ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Apartamente la solduri
    

Revista CAPITAL - 25.11.2004

              In Cluj-Napoca oferta de locuinte noi s-a axat pe apartamente

             Un apartament nou de 34.000 de euro! Cine nu-si doreste? Clujenii sunt norocosii care pot sa-si cumpere. In orasul Cluj-Napoca anul trecut s-a pornit iuresul constructiei de blocuri noi, cu apartamente cu finisaje medii. Si cum afacerea s-a dezvoltat rapid, iar numarul apartamentelor scoase pe piata a crescut vertiginos, iata ca si preturile afisate de investitorii-vanzatori sunt din ce in ce mai atractive, iar calitatea finisajelor este din ce in ce mai mare.

             Asa se face ca un studio de 55 mp (cat un apartament confort 1 de doua camere din perioada comunista) costa 34.000 de euro, in conditiile in care are parchet nou, gresie si faianta, precum si incalzire prin centrala de bloc. Un apartament de doua camere, cu o suprafata de 67 mp, intr-un bloc nou, cochet, cu doar trei etaje, costa 43.000 euro, iar unul mai mare, de peste 120 mp, are un pret care porneste de la 78.000 euro, potrivit agentiei Plus Imobiliare din Cluj-Napoca. Acesta este doar un exemplu.

             Pe piata exista zeci de astfel de cladiri, mai joase sau mai inalte, cu sau fara spatii verzi in jurul lor. Interesant este si faptul ca oferta de apartamente noi este diversificata atat in ceea ce priveste numarul de camere si finisajele, cat si in ceea ce priveste amplasamentul, existand astfel de constructii in toate zonele rezidentiale ale orasului. In general, preturile la apartamentele noi se situeaza intre 400 si 800 euro/mp, in timp ce pentru apartamentele vechi, din perioada comunista, proprietarii cer preturi cuprinse intre 600 si 1.000 euro/ mp.

            Acest lucru este explicabil, in primul rand, prin faptul ca proprietarii apartamentelor vechi au crescut si cresc mereu preturile, fara a lua in considerare suprafetele mici ale locuintelor lor si fara a se gandi ca nu pot concura cu apartamentele noi.

Maria Seder                      

 

25 noiembrie 2004