0-507-art_97427_1.jpgIn urmatorii 10 ani, cererea de facilitati pentru turism si calatorii va creste cu un procent anual real de 7,9%.

» Marii operatori de hoteluri vor alege centrul orasului pentru structuri de cazare de 3-5 stele.

» Agentiile de turism estimeaza ca vor sosi circa doua milioane de turisti straini, cu 20-25% mai multi decat in 2006.

Specialistii in afaceri imobiliare anticipeaza un veritabil boom pe piata hotelurilor, datorat cresterii continue a cererii de pe piata serviciilor

    
turistice. "Lanturile internationale de hoteluri sunt interesate de obtinerea unor pozitii puternice pe piata locala a hotelurilor, Bucurestiul fiind inca atractiv si prezentand un mare potential de dezvoltare in comparatie cu alte orase din Europa Centrala si de Est", se arata intr-un raport al CB Richard Ellis referitor la piata hotelurilor. Potrivit World Travel&Turism Council, citat de analistii CB Richard Ellis, in urmatorii 10 ani cererea de facilitati pentru turism si calatorii va creste, in Romania, cu un procent anual real reprezentand 7,9%, urmand sa atinga 14.110
milioane dolari.

Inca 1.000 de camere in 2007

Circa 66% din totalul facilitatilor hoteliere existente in Bucuresti sunt hoteluri de 3 si 4 stele. Exista numai sase hoteluri de lux de 5 stele, care insumeaza 1.467 de camere disponibile. Totusi, numarul de camere al hotelurilor bucurestene a crescut cu 22% in perioada 2004-2006, ajungand la 6.400. In acest an vor fi finalizate inca 1.000 de camere, in cadrul celui mai mare proiect hotelier din Romania – se mai arata in raportul companiei imobiliare. CB Richard Ellis preconizeaza si modificari in structura cererii de servicii hoteliere, in sensul ca apart-hotelurile (pentru sedere extinsa) si hotelurile pentru clientii cu buget redus vor fi tot mai solicitate. "Piata hotelurilor va cunoaste o dezvoltare intensa, pe masura ce developerii vor finaliza proiecte noi sau lucrari de renovare", concluzioneaza specialistii imobiliari. Compania DTZ Echinox apreciaza, la randul ei, ca marii operatori de hoteluri vor alege centrul orasului pentru structuri de cazare de 3-5 stele, drumul care porneste din centru si ajunge la aeroport pentru hoteluri de 2-4 stele, soseaua de centura si autostrazile pentru hoteluri de 2 si de 3 stele.

Incasarile vor depasi un miliard de euro

Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), arata ca 80% dintre strainii care vin in Bucuresti sunt "turisti de business", Capitala nefiind inca o destinatie de leisure. Badulescu sustine ca si turismul de evenimente va consemna cresteri importante in 2007, estimate la 30%. "Aderarea la UE constituie principalul motiv al cresterii. Romania a devenit o destinatie europeana mai credibila", a explicat reprezentantul ANAT. Pentru 2007, agentiile de turism estimeaza ca vor sosi in Romania circa doua milioane de turisti straini (cu 20-25% mai multi decat in 2006), care vor locui minimum o noapte la hotel, generand incasari de 1,2 miliarde de euro.

PREFERINTE
» Strainii aleg luxul

Potrivit CB Richard Ellis, cererea de servicii de cazare in Bucuresti inregistreaza variatii sezoniere, cu grade scazute de ocupare in weekend-uri si in lunile iulie-august si decembrie-februarie. Turistii straini s-au cazat in proportie de 72% in hotelurile de 4 si 5 stele. SUA a fost principala tara de origine a vizitatorilor straini (13,2%), depasind Marea Britanie (10%), Germania (9,85%) si Italia (9,1%). Turismul de afaceri a reprezentat 75-80% din totalul sosirilor.

6 June 2007