Anul 2009 va fi unul de grea incercare pentru retailerii localiLipsa de lichidităţi, accesul din ce în ce mai dificil la finanţarea bancară, scumpirea creditelor de investiţii şi dezvoltare îi vor determina pe retailerii locali să se gândească de două ori înainte să semneze contracte pentru locaţii noi, susţin consultanţii companiei DTZ Echinox, relateaza NewsIn.

"Anul 2009 va fi unul de grea încercare pentru retaileri. Mulţi dintre ei au livrat deja depozite/scrisori de garanţie bancară pentru spaţii ce urmează să fie date în folosinţă în 2010, 2011, imobilizând astfel cantităţi semnificative de cash. Tot dificultăţile din fluxul de numerar îi vor determina pe aceştia să-şi reconsidere şi contractele pentru unele dintre locaţiile deja deschise", susţine Oana Iliescu, Head of Retail Department al DTZ Echinox.

Cu toate acestea, reprezentanţii firmei mai sus mentionate susţin că pentru marii retaileri internaţionali, România este în continuare o piaţă interesantă, deşi vânzarile lor la nivel global au înregistrat scăderi în ultimele două trimestre. "Retailerii internaţionali îşi vor continua expansiunea în România, însă mai selectiv, punând o tot mai mare presiune asupra dezvoltatorilor pentru a obţine condiţii comerciale care să le permită să îşi minimizeze riscurile".

În ceea ce priveşte proiectele de centre comerciale, consultanţii imobiliari sunt de părere că "există în continuare interes din partea retailerilor pentru cele care au locaţii premium, masă critică, beneficiază de finanţare, şi au început deja construcţia".

"Dezvoltatorii acestor proiecte urmăresc să exploateze avantajul pe care îl au faţa de proiectele care, deşi au locaţii bune, nu au obţinut încă autorizaţiile pentru construcţie şi finanţarea. Astfel, centrele comerciale cu cele mai mari şanse de livrare la timp au şi cele mai mari şanse să-şi atingă targetul în ceea ce priveşte pre-închirierile şi chiriile preconizate", susţin consultanţii companiei DTZ Echinox, care mai spun însă că se resimte din ce în ce mai pronunţat circumspecţia retailerilor cu privire la proiectele care nu au obţinut încă finanţarea sau care nu au început construcţia.

"Şansele ca acestea să livreze la timp sunt mult mai slabe în ochii viitorilor chiriaşi. La fel şi perspectiva dezvoltatorilor de a obţine contracte de pre-închiriere în perioada imediat următoare. Practic, dintre proiectele anunţate spre livrare în 2009, mai puţin de jumatate vor fi lansate la timp", adaugă cei de la DTZ.

În ceea ce priveşte segmentul investiţiilor, reprezentanţii companiei mentionate sunt de părere că orice dezvoltator care are un portofoliu de produse finalizate, ia în calcul perspectiva vanzării pentru a-şi finanţa dezvoltarea proiectelor în curs. Însă, investitorii manifestă încă reţinere cu privire la ofertele curente, asteptând ca anul 2009 să aducă o reaşezare a preţurilor.

Sursa

27 November 2008