În prima ediție „ZAI la o cafea” din acest an, Răzvan Muntean i-a avut ca invitați pe Igor Postovanu, Președintele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR) și David Grigorescu, Președinte ales al APAIR, al cărui mandat va începe în luna aprilie 2019. Invitatul-surpriză al emisiunii a fost Alina Aeby, Ambasador global din partea National Association of Realtors (NAR) pentru România și Moldova.
Împreună au discutat despre ce înseamnă să fii agent imobiliar, dar și despre modul în care APAIR contribuie atât la educația agenților imobiliari, cât și la îmbunătățirea imaginii acestei bresle.

42349-p3.jpg

 

Prima regulă a APAIR: fă pentru celălalt ce ai vrea să facă el pentru tine

Igor Postovanu, Președinte APAIR

„Când spunem APAIR, nu este vorba doar despre niște litere, ci despre un set de valori. APAIR a apărut în anul 2009, era o perioadă plină de provocări pentru agenții imobiliari și pentru piața imobiliară, în general. Era o perioadă de criză, în care toată lumea căuta soluții și, evident, atunci când cauți soluții te uiți ce modele de succes sunt, cum poți schimba ceva ca să meargă lucrurile mai bine. Practic, a apărut ca o necesitate, o nevoie de schimbare. La cerința agenților imobiliari și ca o nevoie ne–am uitat unde este cea mai bună piață sau unde sunt cele mai bune modele de succes și fondatorii de atunci le-au găsit în Statele Unite al Americii (SUA).

APAIR a fost înființată pentru a ajuta agenții imobiliari să devină mai profitabili și mai de succes printr-un nou model de business, un model care este demonstrat de 100 de ani în SUA. Practic, același lucru s-a întâmplat și în anii 1900 în State. Era o piață destul de dificilă și au fost câțiva vizionari care s-au gândit cum pot îmbunătăți piața imobiliară și serviciile către clienți. Aceștia au fondat o asociație, iar la bază stă codul etic, care are cea mai simplă regulă posibilă: fă pentru celălalt ce ai vrea să facă el pentru tine. Deci APAIR începe cumva cu istoria National Association of Realtors (NAR). Scopul, de la bun început, a fost de a ajuta atât agentul imobiliar, cât și publicul, pentru o piață imobiliară mai bună.

NAR este cea mai mare asociație de agenți imobiliari, la nivel mondial, sunt peste 1,3 milioane de membri din toată lumea. De-a lungul timpului, ei au căutat modele de succes, iar cel mai important lucru pe care l-am luat de la ei este modul de lucru – reprezentarea exclusivă a unei singure părți într-o tranzacție, care are la bază un principiu foarte simplu: pui consumatorul în față, faci tot posibilul pentru a-l servi cât mai bine și, în felul acesta, are de câștigat toată lumea, toate părțile implicate în tranzacție. Mă refer la agenții imobiliari, consumatori și la afacerile conexe. De fapt, este un model care duce toată breasla mult mai sus.”

David Grigorescu, Președinte ales APAIR

 „Pe lângă faptul că au identificat un model foarte sănătos și cu o istorie incredibilă, fondatorii APAIR au încheiat un parteneriat cu această asociație extrem de puternică și îi felicit pentru că nu au mai încercat să inventeze apa caldă. Prin acest parteneriat, NAR ne oferă tot ce are mai bun din punct de vedere al asociației, al breslei imobiliare. Mă refer aici la educație, ma refer, în primul rând, la codul etic – acel set de reguli de bun simț, pe care ar fi bine să le respectăm toată viața noastră, nu doar în domeniul imobiliar. O dată ce a fost încheiat acest parteneriat între APAIR și NAR, practic noi am beneficiat din prima zi de toată experiența lor, de tot know-how-ul lor, de toată educația lor și de toate procedurile care ne ajută să dezvoltăm Asociația din România și să îi ajutăm pe membrii noștri să devină mai productivi și să deservească mai bine clienții.”

Membrii APAIR sunt obligați să practice reprezentarea exclusivă?

42350-p4.jpg

Igor Postovanu, Președinte APAIR

„În general, impunerea nu este bună în niciun domeniu. În preambulul codului etic scrie în felul următor: este recomandat, în beneficiul clientului, să ceri un mandat de reprezentare exclusivă, pentru că, în felul acesta, poți colabora cu ceilalți colegi mult mai bine. Însă nici codul etic al APAIR și nici cel al NAR nu impun reprezentarea exclusivă. Sunt multe alte tipuri de relații cu clienții. Codul etic cuprinde 17 articole susținute de standarde de practică, care explică detaliat cum te comporți în fiecare situație.

Aș vrea să punctez trei lucruri. Prima parte a codului etic se referă la cum lucrezi cu clientul tău și îți dă reguli clare care definesc ce ai de făcut. Partea a doua – cum lucrezi cu consumatorul, cel care nu-ți este client, dar față de care trebuie să fii onest, corect, ai niște obligații. Partea a treia se referă la cum lucrezi cu colegii din breaslă.

Așadar, în beneficiul clientului este recomandat să ceri mandat de reprezentare, dar nu este obligatoriu.”

Membrii APAIR sunt agenți sau agenții?

David Grigorescu, Președinte ales APAIR

 „APAIR este o asociație profesională, nu patronală, drept urmare membrii sunt persoane fizice, profesioniști în domeniul imobiliar.”

Igor Postovanu, Președinte APAIR

„Din momentul în care cineva devine membru APAIR, devine și membru NAR, cu drepturi depline.”

Ce înseamnă REALTOR?

Igor Postovanu, Președinte APAIR

„Realtor înseamnă, în primul rând, un membru NAR, care și-a asumat faptul că va respecta codul etic. Acest termen a fost introdus imediat după înființarea NAR, pentru a diferenția profesioniștii din domeniu de restul agenților imobiliari. Pentru că, de la bun început, cei care au înființat asociația și-au asumat cursuri, educație și niște standarde clare. Undeva prin anii 50 a devenit marcă înregistrată, iar în momentul de față este unul dintre cele mai valoroase branduri din lume.”

Am luat know-how și am dat mai departe persoane...

Răzvan Muntean

„Una dintre persoanele care au fondat APAIR este Dan Negulescu, care, în acest an, este prezent în board-ul NAR.”

David Grigorescu, Președinte ales APAIR

 „Dan este un membru marcant al Asociației, este extrem de activ, eu îl numesc un „vizionar nebun”, care pune foarte mult suflet în ceea ce înseamnă breasla imobiliară din România.”

Răzvan Muntean

„O altă persoană pe care am „exportat-o” și care, în momentul de față, se află foarte aproape de NAR este Alina Aeby, care este consultant internațional de afaceri imobiliare, dar și ambasador global din partea NAR pentru România și Moldova.”

David Grigorescu, Președinte ales APAIR

 „Alina ne susține de ani de zile, se implică, de câte ori îi cerem sprijinul ne ajută cu tot ce poate.”

Ce înseamnă Ambasador Global din partea NAR?

42348-p2.jpg

Alina Aeby, Ambasador Global din partea NAR pentru România și Moldova

„Voi începe cu o mică istorie a acestei poziții de ambasador. Înainte se numea „President liaison to”... România, de exemplu. Practic, fiecare țară avea un „liaison” (om de legătură). Acum au creat poziții regionale, pentru că și-au dat seama că sunt câteva țări grupate în anumite părți din lume, în Europa Centrală, Europa de Est, care au nevoie de aceleași servicii profesionale, de aceleași cursuri, de aceleași traininguri. Și, pentru că Republica Moldova, cu ajutorul APAIR-ului, a înființat propria asociație foarte de curând și au semnat un acord cu NAR, atunci s-au gândit să creeze această poziție de ambasador pentru ambele țări, pentru a avea o reprezentare cât mai bună a ambelor țări vorbitoare de limba română. A contat foarte mult faptul că eu chiar sunt din România și vorbesc românește, este o legătură culturală importantă. De asemenea, am relații destul de strânse cu România, chiar dacă am plecat din țară acum 18 ani. Vin foarte des în țară, o dată sau de două ori pe an. Întotdeauna când vin mă întâlnesc cu APAIR – măcar o dată pe an. Comunicăm în mod regulat și, când sunt aici, la NAR, încerc să le reprezint interesele și să aduc acolo ceva: un program, o vizită de la NAR.

As vrea să-l menționez și pe Dan Negulescu, pentru că el are relații foarte vechi și foarte strânse cu NAR-ul. Acest lucru, precum și faptul că el a fost, probabil, unul dintre cei mai mari promotori ai relațiilor cu NAR și și-a dat seama foarte devreme ce beneficii ar putea avea agenții profesionali din România dacă ar avea o relație cu NAR au contat foarte mult. Colaborez foarte strâns și cu Dan.

Această colaborare este benefică, pentru că NAR este singura organizație profesională imobiliară din lume care are peste un milion de membri. Nu cred că alte organizații din lume sunt atât de bine puse la punct și au atât de multe cursuri, brand-uri și o politică de promovare a eticii în imobiliare pe care ei le au.

APAIR versus alte asociații europene

Eu aș vrea să-i felicit pe cei de la APAIR pentru că sunt extraordinar de implicați. Și faptul că promovează atât de mult reprezentarea exclusivă este un lucru extraordinar. Din punctul meu de vedere, și nu numai al meu, reprezentarea exclusivă este, probabil, cea mai civilizată formă de a face tranzacții imobiliare din lume. Nu cred că există ceva mai civilizat și care oferă un grad mai mare de protecție atât consumatorilor, dar și agenților. Majoritatea țărilor din lume, aproape toate, de fapt, cu excepția SUA, practică reprezentarea așa cum o știți. Proprietarul încheie contracte cu mai mulți brokeri, iar cine vinde primul proprietatea acela își ia comisionul. Adica intermediere, altceva decât reprezentare exclusivă. Mi se pare că asta duce la foarte multe confuzii, vezi, practic, același anunț pentru aceeași casă, prezentat în nenumărate ipostaze de nenumărate companii, cu imagini diferite, cu date diferite. Este o confuzie totală.

APAIR-ul are programe mult mai avansate decât multe asociații din Europa, chiar și din Europa de Vest. Ei fac lucruri pe care alții nu le fac, sunt adevărați pionieri.

Am un mesaj pentru membrii APAIR și pentru agenții din România: aș vrea să le reamintesc că ce fac cei de la APAIR este muncă voluntară, că dedică timp important, pe care l-ar putea folosi în afacerile lor sau l-ar putea petrece cu familia, ca să pună în aplicare aceste programe pentru a eleva profesia imobiliară.

Autoreglementare sau legi impuse de stat?

 

Eu cred că sunt două lucruri diferite, dar complementare. Pentru că legislația dată de către stat este foarte importantă, la nivel penal, în primul rând, pentru că ai nevoie de legi care să protejeze consumatorul în orice domeniu. Iar domeniul imobiliar nu face excepție. În primul rând, când cumperi o casă prețurile sunt extraordinar de mari, este probabil una dintre cele mai mari achiziții pe care le vei face în viață. Este nevoie de protecție, trebuie să știi ce cumperi, cum cumperi, cu cine lucrezi, să lucrezi cu o persoană etică. Persoana aceea trebuie, la nivel teoretic, să aibă un fel de licență și să fie trasă la răspundere într-un anumit fel. Pe de altă parte, chiar dacă ești tras la răspundere și faci lucrurile corect din punct de vedere legal, asta nu înseamnă că le faci corect și din punct de vedere etic. Eu cred că aici rolul unei asociații. O asociație, o breaslă profesională, cum este APAIR în România va diferenția persoanele care doar își fac treaba legal, nu fură pe nimeni, dar nu sunt neapărat și etice din multe puncte de vedere. Adică nu se poartă frumos cu consumatorii, nu se poartă frumos cu ceilalți colegi, nu dau informațiile necesare și, pur și simplu, nu se prezintă, ca profesie, în modul în care ar trebui.

Prin a da o lege ca stat, poți să obligi pe cineva să respecte legea respectivă și să nu fure, să nu înșele, dar nu-i poți obliga să-și continue educația, să devină din ce în ce mai buni din punct de vedere profesional, să adapteze noile metode de marketing și așa mai departe. Eu cred că aici este rolul cel mai important al unei asociații, al unei bresle. De a face profesia mai bună.

În SUA, poate deveni oricine agent imobiliar?

Există o licență, un examen pe care trebuie să îl treci la nivel de stat. Pentru că SUA este o țară federală, fiecare stat are propriul examen de imobiliare. Eu, de exemplu, am licență de broker în California. Nu am și în Florida sau în Texas, de exemplu. Dar este obligatoriu să am această licență ca să practic în imobiliare. Dacă nu am nu pot practica. Nici nu se discută. N-am cum să intru în NAR sau în San Francisco Associaton.

Cum sunt văzuți agenții imobiliari în SUA?

În general, ca să fim sinceri, agenții imobiliari nu sunt văzuți foarte bine peste tot în lume. Cred că numai educația și faptul că o asociație profesională cum este APAIR sau cum este NAR aici, care încearcă să împingă limitele și să aducă tot mai multe informații educaționale agenților, să-i facă mai buni profesional, etic, numai asta poate convinge publicul de faptul că noi avem valoare, ca profesioniști. De faptul că ceea ce oferim este important. De faptul că este mai bine, în loc să-ți petreci foarte multe ore căutând un ac în carul cu fân, o proprietate care a fost listată de nu știu câte ori sau să te lansezi într-un domeniu pe care nu îl știi, să apelezi la un profesionist care va face o grămadă de lucruri pentru tine. De la a face cercetare de piață și până la a-ți găsi casa și a-ți da cheile. Și asta se poate face cu grație, profesionalism și cu foarte multe cunoștințe de piață și cred că, dacă ești bun, poți câștiga respectul consumatorului.

Poate un agent imobiliar profesionist să-și deschidă agenție și să angajeze neprofesioniști?

Foarte, foarte rar. Eu nu am întâlnit niciodată în timpul carierei mele de 12 ani. Niciun broker care se respectă, cel puțin nu aici, în San Francisco, dar nici în țară, în general, care să fie membru al board-ului local și NAR... pentru că noi așa suntem: suntem membri ai organizației locale și MLS-ului local, după aceea al statului și al NAR-ului. Deci plătim cotizații pentru toate. Pentru că NAR este organizația-umbrelă care ne protejează pe toți și face lobby și este legătura noastră cu Guvernul și legislativul. Deci nu am văzut niciun broker, nicio agenție... hai să zicem că e RE/MAX sau Colwell Banker, sau orice agenție vrei, care să nu ceară ca agenții lor să fie realtors, să nu treacă codul etic și să nu fie membri ai board-ului local. Dacă ești membru al board-ului local automat ești și realtor.

Dacă ai un o proprietate în portofoliu ești obligat să o afisezi în MLS?

Din punctul meu de vedere, Multiple Listing Service (MLS) este ca un fel de bursă. La bursă, fie că este de mărfuri sau de valori, ai nevoie de participanți. Altfel nu poți să tranzacționezi nimic prin ele, dacă nu ai membri. Este imposibil. Nu o să ai niciun fel de „input” acolo, nu o să ai proprietăți pe site, în baza de date. Iar acestea sunt pentru schimbul intern al membrilor. Dacă ești membru al unei astfel de organizații sau de burse ai mult mai multe beneficii decât are cineva care nu este membru. Este un schimb reciproc, unde toată lumea știe ce e pe piață.

Până la urmă, cel care câștigă este consumatorul. Pentru că, ce mă interesează pe mine în acest schimb nu este ca eu personal să vând proprietatea, dar să găsesc un coleg care are, poate, cel mai potrivit cumpărător pentru aceasta.

Este digitalizarea o amenințare pentru profesia de agent imobiliar?

Eu cred că o va schimba într-un mod dramatic. Deja s-a schimbat în ultimii zece ani, dar noi vorbim despre poziții diferite. Pentru că mie mi se pare că în România suntem încă în stadiul în care trebuie să convingem foarte mulți consumatori că trebuie să folosească un agent, că foarte multe tranzacții imobiliare se întâmplă fără agenți, pe când aici cele mai multe tranzacții imobiliare se întâmplă cu agenți și problema este cum vom fi noi înlocuiți aici de tehnologie? Pentru că tehnologia avansează și este într-adevăr grozavă, dar, până la urmă, noi oferim servicii locale, așa este în fiecare piață. Și, chiar dacă, hai să spunem că ai, din când în când, investitori străini și cumpără fără să vadă o casă, până la urmă majoritatea vrea să vadă casa respectivă, să meargă personal acolo și să se întâlnească cu un agent în persoană. Recomandările personale sunt importante.

Eu cred că foarte multă tehnologie ne face viața mai ușoară și nouă și consumatorilor, dar aici va trebui noi să lucrăm mult mai mult pentru a convinge consumatorii că noi oferim ceva ce tehnologia nu le oferă.

În SUA cât înseamnă, ca pondere, tranzacțiile încheiate de realtor-i?

Aici, la fel ca în toată lumea probabil, cred că și în România se întâmplă la fel, 90% din tranzacții sunt încheiate de 10% din agenți. Aici, în SUA, foarte multă lume își ia licență, se duce și trece prin procesul respectiv, dar nu practică. Cam 10% sunt cei care fac imobiliare full-time.”

Ce a însemnat 2018 pentru APAIR?

Igor Postovanu, Președinte APAIR

„2018 a fost un an wow din punct de vedere al evenimentelor. Înainte de a spune ce facem aș vrea să spun de ce facem asta. Alina a făcut foarte bine legătra între MLS și bursă. De fapt, acel MLS, această colaborare ne ajută, în mod real, să găsim cel mai bun client și asta ajută ca, în SUA, un agent să vândă, în medie, cu 13% mai scump decât vinde un proprietar singur. Și asta tocmai datorită acestei expuneri foarte mari.

De asemenea, în activitatea unui agent imobiliar toată lumea vorbește de profesionalism, de standarde. Publicul își dorește și agentul își dorește. Dar sunt niște termeni vagi, care, dacă nu au niște criterii în spate, nu sunt foarte bine definite. Pe de altă parte serviciul, calitatea lui e foarte diferită de un produs. Calitatea serviciului depinde de cel care îl livrează.

Având în vedere toate acestea, cel mai important lucru asupra căruia ne focusăm sunt evenimentele educaționale. Practic facem în mod curent evenimente de educație, cursuri specifice în domeniul imobiliar, unde discutăm despre reprezentare și cum poate agentul imobiliar să-și servească mai bine clientul.

Cursul de cod etic și realtor este cursul de bază, de la care plecăm, pe NAR este obligatoriu în permanență să treacă agenții. Acolo discutăm despre ce înseamnă codul etic, care sunt articolele, de ce este important. Este și un curs obligatoriu, înainte de a intra în asociație, pentru că este foarte important ca membrul, când aderă, să știe la ce valori aderă, ce se întâmplă în asociație. Ne dorim să fie o conexiune foarte bună între noi și membrii care vin. În 2018 au fost 221 de participanți. Surpriza foarte mare este că interesul este în creștere. Văd foarte mulți agenți imobiliari care vin la cursul de cod etic.

Atelierul de reprezentare exclusivă este un program foarte interesant. Totul este practic. Trecem de la teorie la practica de zi cu zi. Discutăm despre o anumită zonă, foarte specifică, de exemplu cum prospectezi, cum prezinți serviciile, cum servești clientul respectiv. Este un program de o jumătate de zi, unde cei care practică deja reprezentarea au posibilitatea să aprofundeze, iar cei care vor să intre în contact cu sistemul, cu domeniul, cu asociația, au posibilitatea să vină, să ne cunoască și să vadă despre ce e vorba. Surpriza este că, după ce vin o dată, vin în continuare.”

David Grigorescu, Președinte ales APAIR

 „Cursul internațional SRS este unul din produsele de marcă din educația NAR, înseamnă Seller Representative Specialist și îl învață pe agentul imobiliar cum să reprezinte vânzătorul într-o tranzacție. Acest curs îi învață pe agenți – și deja avem mai multe generații de agenți formați de APAIR pe modelul NAR – să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat să reprezinți interesele unui vânzător și cum poți să aduci plusvaloare în relația și în tranzacția respectivă.

Cursul internațional RENE poate fi complementar cursului SRS, în sensul în care se discută despre abilitățile de negociator într-o tranzacție imobiliară și nu numai.”

Igor Postovanu, Președinte APAIR

„Aceste cursuri sunt elaborate de unul dintre cele mai mari institute de imobiliare din SUA (REBNY), cu o istorie de mulți ani și, practic, sunt certificate de o întreagă industrie

Reboot camp cred că este un produs unic în lume. Este o tabără de patru zile, totul este bazat pe experiență și este cea mai rapidă metodă de a deprinde modul de gândire în ceea ce privește reprezentarea exclusivă. Rezultatele și răspunsurile de la participanți au fost wow!”

David Grigorescu, Președinte ales APAIR

 „Cursul de reprezentare A – Z este un curs prin care agenții din exterior, care văd educația APAIR, pot veni și pot înțelege de la A la Z ce înseamnă reprezentarea exclusivă.”

Igor Postovanu, Președinte APAIR

„La capitolul „Alte evenimente educaționale”, în 2018 am organizat un seminar GDPR pentru informarea comunității, un seminar cu Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) și un eveniment organizat cu Joe Schneider, care ne-a explicat ce înseamnă NAR, modul de lucru, relația cu clienții.”

David Grigorescu, Președinte ales APAIR

 „Sănătatea agentului imobiliar ReRun este un proiect de suflet și de inimă. Ne-am gândit că este foarte bine să ne educăm, să devenim mai buni, să căpătăm abilități să ne deservim clienții. În același timp, făcând imobiliare din 2003, la fel și colegii mei, cu o experiență foarte mare în spate, ne-am dat seama că agentul imobiliar nu prea are grijă de sănătatea lui. Și, imediat ce am avut un sportiv în echipă, l-am rugat să gândească un astfel de proiect. Surpriza a fost că, de la ce ne așteptam noi – 5 – 10 prieteni care se întâlnesc și aleargă, s-a dezvoltat foarte mult, am avut vreo 27 – 28 de ediții din mai 2018 până când vremea ne-a oprit. 24 dintre cei 298 de participanți au format șase ștafete la maratonul București și am avut și o cauză nobilă pentru care am alergat câte 8 – 12 km fiecare, am strâns fonduri pentru o asociație care se ocupă de oamenii cu dizabilități locomotorii.”

Cu cât a crescut numărul membrilor APAIR?

Igor Postovanu, Președinte APAIR

„În momentul de față sunt 115 membri activi, dar numărul este mai mare, mai sunt aproximativ 25 de oameni care așteaptă să semneze. Avem în ultima perioadă o creștere foarte mare, interesul agenților imobiliar este tot mai mare pentru asociație, pentru valori, pentru educație.”

David Grigorescu, Președinte ales APAIR

„Sincer îți spun că mi-ar plăcea ca mâine să fim toți acolo și să fim educați în spiritul și în direcția pe care ni le recomandă NAR. Din păcate, lucrul acesta nu se poate întâmpla. În același timp, trebuie să fim realiști, iar în acest sens discutăm foarte des cu reprezentanții NAR, ne consultăm dacă este normală creșterea, dacă nu cumva am putea să facem lucrurile mai bine. Iar ei ne-au transmis un mesaj cât se poate de clar: decât o creștere explozivă și fără să putem ține pasul cu educația, mai bine o creștere treptată, sănătoasă, iar valoarea membrilor să fie cât mai ridicată.

Deja avem o creștere a înscrierilor în APAIR. Evenimentele APAIR au fost de foarte bun augur, în sensul în care agenții n-au mai privit Asociația ca pe o entitate secretă, care face niște lucruri în spate, ci efectiv prin evenimente. Au venit la evenimentele noastre, ne-au cunoscut, ne-au văzut intențiile, au găsit suport în fiecare voluntar din Asociație, iar în momentul acela, invariabil, deschiderea a venit și din partea lor.

În același timp, noi avem obligația să ținem pasul cu evenimentele, astfel încât oricine intră nou în Asociație să poată trece printr-un program cap-coadă de educație, să înțeleagă foarte bine cum se pot perfecționa și, ulterior, să iasă în piață și să dea randament.”

Igor Postovanu, Președinte APAIR

„De fapt, scopul nostru a fost să aducem valoare agentului imobiliar. De fapt, poți să atragi prin marketing sau alte instrumente și ne-am gândit că cel mai bine este să aducem valoare agentului imobiliar. Pentru că, aducând valoare, omul vine. Cum vrem să aducem valoare clienților noștri, la fel vrem să aducem valoare agentului. Iar asta o facem prin evenimente, prin know-how și cred că este cel mai sănătos mod de creștere. O organizație crește exponențial. Primii vin mai greu. În momentul în care aduci valoare de la 100 mai ușor ajunge la 200, apoi la 500, iar de la 500 creșterea poate fi foarte rapidă.”

Când va exista un MLS?

David Grigorescu, Președinte ales APAIR

„Chair mâine dimineață (31 ian, n.r.) vom avea o întâlnire pentru a discuta exact acest subiect extrem de important pentru Asociație. Este o întâlnire în care se formează comisia care va organiza primul eveniment de colaborare MLS.

MLS și FlexMLS sunt două lucruri distincte. În cazul MLS vorbim despre reguli de colaborare, de standarde de practică și de tot sistemul din spate, cum se întâmplă colaborarea. FlexMLS este softul, instrumentul de la Rm Vâlcea. Sorin Udrea este cel care susține acest sistem și este extrem de necesar unui agent profesionist, din punctul meu de vedere. Acest sistem ne ajută, de asemenea, să colaborăm. Acolo punem efectiv proprietățile, listing-urile pe care le avem și le văd toți colegii noștri din sistem și putem colabora foarte ușor, foarte corect, cu reguli clare.”

Răzvan Muntean

„În SUA, NAR obligă realtor-ul care are o reprezentare ca, în câteva ore, să depună acel listing în sistem. Deci nu ne putem baza doar pe buna credință a agentului, aici chiar este nevoie de o impunere.”

Igor Postovanu, Președinte APAIR

„Tocmai aici intervine rolul Asociației pentru că, de fapt, MLS, așa cum spunea și David, este compus din două părți: partea de reguli și partea de instrument. Asociația vine să aprobe aceste reguli și să ajute membrii în colaborare. În acest sens am înființat comisia de MLS și colaborare, iar întâlnirea de mâine este prima și în cadrul ei punem bazele acestei comisii. Este una dintre comisiile de bază ale unei asociații.”

Evenimentele APAIR în 2019

David Grigorescu, Președinte ales APAIR

„Am toată speranța și credința că va fi un mandat foarte bun pentru APAIR. Nu este vorba despre mine, David Grigorescu, în spate este un aparat format din colegii mei, care dedică timp și energie, fără ei nu ar exista absolut nimic. Atât eu, cât și Igor facem voluntariat la Asociație din 2010, mai avem colegi, cum sunt Alice Necula și Bogdan Guțu, cu experiență îndelungată ca voluntari în Asociație,  și ne-am dat că atunci când vorbim despre viitor este vital să vorbim despre următorii trei, cinci, zece ani de zile. În momentul în care ne limităm la un an de zile, din păcate lucrurile vor avea fluctuații destul de mari. Drept urmare, preferăm ca tot ceea ce facem, inclusiv proceduri, planuri, evenimente educaționale, să le structurăm atât de bine încât cei care vor veni după noi și se vor oferi ca voluntari să poată să ducă mai departe, către o creștere.

În 2019, în București vom avea peste 15 evenimente, dar și două evenimente la Brașov. Vestea bună este că avem deja mai multe comunități care au crescut și care au tot sprijinul nostru.

Viitorul APAIR este foarte concret stabilit. Modelul nostru este modelul NAR. În momentul în care discutăm de APAIR discutăm de NAR. Scopul nostru este să educăm cât mai mulți agenți imobiliari în acest stil, pe aceste proceduri, cu aceste valori. Pregătim evenimente atât pentru agenții imobiliari cu experiență, astfel încât să obțină specializări, cât și pentru agenții noi din piață, care au nevoie de mult mai multe informații și exerciții practice. Avem pregătite evenimente astfel încât să fie productivi cât mai repede posibil.

Suntem extrem de mândri de relația cu NAR, pentru că, pe lângă faptul că am înțeles că este ideal să urmăm modelul lor, deja avem confirmări – vizita lui Joe Schneider, coordonatorul la nivel mondial al NAR, care a fost anul trecut, a văzut ce facem, a înțeles exact care este direcția și ne-a încurajat să mergem înainte cu curaj. În plus, îl avem pe dragul nostru Zola, eu îi spun Super Zola, care, pe lângă faptul că este trainer internațional care susține cursurile internaționale, de ani buni este coordonator regional pe Europa de Est și am informații că susține cu foarte mare mândrie comunitatea din București. O avem pe Alina Aeby alături de noi, pregătim împreună o serie de ateliere online, astfel încât experiența ei să ajungă cât mai ușor la membrii noștri. Apoi Dan Negulescu, care este la al doilea mandat în board-ul NAR. Este extrem de important pentru noi ca un român să fie acolo, să ne susțină și să ne poarte efectiv mesajul.

Nu în ultimul rând, super vestea: în aprilie avem oaspeți de seamă. O să încep cu președintele NAR, John Smaby, care este președintele a 1,3 milioane de membri. Tot atunci vor veni în România și Zola, Alina Aeby și Joe Schneider.”

Concluzii

Igor Postovanu, Președinte APAIR

„Cele mai importante lucruri din viața noastră sunt familia și țara. Familia este strâns legată de o casă și mă întreb dacă prin profesionalismul nostru și prin standardele ridicate putem face mai multe familii fericite și să lăsăm copiilor și nepoților noștri o meserie foarte puternică. Pentru țară, ramura imobiliară este foarte puternică și mă întreb dacă noi, ca breaslă, putem contribui foarte mult la creșterea acestei ramuri și a țării, ca întreg, prin standarde, practică, informații, experiență și prin asta să contribuim, în general, la toată comunitatea.”

David Grigorescu, Președinte ales APAIR

„Urmăriți evenimentele noastre pe Facebook, APAIR.RO, veniți să ne cunoaștem, veniți să vedeți ce facem acolo și, vă rog din suflet, dacă vă regăsiți în valorile și în direcția pe care APAIR-ul deja o dă breslei noastre, alăturați-vă. Dacă nu, înțelegem perfect și vom fi alături de noi în continuare. Sunteți colegi de breaslă cu noi.”

 

EMISIUNEA INTEGRALĂ

5 February 2019