Antalya este una dintre cele mai renumite destinaţii din Turcia, preferată de turiştii în căutare de un concediu liniştit. Oraşul s-a dezvoltat puternic în ultimele decenii, iar investitorii de peste hotare nu au întârziat să apară, odată ce a fost permis accesul străinilor pe piaţa imobiliară. Cei mai mulţi cumpărători străini provin din Rusia şi din vestul Europei, fiind în special familii cu venituri medii, care se orientează spre Turcia pentru o casă de vacanţă datorită preţurilor extrem de accesibile, însoţite de numeroase alte avantaje.

30788-antalya.jpegAntalya este cea mai mare staţiune a Turciei, dar şi una dintre cele mai accesate destinaţii turistice din lume. Oraşul cu circa un milion de locuitori este amplasat pe coasta Mediteranei, în Riviera Turcească. Vizitatorii sunt fascinaţi atmosfera oraşului, de străduţele pietruite şi de clădirile istorice, precum şi de peisajele unice – munţii se scufundă în mare, iar pe perioada primăverii, unii turişti pot schia, în timp ce alţii pot face baie în apa caldă a Mediteranei.

  • Fondat sub numele grecesc de „Attaleia”, oraşul are o istorie de peste 2.000 ani
  • După încheierea Primului Război Mondial, Antalya a fost ocupată de italieni, pentru o scurtă perioadă
  • Antalya s-a dezvoltat puternic în anii ’70, transoformându-se dintr-un orăşel pitoresc într-una dintre cele mai importante metropole ale Turciei

Autorităţile turce au permis accesul străinilor pe piaţa imobiliară locală, în urmă cu un deceniu. Datorită acestei decizii, Turcia a urcat rapid în clasamentul celor mai apreciate ţări pentru o locuinţă de vacanţă. Numeroasele avantaje ale micilor oraşe au atras rapid investitori din toate colţurile lumii, astfel că valoarea proprietăţilor s-a apreciat odată cu înforirea turismului. Cu toate că preţurile au crescut simţitor în ultimii zece ani, Turcia rămâne şi astăzi una dintre cele mai accesibile ţări cu ieşire la Marea Mediterană.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – 160 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – 250 euro/lună

Avântul economic al Antalyei a început încă din anii ’70, când autorităţile au investit masiv în infrastructură şi alte facilităţi pentru a stimula turismul. Potenţialul zonei şi eforturile oficiale n-au rămas nerăsplătite, iar Antalya a devenit una dintre cele mai cunoscute destinaţii europene pentru concedii. Economia oraşului se bazează puternic pe turism, dar şi pe agricultură şi comerţ.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 600 euro/mp
  • Apartament semicentral – 500 euro/mp

În timp ce Europa se luptă cu probleme economice, Turcia este printre puţinele state din lume ce traversează o perioadă înfloritoare. Drept urmare, a devenit un refugiu pentru investitorii internaţionali, iar Antalya este o atracţie turistică de unde investiţiile aduc un profit sigur pe perioada sezonului estival. Oferta de locuinţe este bogată, de la apartamente moderne în ansambluri rezidenţiale noi şi până la vile tradiţionale, ridicate în zone istorice. Cei mai activi investitori sunt ruşii, care preferă proprietăţi de până în 150.000 euro, urmaţi de europenii vestici, care se orientează spre casele de vacanţă de până în 250.000 euro. 

CITEȘTE ȘI: Lisabona, oraş îmbătrânit, cu numeroase clădiri degradate

 

 

22 June 2013