Peste tot in Europa se vorbeste de o criza imobiliara, doar in Romania specialistii din domeniu spun ca ne "confruntam" cu o maturizare, specifica pietelor care au traversat o perioada lunga de timp cu cresteri record.

Ultimele stiri dinspre piata imobiliara autohtona vorbesc despre o dublare a preturilor la terenurile din sudul Bucurestiului in ultimul an, desi, teoretic, piata a stagnat cel putin patru - cinci luni din 2008.

Printre argumentele aduse de specialistii EuroMetropola in sustinerea acestei "teorii" se numara intentiile autoritatilor de a construi in zona un aeroport si de a relua lucrarile la canalul navigabil Bucuresti - Dunare. La acestea se adauga si viitoarea sosea ocolitoare a Capitalei, pentru care statul va trebui sa faca exproprieri.

Reprezentantii agentiei imobiliare sustin ca preturile sunt dictate de investitorii speculativi, care au cumparat terenurile la inceputul anului cu doar cativa eurocenti pe metru patrat, iar acum cer si 70-80 euro/mp pentru terenurile cu deschidere la DN5, situate intre Adunatii Copaceni si Calugareni.

In contextul economic actual, in care bancile devin tot mai reticiente la acordarea de credite pentru care se depun garantii imobiliare, este greu de crezut ca investitorii speculativi prefera sa-si "ingroape" banii in terenuri fara nicio valoare, mai ales ca toate aceste proiecte exista doar pe hartie.

In plus, in cativa ani, pana se vor demara lucrarile, este posibil ca legislatia sa suporte cateva modificari de fond, astfel incat statul sa poata face exproprieri cu mai multa usurinta in cazul proiectelor de importanta majora.

Nu este exclus ca autoritatile sa fie obligate de institutiile Uniunii Europene sa nu mai acorde autorizatii de constructie pentru imobilele care ar urma sa se afle in perimetrul de securitate al viitorului aeroport, asa cum s-a intamplat in cazul aeroportului de la Baneasa.

Altfel spus, orice investitie imobiliara facuta in scopuri speculative acum, cand nici macar autoritatile nu stiu amplasamentele viitoarelor investitii, ar fi prea riscanta chiar si pentru speculanti.

Pe de alta parte, presupunand ca ar fi existat o cerere foarte mare din partea investitorilor speculativi, preturile nu s-ar fi putut dubla, nici macar conjunctural, atat timp cat nu ar fi existat o cererea, cel putin pe masura celei venite dinspre speculanti, din partea din partea populatiei sau a autoritatilor publice.

Nu trebuie uitat nici faptul ca societatile imobiliare au tot interesul sa dea publicitatii astfel de stiri, mai ales ca acestea pot induce sentimentul in randul posibililor cumparatori ca "pierd momentul", determinandu-i sa investeasca acum, cat "inca mai sunt loturi de vanzare", la preturi "acceptabile".

In conditiile in care piata imobiliara stagneaza, orice tranzactie, oricat de mica, poate reprezenta o gura de oxigen pentru agentiile imobiliare, a caror activitate de intermediere a scazut drastic in ultima perioada.

Sursa

22 October 2008