Apartament in Creta la pret de Cringasi


News Cafe - 26.05.2006
 

Plasamentele imobiliare aduc profit. Daca piata locala nu este tentanta, sint si oportunitati in alte tari. Creta este o varianta. Inainte de a face demersurile necesare pentru a deveni proprietarul unui imobil in insula din care s-a raspindit civilizatia in mult mai needucatul continent in urma cu aproape trei milenii, cumparatorul, care poate fi considerat chiar un investitor, trebuie sa se documenteze bine.

In primul rind, trebuie sa aleaga proprietatea, apoi sa-si verifice conturile. Nu in ultimul rind, trebuie studiate reglementarile legale, deoarece exista diferente sensibile intre achizitionarea unei proprietati in partea continentala a Greciei si cumpararea unui imobil intr-o insula.

Inca un an de dificultati

Orice strain provenit dintr-o tara a Uniunii Europene poate achizitiona proprietati in Grecia ca si cum ar avea cetatenie greaca. Pentru non-greci sau non-europeni se aplica regulile uzuale in materie de achizitii de constructii. Exceptiile apar in cazul regiunilor de frontiera si al insulelor definite prin lege ca fiind „zone de margine“. „Pentru cumpararea unei proprietati in zonele considerate sensibile, solicitantul va alcatui un dosar unde mentioneaza, pe linga datele personale, si scopul acestei achizitii: turistic, resedinta si altele“, afirma Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Universitee Farncophone din Bruxelles. Dosarul va fi analizat de o comisie organizata in fiecare nomarhie (judet) aflata sub incidenta acestei legislatii, iar in unele cazuri de catre Ministerul Apararii. In privinta verificarii uzuale de credite, a regimului de proprietate, legislatia se aseamana cu cea din Romania.

Agentul profesionist

Daca in Romania exista o reticenta in ceea ce priveste angajarea unui broker imobiliar, in cazul in care se achizitioneaza o proprietate in strainatate, acesta este foarte util. Se poate apela la Certified International Property Specialist. „Exista parteneri in aproape toate tarile, iar tranzactia se desfasoara mult mai repede“, spune Liviu Ureche, detinator al acestei certificari.

Avocatul si Internetul

Se poate cauta proprietatea dorita si pe Internet. Apoi urmeaza contactarea agentiei imobiliare, care trebuie sa cunoasca detaliile sederii pentru a facilita contactul dintre parti. Un depozit de 10% din pretul proprietatii este in mod normal necesar pentru semnarea acordului preliminar. Daca proprietarul anuleaza vinzarea dupa semnarea unui precontract, depozitul se returneaza, plus o penalitate egala cu valoarea acestuia. Daca cel care renunta este cumparatorul, depozitul nu-i mai este returnat. Tranzactia include taxe si comisioane estimate la 13-15%.

Pamint pe euro

Preturile terenurilor din Insula Creta concureaza cu cele din Romania. Astfel, cu cel mult 500 de euro poti achizitiona un metru patrat de teren in zonele muntoase ale insulei. Cei care prefera zonele mai apropiate de mare, dar mai izolate de oras, pot achizitiona un metru patrat cu sume cuprinse intre 500 si 1.000 de euro. Pretul terenurilor creste o data cu apropierea acestora de zonele urbane, de complexurile turistice mari, dar si de sursele de apa. De exemplu, un metru patrat la periferia orasului Heraklion costa intre 1.100 si 1.500 de euro, iar in centrul orasului poate ajunge la 2.000 de euro sau chiar mai mult.

Preturi pentru toate buzunarele 

Insula Creta este un punct de reper important. Exista trei zone de interes: Chania, Heraklion si Rethymno. In Chania, pretul unui apartament de doua camere cu o suprafata de 65 de metri patrati se situeaza in jurul sumei de 130.000 de euro, in timp ce o vila cu o suprafata de 170 mp valoreaza aproximativ 200.000 de euro. In Heraklion, principalul oras si centrul economic al insulei, se poate cumpara un apartament complet mobilat, cu o suprafata de 75 mp, contra sumei de 160.000 de euro. O vila cu o suprafata de 116 mp, in aceeasi zona, ajunge la 240.000 de euro. In Rethymno, preturile sint mai mici. Astfel, un apartament cu suprafata de 70 mp se poate achizitiona la pretul de 65.000 de euro, iar o vila cu suprafata de 100 mp poate fi gasita si cu 80.000 de euro.

Apa dicteaza pretul

O casa cu o suprafata de 200 de metri patrati, pe o insula greceasca, poate costa intre 200.000 si 700.000 de euro, in functie de amplasarea ei. Astfel, o casa de 200 mp situata in zona de munte ajunge la 200.000 de euro, insa, daca sursa de apa este aproape, pretul acesteia creste cu aproximativ 50.000 de euro. La mare, o casa cu aceeasi suprafata poate fi mai scumpa cu 200.000 de euro. Pretul creste pe masura ce scade distanta de zonele urbane. Astfel, la periferia oraselor o casa la cheie cu o suprafata de 200 mp costa 500.000 de euro. In centru, se ajunge la 700.000 de euro.

Amortizare in 14 ani

Proprietarul poate cistiga atit din faptul ca are un loc in care sa-si petreaca vacanta fara a mai achita contravaloarea cazarii, cit si din faptul ca poate inchiria proprietatea. Trebuie sa se stie insa faptul ca pentru a inchiria fara a avea nevoie de certificat pentru turism trebuie sa se opteze pentru inchirierea pe termen lung, ceea ce inseamna ca respectivul contract trebuie incheiat pe cel putin patru luni de zile. Astfel, cei care cumpara, de exemplu, vila de 100 mp din zona Rethymno, o pot inchiria cu aproximativ 600 de euro lunar. Daca vila s-ar inchiria timp de noua luni pe an, s-ar obtine un venit anual de 5.400 de euro.

In cazul unei familii cu un copil, o vacanta de o saptamina printr-o agentie de turism ar costa 1.320 de euro, aproximativ tot atit cit s-ar cheltui cu biletele de avion. In acest caz s-ar putea vorbi despre o rentabilitate atunci cind este vorba de o vacanta de doua saptamini. Oricum, numai din chirie, proprietatea s-ar amortiza in 14-15 ani.

Istoria face profit

Creta, leaganul civilizatiei europene, este cea mai mare insula a Greciei si a cincea din Mediterana. Creta si-a construit renumele prin peisajul ce combina munti inzapeziti si coline cu maslini cu peste 1.000 km de tarm, resorturi turistice cu sate de pescari si orase precum Chania si Heraklion, vechi de aproape 8.000 de ani. Clima temperat-mediteraneana, datorata pozitiei sudice a insulei, se caracterizeaza prin ierni ploioase si veri calde, uscate. Sezonul turistic dureaza de la inceputul lunii aprilie si pina la sfirsitul lunii octombrie. Lipsa industriei in zona a mentinut relieful nealterat. Pe coasta nordica se gasesc cele mai frecventate plaje, in timp ce coasta sudica este stincoasa si mai putin dezvoltata. Partea vestica a coastei de nord este mai fertila, in special in zona oraselor Chania si Rethymno. Prin comparatie cu partea de vest, estul este mult mai aglomerat si mai dezvoltat pentru turism. Sud-estul Cretei este zona cu cele mai bune plaje, dublate de impresionante privelisti montane si o clima aproape perfecta.

Paradis turistic

Cei care doresc sa achizitioneze un imobil in Creta nu trebuie sa-si faca prea multe probleme in ceea ce priveste inchirierea ulterioara. Anual, intre doua si patru milioane de turisti viziteaza Creta.



Antoaneta Etves
Cotidianul

 

26 May 2006