Locuinţele de vacanţă din Mamaia Nord, scoase la închiriat. Scăderea numărului de turişti pe litoral în 2009, o variantă exclusă de reprezentanţii ANAT.

Ansambluri rezidenţiale, transformate la Mamaia în „gazde“ pentru turiştiÎnceperea sezonului turistic a însemnat mană cerească pentru unii dezvoltatori imobiliari de la malul mării, care nu mai aveau bani să-şi continue proiectele şi care, acum, scot la închiriat apartamentele destinate iniţial vânzării.

Aşa se întâmplă cu câteva din blocurile construite chiar după barierele de la nordul staţiunii Mamaia, în noua staţiune care se întinde către Năvodari, ne-a declarat Ioan Ududec, preşedintele filialei Constanţa a Uniunii Naţionale Imobiliare (UNIM).

„Din banii obţinuţi din închiriere, investitorii reuşesc să-şi mai asigure lichidităţi pentru continuarea altor proiecte imobiliare", explică Ududec.

În general, asemenea apartamente se închiriază cu cel puţin 1.000 de euro pe lună, în timp ce, pentru o vilă cu cinci camere din nordul staţiunii, tariful ajunge la 1.500 de euro/lună. Cazuri similare sunt prezente şi în alte staţiuni şi oraşe de pe litoral, cum ar fi Costineşti, în zona epavei, sau la periferia Mangaliei.

La gazdă, cu 120-150 de lei/zi

Închirierea unei locuinţe luxoase pentru petrecerea vacanţei pe litoral nu este însă la îndemâna tuturor. Cei care nu au bani să stea la hotel ori pur şi simplu nu agreează această idee pot să stea „în gazdă", un anumit număr de zile.

„Chiar dacă este criză, segmentul nu a fost afectat iar tarifele sunt aceleaşi ca şi anul trecut", spune preşedintele UNIM Constanţa. De exemplu, 120-150 de lei/zi asigură o zi de litoral, adică două camere, cu baie şi bucătărie, într-un bloc vechi din Constanţa sau o cameră la curte, cu verdeaţă.

Soluţia este potrivită familiilor cu copii şi care preferă să meargă pe cont propriu, limitaţi fiind de bugete. În extrasezon, chiria unui asemenea apartament nu depăşeşte 250-300 de euro/lună.

ANAT are două scenarii pentru litoral

De cealaltă parte, hotelierii şi agenţiile de turism se aşteaptă ca anul de criză 2009 să fie cel puţin la fel de bun pentru afacerile lor ca precedentul.

„Aceasta este varianta pesimistă, în timp ce scenariul optimist a fost construit pe o creştere cu 10-15%, ţinând cont de faptul că mulţi români au apelat la programul de înscrieri timpurii.

Estimarea îi ia în calcul şi pe turiştii care vor folosi tichete de vacanţă pentru achitarea sejurului pe litoral", ne-a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Cum cele mai mari grade de ocupare se ating de regulă la sfârşit de săptămână, este posibil ca staţiunile de pe litoral să atragă chiar şi 110.000 de turişti în vârf de sezon. Calculul a ţinut cont de capacitatea totală de cazare de 120.000 de locuri, la un grad de ocupare de 90%.

 

 

 

Sursa

22 June 2009