Beneficiarii apartamentelor din zona Baicului se lupta zi de zi cu noroaiele.
Clientii ANL din Bucuresti au vrut apartamente noi, ieftine, in rate si construite repede. si acum patimesc ca au crezut toate promisiunile trambitate atat de guvernarea trecuta, cat si cea actuala.

Contractele cu ANL au fost semnate din vara anului 2000 si locuintele, pentru care s-a platit avans, trebuiau sa fie date in folosinta in mai 2001.
Din cauza neseriozitatii constructorilor si a nepasarii conducerii agentiei, clientii, care plateau deja rate la case, s-au mutat abia in aceasta vara. Nici acum insa blocurile nu sunt complet finisate si nu s-au semnat procesele-verbale de receptie.
Chiar daca ansamblul arata bine la exterior si este vopsit frumos, constructorii ar trebui sa mai lucreze la subsoluri si la boxe. Iar in zona nu exista iluminat public.
Fiecare apartament de trei camere din aceste blocuri costa 17.000 de dolari, aproape dublu fata de preturile zonei (Baicului), foarte prost cotata. si cu toate ca sunt noi, in unele apartamente a inceput sa apara igrasia.
Garajele, pentru care proprietarii au platit 2.000 USD, bani jos, sunt nefunctionale, pentru ca au rampa de intrare prea abrupta. Este de altfel o aventura pentru locatari sa ajunga cu masina acasa, din cauza cailor de acces care arata, asa cum se vede si in imagini, la fel ca in satele uitate de lume.
Nici pe jos nu este bine sa mergi prin zona - noroaiele vor napadi in curand toate aceste gropi si drumuri desfundate.

Blocurile Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) din zona Baicului, in Pantelimon, se afla pe un maidan, unde oamenii din zona arunca gunoiul. Locatarii traiesc izolati, fara telefon si fara cai normale de acces.

Langa blocuri sunt tufisuri si resturi de betoane si alte materiale aruncate de constructori. Unele garaje aflate la parterul blocurilor au fost construite prost si nu pot fi folosite.

Cand se intorc acasa de la serviciu, beneficiarii ANL sunt intampinati de gastele vecinilor din casele aflate in spatele blocurilor.
Terenul din jurul blocurilor nefiind betonat, cand ploua, baltoacele sunt raiul acestor convietuitoare.

Seara, mergand spre casa, un beneficiar ANL contempleaza blocul in care locuieste, incadrat intr-un peisaj tipic rural: hartoape,
stalpi telegrafici de lemn, o caruta rasturnata-n drum.

Daca treci de doua ori pe zi prin aceasta groapa, la anul trebuie sa-ti cumperi alta masina! Iar atunci cand groapa va fi plina cu apa,
va exista si riscul sa ramai cu masina intepenita acolo!

Maria Seder

27 November 2002