0-57-sfin_2301.jpgSolutie arhitecturala deosebita, o expresie cu care vanzatorii din imobiliare incearca sa ne convinga de faptul ca ei vin cu oferta cea mai buna de pe piata. De multe ori, acest gen de reclama chiar are efect. Pana la urma, cati dintre noi se pot lauda ca stiu sa „citeasca“ arhitectura unei constructii sau sa deosebeasca un stil de altul?.
De multe ori, solutiile arhitecturale de exceptie, invocate in cazul unuia sau altuia dintre proiectele imobiliare nou-noute, se pot dovedi simple dezvoltari ale bine-cunoscutelor planuri de apartamente produse in birourile de proiectare din perioada comunista. Stim, blocurile avand un proiect de arhitectura total neinspirat sunt asociate, de regula, cu mostre ale „geniului“ arhitectural din perioada comunista, in care azi locuiesc peste jumatate din romani. Pana la urma, atunci, constructia planificata de blocuri cu apartamente avea miza sociala si economica (sa aduca muncitorii mai aproape de fabrici), existand mai putina preocupare pentru calitatea locuirii sau arhitectura.
Si astazi, in cazul multor constructii private, dezvoltate de investitori aflati la primele proiecte de acest gen, se repeta greselile trecutului. Cel mai frecvent intalnita este amplasarea cladirilor la distante mici una de alta, ceea ce face ca locatarii din doua blocuri invecinate sa fie lipsiti de intimitate. Analistii imobiliari spun ca, in cazul unei locuinte de lux, vederea si expunerea sunt foarte importante. Cu toate acestea, avem exemple de ansambluri rezidentiale de lux, construite in buricul orasului (strada Washington), care ofera vederi inedite si frumoase cu... interioarele locuintelor din blocul de vizavi. In rest, apartamentele respecta in mare parte sablonul unui proiect de lux - materiale de constructii si finisaje de calitate, dotari de top, locatie centrala si preturi piperate. La vremea sa, ansamblul a fost unul dintre cele mai de succes din Bucuresti. Insa de atunci lucrurile au mai evoluat, iar clientii au devenit mai atenti la ceea ce cumpara si, mai important, la cine semneaza proiectul locuintei pe care o cumpara.
Ionut Bodea, analist imobiliar, fost director de marketing al Baneasa Investments, companie care dezvolta si vinde locuinte de lux in Baneasa Residencial, sustine ca majoritatea clientilor care s-au interesat de oferta Baneasa au fost extrem de curiosi sa afle lucruri despre arhitectura constructiilor, dar mai ales cine este persoana care semneaza proiectul de arhitectura. Practic, componenta arhitecturala a unui proiect rezidential este foarte importanta in cumpararea unei locuinte, mai ales in segmentul de top al caselor de lux.
In cazul proiectelor destinate clasei medii de top, asa-zisele locuinte business-class, componenta arhitecturala nu este la fel de importanta. Clientii sunt mai interesati sa cumpere metri patrati fara sa dea atentie prea mare elementelor de calitate a proiectului. Insa, odata cu dezvoltarea tot mai puternica a ofertei, developerii si vanzatorii vor fi tot mai mult bombardati cu intrebari pe teme de arhitectura si, de ce nu, chiar masterplanning, care pe langa planificarea arhitecturala o include si pe cea urbanistica, spun analistii.
De remarcat ca pe piata rezidentiala din Bucuresti anul 2006 a fost cu adevarat revolutionar in ceea ce priveste calitatea arhitecturala si urbanistica a noilor proiecte. Concurenta fiind destul de mare pe segmentul blocurilor de apartamente business-class, developerii au incercat sa integreze in conceptia arhitecturala elemente din zona rezidentialului de lux - parcari subterane, penthouse-uri la ultimele niveluri, zone verzi interzise circulatiei auto etc.
Totodata, se pune tot mai mult accent pe aspectul arhitectural al cladirii sau ansamblului.

Interioare, exterioare
In prezent, piata rezidentiala il pune pe consumator in fata unei intrebari aproape filosofice: ce primeaza: fumusetea interioara sau cea exterioara? Putini arhitecti/constructori reusesc sa imbine cele doua variante. In ultima perioada, cererea pentru cladiri cu aspect exterior placut a crescut, dovada fiind ritmul in care se zugravesc, in marile orase, fatadele cladirilor de locuit si nu numai. Cu toate acestea, inca sunt multi antreprenori care continua sa construiasca cladiri plictisitoare, semanand ca forma cu blocurile-cutii construite in anii 1960-1980. Explicatia este simpla: acest tip de bloc, cu forma dreptunghiulara, ofera cele mai reusite solutii de planificare si partajare interioara.
Planificarea inteligenta a camerelor este foarte importanta. De calitatea sau lipsa acesteia depinde daca proiectul respectiv va avea succes sau va fi ignorat de cumparatori. Developerii sunt la curent, dar, cu toate acestea, in ideea las-ca merge si asa, pe piata apar diverse ciudatenii proiectate pe picior sau orbeste. Unul dintre cel, mai des intalnite pacate este raportul neacceptabil intre suprafetele locuibile si cele nelocuibile. Sistemul de treceri intre camere si holurile imense pot contine pana la 40% din suprafata cumparata de client. Totodata, goana dupa suprafete mari, ca rezultat al fugii de apartamentul minuscul de bloc, poate duce la rezultate hilare si de neinteles, un exemplu fiind garsoniera de 90 mp.
Existenta unor suprafete nevitrate, respectiv camere lipsite de ferestre, este o alta mare eroare de proiectare a unora dintre investitori. Aceste suprafete sunt fara indoiala utile daca servesc unor scopuri de depozitare (camari, debarale, dressing room), insa daca ocupa doua treimi din aria totala a apartamentului este de-a dreptul ingrijorator. Aceasta situatie, combinata, de exemplu, cu numarul mic al suprafetelor vitrate, are ca rezultat obtinerea, pe o arie de 90 mp, a unei locuinte cu maximum doua dormitoare, si acelea de dimensiuni reduse.
Alte erori. Bifand la capitolul „mai multe bai“ (sau WC de serviciu), constructorul realizeaza grupuri sanitare cu intrare numai din hol si departe de dormitoare. Totodata, incapacitatea proiectantului si a constructorului de a impaca capra cu varza, respectiv dorinta de a construi locuinte cu suprafete cat mai mari cu restrictiile diverselor normative din sectorul constructiilor, duce la alte efecte „perverse“. Unul ar fi realizarea de apartamente cu ferestre orientate intr-o singura directie ori dand catre ferestrele cladirii vecine sau, mai grav, care au ca vedere calcanul imobilului de alaturi. Asemenea erori de proiectare se incearca a fi reparate montandu-se pe cladire un perete-cortina de sticla, proiectul fiind declarat drept unul de „arhitectura deosebita“.

Pofta care scumpeste
Apetitul tot mai mare pentru locuinte interesante din punct de vedere arhitectural exprimat de cei cu bani se va manifesta pe piata imobiliara prin faptul ca developerii vor trebui sa apeleze la arhitecti-vedete pentru a-si asigura succesul proiectului.

Sursa

23 January 2007