0-781-eb1147e6226a790cda42ee3466f3d488.jpgProiectele rezidentiale din Capitala care au avut ca termen de finalizare anul 2006 au adus pe piata un stoc de 2.021 de unitati, cu 521 mai multe decat in primul trimestru al acestui an. Ansamblurile au venit in principal cu vile si apartamente in cladiri rezidentiale de inaltime joasa, disponibile atat la vanzare, cat si la inchiriere. Stocul de unitati locative finalizate anul trecut se adreseaza aproape in exclusivitate segmentului populatiei cu venituri medii-ridicate si mari.

Pe piata spatiilor rezidentiale din Bucuresti exista inca un dezechilibru, locuintele livrate anul trecut fiind insuficiente pentru scaderea semnificativa a diferentei intre cerere si oferta, mai ales pe segmentul populatiei cu venituri medii. Aceasta e concluzia la care au ajuns principalele companii de consultanta imobiliara active pe piata bucuresteana.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), stocul de locuinte din Capitala a crescut anul trecut cu 2.021 de unitati. La sfarsitul anului 2006, stocul total de locuinte din Bucuresti era de 785.696 de unitati.

“Locuintele propuse spre vanzare sunt in majoritate vile noi, cu preturi intre 1.200-1.500 de euro/metru patrat, si apartamente in proiecte rezidentiale noi, pentru care se solicita 2.000-2.500 de euro/metru patrat”, au declarat pentru Business Standard reprezentantii companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis. Principalele ansambluri livrate anul trecut sunt Grand Residence (Herastrau), American Village (Pipera-Tunari), Domus Stil (Pipera-Tunari), Andami (Corbeanca), Sun Flower (Iancu Nicolae), Ibiza Golf & Light (Baneasa) si Persepolis (Herastrau), care au vandut circa 700 de unitati locative.

Pentru anul 2006, INS a anuntat un total de 40.000 de locuinte in intreaga tara, in intervalul 2003-2005 fiind finalizate cate 30.000 de locuinte anual, iar intre 2000 si 2002, numarul proprietatilor rezidentiale construite a fost de 25.000.

Cifrele oficiale disponibile in acest moment arata ca in primul trimestru al acestui an au fost livrate 7.238 de constructii rezidentiale in intreaga tara, dintre care doar 1.500 in Bucuresti. Este vorba de case construite in regim propriu sau proiecte minore, de 10-20 de apartamente. “La nivel de Capitala (incluzand si judetul Ilfov) sunt anuntate pentru livrare in 2007 aproximativ 1.538 de unitati (apartamente si vile in proiecte). Numarul constructiilor in regim propriu sau al proiectelor mai mici, care nu beneficiaza de promovare, nefiind inclus”, a declarat Razvan Stroescu, managerul departamentului rezidential al Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Principalele ansambluri rezidentiale care au ca termen de finalizare anul 2007 sunt Central Park (Stefan cel Mare), NewTown (Dristor), Quadra Place (Politehnica), Jupiter (Piata Sudului) si Stefanesti Residence (Voluntari).

Principala problema de pe piata imobiliara sunt cresterile artificiale ale preturilor la terenuri. Pentru resedintele de lux din centrul si nordul Capitalei, preturile pot atinge 1.500-2.500 de euro pe metru patrat. “Trendul actual de pe piata, reprezentat de ansamblurile imobiliare destinate segmentului mediu al populatiei, s-a concretizat prin presiunea asupra fostelor platforme industriale, implicit a cresterii preturilor terenurilor, care se situeaza intre 200 si 600 de euro pe metru patrat”, a declarat Daiana Voicu, directorul managerial al companiei britanice de dezvoltare Willbrook Management International, unul dintre principalii jucatori pe segmentul locuintelor de lux.

Sursa