Aparitia mallurilor umfla pretul apartamentelor
Adevarul - 13.11.2006
 

Constructia unui mall aduce mari beneficii nu numai companiei care-l costruieste, ci si proprietarilor de locuinte din zona. Asta pentru ca preturile apartamentelor cresc instantaneu cu 10-20 de procente, numai datorita proximitatii fata de centrul comercial.

"Vând apartament, doua camere, cu îmbunatatiri, situat lânga mall". Asa suna anuturile de mica publicitate postate de cei care spera ca astfel sa îsi vânda mai bine proprietatea.
"În general, aparitia unui mall sau a unui alt tip de magzin de mari dimensiuni face ca preturile locuintelor din respectiva zona sa creasca cu 15-20%", spune analistul imobiliar Radu Zilisteanu. El precizeaza ca în România componenta psihologica joaca un rol important în stabilirea preturilor în piata. "Da bine sa spui ca stai lânga mall. În general orice concentare economica conduce la majorari de preturi pe segmentul rezidential", considera Zilisteanu.

De asemenea, si nivelul chiriilor este influentat de aparitia centrelor comerciale. Spre exemplu, la Timisoara, constructia Iulius Mall a facut ca un apartament cu doua camere sa se închirieze cu 350 de euro pe luna, fata de 150-200 de euro, cât erau tarifele înainte de dezvoltarea centrului comercial. "Un proprietar care detine un apartament în zona solicita acum cu 4.000, pâna la 10.000 de euro în plus pentru o locuinta scoasa la vânzare, în functie de îmbunatatiri", spune Adina Tataru, consultant imobiliar la agentia Casadomi din Timisoara. Astfel, pe un apartament din apropierea Iulius Mall care era vândut cu 40.000-46.000 de euro, se solicita acum 50.000-55.000 de euro.

si în Capitala, situatia este similara. Preturile apartamentelor au cunoscut un trend ascendent puternic odata cu aparitia centrelor comerciale de tip mall. În zona Drumul Taberei, unde este amplasat Plaza România costurile de achizitie au crescut cu 20-25%. Astfel, o locuinta cu doua camere se vinde acum în medie cu 60.000 de euro.

De asemenea, si informatia referitoare la posibila constructie a unui mall se vinde bine. Proprietarii speculeaza la maxim acest lucru si posteaza anunturi de genul: "vând apartament situat lânga viitorul mall". Cel mai bun exemplu este zona Rahova-Trafic Greu din Bucuresti, unde va fi ridicat un nou centru comercial. Aici proprietarii cer deja cu 10% mai mult pe apartamente numai din cauza acestui fapt.

"Astfel de anunturi au însa dublu tais. Unii clienti nici nu mai suna când vad ca un apartament este situat lânga un asemenea de centru comercial. Asta pentru ca le este teama ca nu au banii necesari pentru achizitionarea locuintei. Au fost însa multe situatii când ar fi putut cumpara apartamentul întrucât dispuneau de sumele necesare", spune Adina Tataru.

Si în Iasi, aparitia centrelor comerciale a influentat preturile de pe piata rezidentiala. "Atât costurile de achizitie, cât si chiriile au crescut în medie cu 10%", spune Diana Cibotar, directorul general al agentiei Velis din Iasi.

Citeste articolul integral in Adevarul

Lucian Pop
Adevarul
 

13 noiembrie 2006