In urma articolelor din mass-media privind adjudecarea loturilor in cartierul Henri Coanda, ANL prezinta, pentru eliminarea speculatiilor pe tema modului in care acestea au fost distribuite, un scurt istoric al procedurilor aplicate pentru obtinerea unei locuinte in acest cartier.

Agentia precizeaza ca toti cetatenii interesati de o locuinta in acest cartier, indiferent de apartenenta politica sau alte criterii, au avut acces la oferta de case si amplasamente prezentate.

Astfel, din 11 iunie 2003, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului impreuna cu Agentia Nationala pentru Locuinte a deschis la sediul MTCT din Bd. Dinicu Golescu nr. 38 o expozitie de case cu vanzare in cadrul careia a putut fi consultata oferta de locuinte prin credit ipotecar in cartierul Henri Coanda.
Toti cetatenii interesati de o locuinta in acest cartier, indiferent de apartenenta politica sau alte criterii, au avut acces la oferta de case si amplasamente prezentate, data deschiderii expozitiei si oferta acesteia fiind prezentata pe larg in mass-media. De altfel, cifrele au confirmat, prin expozitie trecand pana ieri (13 august) peste 30.000 de vizitatori, neavand nici o importanta statutul cetatenilor. Au fost prezentate aproximativ treizeci de modele de case, precum si preturi informative pentru fiecare model.
Prin deschiderea acestei expozitii, MTCT si ANL au oferit cetatenilor posibilitatea de a beneficia de consiliere de specialitate, pentru a opta in cunostinta de cauza pentru tipul de locuinta pe care si-l doresc. In perioada de informare care a durat pana la data de 30 iunie, data inceperii contractarii locuintelor in cartierul Henri Coanda, ANL a efectuat un sondaj in randul vizitatorilor pentru a mentine contactul direct cu cetatenii.
In acest mod au fost cunoscute cele mai dorite modele de case. In urma analizarii cerintelor publicului, s-a constatat o cerere mai mare pentru casele individuale, fiind necesara modificarea planului general si a numarului de case de la 1.256 la 1.102 case, ponderea cea mai mare avand-o casele singulare.

Din 30 iunie s-a inceput contractarea efectiva a locuintelor, procedura de solvabilitate cu banca si depunerea optiunilor pentru un lot pe amplasament. Mentionam ca fiecare cetatean a beneficiat de posibilitatea de a-si alege locul dorit in cartier, putand opta pentru trei variante de lot.
Au fost depuse la banci 1860 dosare de solvabilitate dintre care 1766 de cetateni au fost declarati solvabili. In final, numarul cererilor depuse pana la 1 august a fost mai mare (1370) fata de numarul caselor care se vor construi in acest cartier (1102).
In vederea cresterii gradului de transparenta a activitatilor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, procesul de repartizare a locuintelor in cartierul Henri Coanda s-a realizat prin intermediul calculatorului. Joi, 7 august 2003, in aceeasi sala de expozitie cu vanzare de la sediul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, a avut loc prelucrarea optiunilor si solutionarea suprapunerilor celor care au depus optiunea pentru contractarea unei locuinte prin credit ipotecar in cartierul Henri Coanda din municipiul Bucuresti.
Tratarea optiunilor pentru solicitantii de credit ipotecar s-a facut prelucrand fiecare optiune separat, urmarind mai multe criterii, care au fost cunoscute in urma declaratiilor depuse de solicitanti.
Software-ul a asigurat in timpul rularii rapoarte in detaliu asupra rezultatelor intermediare, iar dupa rulare rapoartele intermediare si cele finale. In urma prelucrarii optiunilor au fost repartizate 694 de case si au ramas nealocate 408 case din totalul de 1102 case. Solicitantii care au avut nelamuriri cu privire la derularea programului au depus contestatii, fiind descoperite opt erori de operare, dintre care doar trei au influentat pozitiv rezultatul.
Astfel, numarul loturilor adjudecate a ajuns la 697 iar cel al loturilor libere la 405. Incepand de luni, 11 august 2003, in sala de expozitie de la sediul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului continua derularea procesului de contractare cu cea de-a II-a etapa pentru depunerea optiunilor pentru cele 405 case ramase libere.
ANL a incercat pe toata durata expozitiei si prin procedura de contractare sa aiba un grad cat mai ridicat de transparenta, toata activitatea desfasurata de ANL subordonandu-se acestui obiectiv.

Precizam totodata ca ANL desfasoara in paralel cu programul de constructie de locuinte prin creditul ipotecar si programul de constructie de locuinte pentru tineri in regim de inchiriere, la ora actuala in Bucuresti fiind in constructie peste 1200 de unitati locative, urmand sa inceapa constructia altor 700.
La nivelul intregii tari sunt in constructie 17135 unitati locative, in folosinta fiind date deja peste 4600 unitati.   

14 August 2003