Cartier central, construit în jurul unuia dintre cele mai importante parcuri bucureștene, se vinde la preț de cartier muncitoresc. Zona Cișmigiu este o zonă pe cât de frumoasă, pe atât de împânzită de probleme, iar acest lucru scade drastic prețul mediu al zonei. Construcțiile vechi, în litigiu sau cu risc seismic mare compun cea mai mare parte a ofertei în zonă, iar clienții sancționează puternic aceste aspecte. Nici măcar un preț mic nu îi mai atrage în zonă.

36599-cismigiu.jpgProprietățile din zona Cișmigiu au o caracteristică aparte: aproape toate sunt situate la distanțe neglijabile față de parc. Dar vederea către parc este o trăsătură pe care doar câteva construcții o au. Iar acest lucru se traduce într-un avantaj pentru proprietarii acestor locuințe: prețul este mai mare cu până la 15%, față de media zonei.   

În general, proprietarii cer mai mult – și cei cu vedere spre parc, și cei care nu au vedere spre parc. Însă în realitate, obțin mai mult doar cei care au vedere spre parc. Cei care țin la această caracteristică pot fi investitorii care vor să închirieze cu un preț mai deosebit, pentru că are o priveliște mai bună. Sau pot fi persoane medii ca vârstă, tineri în general, dar cu înclinații artistice - pictori, muzicieni, arhitecți. Familiile cu copii mici vor să fie în proximitatea parcului pentru a ajunge mai ușor, dar vederea efectivă către parc nu îi interesează foarte tare. Aceea e dorită de către clienții foarte atenți la detalii, în general cu înclinații artistice”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Claudiu Hațegan, broker/owner al agenției Klauss & Partners.

Descrierea zonei Cișmigiu include termeni precum litigii, risc seismic și dosare de credit respinse de bancă

Dar dincolo de aerul boem al zonei, apar problemele. Cișmigiu este o zonă cunoscută de agenții imobiliari drept una cu foarte multe locuințe în litigiu, sub incidența legii 112, cu risc seismic și, prin urmare, o zonă plină de locuințe care nu pot fi cumpărate prin credit bancar. Acest lucru limitează mult opțiunile vânzătorilor, iar numărul tranzacțiilor a scăzut simțitor în ultimul an.

Cei care vin în Cișmigiu conștientizează că au parte de o zonă construită demult. Mulți dintre ei își asumă acest lucru. Interesul pentru zonă era mai mare în anii trecuți, parcul sigur că a fost dintotdeauna un element atractiv, însă acest interes a scăzut mult din cauza anului de construcție a blocurilor și a problemelor de risc seismic semnalizate în mod curent de municipalitate. Și aici nu este doar faptul că sunt locuințe vechi. Marea problemă este că aceste locuințe nu pot fi achiziționate prin credit, nu pot fi asigurate, și atunci sunt cumpărate doar de cei care achită cash, ceea ce a dus la o scădere a prețurilor”, continuă Claudiu Hațegan.

Consolidarea clădirilor este dificilă, iar proprietarii sunt o parte din problemă

Multe construcții au nevoie de o refacere a structurii de rezistență însă, din păcate, autoritățile se lovesc și de refuzul oamenilor. În cazul proprietarilor care ajung la un acord și reușesc să reabiliteze blocul, diferența de percepție, în ochii clienților, este considerabilă.

Este o zonă excelentă, prețul locuințelor fiind aproape incorect de mic – sunt prețuri comparabile cu cartierele. Ce e drept, nici municipalitatea nu ne oferă siguranța că aceste blocuri care au nevoie de consolidare chiar vor fi refăcute vreodată. În alte țări, Primăria impune această operațiune la o anumită perioadă. Este drept, după reabilitare, camerele se micșorează, din cauza dublurii structurilor de rezistență. Dar știi sigur că stai într-un bloc solid, care se presupune că nu mai are probleme de ordin seismic. Sunt avantaje și dezavantaje”, conchide reprezentantul Klauss & Partners.

Aceleași probleme se resimt și atunci când se stabilesc chiriile în zonă. Datorită costului de închiriere mic, zona este preferata studenților. Două camere, în Cișmigiu, se pot închiria cu 250-300 de euro, similar cu prețul din cartiere mai slab poziționate. În privința prețului de vânzare, acesta poate varia între 60.000 de euro, pentru patru camere într-un bloc vechi, și 250.000 de euro pentru trei camere, într-o construcție nouă.  

CITEȘTE ȘI:

14 March 2015