Anul 2011 a fost unul atipic pentru piaţa imobiliară din România. S-a cumpărat în perioade recunoscute până acum ca fiind moarte, a scăzut interesul pentru apartamentele cu două camere - cele mai căutate în anii trecuţi şi s-a plătit considerabil de mult cu cash. Acestea sunt concluziile unui studiu făcut de compania Premier Service, care conchide că, pentru proprietarii, dezvoltatorii şi clienţii care au ştiut ce vor, 2011 a fost un bun.

22723-lupa-2011.jpgUna dintre cele mai importante schimbări pe care compania Premier Service le-a observat anul acesta a fost schimbarea vârfurilor de sezon. Dacă anii trecuţi, cele mai bune luni pentru vânzare erau martie şi noiembrie, acum, ultimul trimestru a însemnat scăderea vânzărilor.

Dacă primele trei trimestre au evoluat pozitiv, acest fapt se datorează fluxului neîntrerupt al programului "Prima Casă" şi a unei perioade de oarecare stabilitate, fără zvonuri alarmiste privind viitorul incert al acestui program guvernamental. Chiar şi vara a fost prolifică, lucru atipic acestui sezon. Ce a urmat, s-a datorat în mare parte neliniştii de pe pieţele financiare, a tulburărilor stârnite în subconştientul colectiv de zona media internaţională, precum şi a prognozelor cu iz pesimist", completează el.

În încercarea continuă a clienţilor de a se adapta vremurilor, s-a făcut simţită pe piaţă o nouă categorie de cumpărători.

Aproximativ unul din cinci clienţi Premier au în portofoliu un imobil pe care intenţionează să-l schimbe prin sistemul buy-back, de regulă solicitând un apartament cu suprafaţa mai mare şi număr de camere imediat superior", spune reprezentantul Premier Service

Buy-back-ul imobiliar reprezintă sistemul prin care potenţialii clienţi pot achita avansul pentru un apartament nou prin intermediul vechii locuinţe, în care vor locui până la finalizarea noului apartament fără să platească chirie.

Bugetul a scăzut până la 35.000 euro pentru două camere

Nici bugetul nu mai este acelaşi. Vorbim de un nou segment care prinde contur: cerere pentru apartamente cu două camere cu preţuri cuprinse 40.000 - 45.000 euro. Astfel încât, în zona de Sud a Capitalei, bugetul mediu s-a poziţionat între 35.000 şi 55.000 euro. La formarea acestei medii au contribuit garsonierele de 25.000 - 30.000 euro pe de o parte şi apartamentele cu trei camere, suprafeţe mari şi preţuri cuprinse între 65.000 - 70.000 euro.

O altă schimbare este faptul că apartamentele cu două camere nu mai fac parte din topul celor mai bine vândute proprietăţi. Cele mai tranzacţionate au fost în 2011 garsonierele şi apartamentele cu trei camere. Apartamentele cu patru camere au înregistrat o cădere brutală, mai ales datorită zvonurilor despre creşterea cheltuielilor la întreţinere datorită tăierii subvenţiilor la încălzire.

Explicaţia pentru reorintarea bucureştenilor către trei camere în loc de două se datorează aproprierii preţurilor la aceste două tipuri de apartamente, iar cei care fac credite "Prima Casa" sau ipotecare pe perioadă mai mare de timp, se orientează în mod logic spre imobilul mai spaţios", explică Giulio Angheloiu

Chiar dacă programul Prima Casă a adus un număr destul de ridicat de cumpărători, reprezentantul Premier Service subliniază faptul că procentul celor care achizitioneaza cu bani lichizi a crescut, ajungând până la 15-20%. Un alt semnal al faptului că piaţa imobiliara a avut o evoluţie pozitivă anul acesta constă în faptul că în 2011 au fost lansate pe piata mai multe ansambluri rezidenţiale noi, mai ales în zona de sud. Dezvoltatorii şi-au adaptat oferta noilor cerinţe din piaţă şi au devenit mult mai deschişi la necesităţile potenţialilor cumpărători. Ofertele speciale şi promoţiile s-au ţinut lanţ, începând cu reducerile de preţ şi terminând cu anularea comisionului pentru tranzacţii.

21 December 2011