar fi, de exemplu, produse electrocasnice sau instalarea de aer conditionat in camere.

Cumparatorii tentati de locuintele din cartierul german Residenz, din Chitila, le pot achizitiona pana la sfarsitul acestei luni la pretul de 1.487,5 de euro/ mp, cu TVA inclus, in loc de 1.606,5 euro. Proiectul prevede ridicarea a 480 de locuinte distribuite in 48 de cladiri cu trei, patru si cinci etaje, cu suprafete intre 66 si 178 de metri patrati.

„Vanzarile din perioada verii au depasit asteptarile si cred ca aceasta reducere a contribuit in mare masura”, a declarat Annemarie Tudor, Key Account Manager la Eurisko. Nici ceilalti competitori nu s-au lasat mai prejos.

„Clientii care se decid asupra unui apartament din cadrul proiectului Rose Gardens primesc instalatii de aer conditionat in doua camere sau o reducere de 2.000 de euro, la alegere. Oferta este valabila pana la sfarsitul lunii august”, spune Cristina Ghita, broker in cadrul diviziei Residential, la agentia Colliers International. Complexul contine circa 900 de apartamente ce masoara intre 60 si 200 de metri patrati, dintre care au fost deja vandute 500 de unitati.

Activitate in foc continuu

Vara aceasta iese din tiparul anilor trecuti, cand toata lumea intra in vacanta cel putin doua luni, sunt de parere specialistii din domeniu.
Desi numarul tranzactiilor a scazut cu circa 20%-30%, foarte multe persoane cerceteaza piata si batatoresc terenul pentru noi contracte.
„Inca de anul trecut s-a simtit o acutizare a tranzactiilor pe timpul verii. Multi se tem de evolutiile pietei, respectiv de noi cresteri de preturi si se grabesc sa negocieze cat mai repede”, explica Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist.

Una dintre atractii este si inmultirea santierelor, in ciuda vremii caniculare, semn ca piata este in plina fierbere. „Se poate spune ca Romania este o piata atipica si nu poate fi comparata cu celelalte. In timp ce in Italia, de exemplu, aproape ca nu se misca nimic, in Romania agentii sunt aproape la fel de solicitati ca in celelalte luni ale anului”, sustine Ureche. De la inceputul lui 2007, locuintele s-au scumpit, in medie, cu 10% pana la 30%.

CHIRII

A inceput deja marea cautare

Nici piata chiriilor nu „respira” un aer de vacanta. Pentru a evita „batalia” pe inchirierea unei garsoniere la inceputul unui nou an universitar, multi studenti isi sacrifica o parte din timpul liber si incearca sa rezolve problema, inainte ca preturile sa creasca.

Atunci cand intra in criza de timp si de oferte, clientii accepta ca solutii de compromis si apartamente de trei si patru camere. „Cea mai mare cerere se inregistreaza in luna septembrie, cand chiriile la garsoniere si apartamente cu doua camere cresc cu circa 10%. Pe la sfarsitul lui octombrie, lucrurile reintra in normal si preturile scad la loc”, spune Liviu Ureche.

Potrivit acestuia, cele mai cautate locuinte sunt cele din zonele din jurul centrelor studentesti si cele universitare. Cele mai mici chirii pornesc de la 200 de euro pe luna si ajung pana la 300 de euro in cazul garsonierelor, in timp ce pentru un apartament de doua camere se platesc de la 230 la 350 de euro pe luna.

 

 

 

Sursa

14 August 2007