ANL nu vede criza şi oferă case prin credit ipotecarÎn plină criză financiară, când toate băncile sunt rezervate în privinţa acordării creditelor, iar dezvoltatorii renunţă la o mare parte a proiectelor din cauza lipsei de cerere, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) iniţiază o campanie pentru... dezvoltarea programului de construcţii locuinţe prin credit ipotecar.

Din punct de vedere al reprezentanţilor agenţiei, singura problemă pare să fie, însă, găsirea terenurilor "libere de orice sarcină". Nu a faptului că românul, mai ales cel care ar apela la o astfel de ofertă, se gândeşte doar la ziua de mâine, ştiind prea bine că degeaba merge la bancă: nimeni nu-i va acorda un credit, fie el şi ipotecar.

Mai mult, băncile sunt extrem de rezervate în acordarea împrumuturilor, ajungându-se până acolo încât se punctează domeniul de activitate al solicitantului. Spre exemplu, o persoană care lucrează în construcţii sau în industria auto nu va obţine un astfel de credit, chiar dacă este angajat pe perioadă nelimitată şi are o vechime de câţiva ani. Răspunsul e simplu: bancherii ştiu că aceste două domenii sunt puternic afectate de criză, putându-se face în orice moment disponibilizări.

Intenţia reprezentanţilor ANL este cu atât mai aberantă cu cât chiar domniile sale recunosc: "În condiţiile în care accesul la o locuinţă este sever limitat de criza financiară, promovarea de către ANL a programului de construcţii de locuinţe prin credit ipotecar reprezintă o prioritate şi depinde de identificarea şi punerea terenurilor necesare la dispoziţia agenţiei". "Depinde" este cuvântul-cheie, pentru că ANL apelează la autorităţile locale pentru a descoperi un număr cât mai mare de terenuri pe care să-şi dezvolte proiectele.

Locatarii caselor naţionalizate au punctaj maxim

Pe de altă parte, ţinând cont de criteriile de punctare a solicitanţilor de credite ipotecare, conform Hotărârii nr. 40/26.04.2007 a Consiliului de Administraţie al ANL, este cu atât mai puţin probabilă obţinerea unor astfel de locuinţe. Punctajul maxim se acordă în situaţia în care solicitantul are sub 35 de ani, este căsătorit şi... locuieşte într-un imobil naţionalizat care se retrocedează vechilor proprietari, cf. Legii 10/2001, şi nu deţine altă locuinţă proprietate personală (75 de puncte). Dacă se doreşte obţinerea punctajului maxim, ar fi ideal ca acesta să aibă vreo cinci copii, având în vedere că pentru fiecare copil aflat în întreţinere se acordă câte 5 puncte.

În ceea ce priveşte diminuarea punctajului, aceasta se poate întâmpla numai dacă solicitantul a deţinut locuinţă proprietate personală în localitatea în care solicită construirea prin ANL şi a înstrăinat-o în ultimii 10 ani (minus 20 de puncte), dacă a deţinut locuinţă proprietate personală construită prin ANL şi a înstrăinat-o (minus 40 de puncte) sau dacă a mai avut credit ANL şi a întârziat plata obligaţiilor către agenţie (minus 20 de puncte).

Sursa

19 February 2009