ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
ANL este colectie de rateuri
    

Revista CAPITAL - 03.12. 2003


                      In orasele mari, putini au fost norocosii care au cumparat o casa asa cum li s-a promis

        Carnavalul ANL nu trece niciodata neobservat, in orice oras s-ar opri. Tragand insa linie, prea putine case s-au facut si prea multe scandaluri s-au ivit. In cinci ani de ANL s-au construit doar 941 de locuinte prin credit ipotecar in intreaga tara, mai putine decat apartamentele care se construiesc intr-un an de catre primarii. In acest an, de exemplu, s-au terminat doar 134 de locuinte, potrivit Danei Florea, ofiter de presa al agentiei.

     Iar ANL a cheltuit pentru acestea 543 miliarde de lei, adica peste patru miliarde de lei pentru fiecare. E adevarat, din aceste fonduri s-a pompat si spre alte case aflate inca in constructie, dar acest lucru nu justifica numarul extrem de mic de case finisate. Promisiunile de case ieftine, la timp, bine construite si in rate au ametit sute de mii de romani. Unii din ei au venit plangand in fata presei ca nu aveau curent electric si ca le ploua in case. Altii, mult mai putini, au fost chiar norocosi si au cumparat intr-adevar case ieftine si bune. Dar in nici unul din cele opt mari orase ale tarii nu a existat o experienta 100% reusita. Clientii reclama, constructorii ridica din umeri, clientii se duc apoi nemultumiti la ANL, care verifica neregulile.

         Daca intre timp proprietarii nu s-au saturat sa umble pe drumuri si insista, vine si ziua cand agentia cere constructorilor sa faca reparatiile - de altfel obligatia lor - locuintele fiind inca in garantie. Dar nu fara scandal, fara ca, la randul lor, constructorii sa dea din colt in colt si sa dea vina pe proiectanti sau pe furnizorii de materiale. Dupa luni de zile, constructorii se intorc sa repare, iar uneori cer bani in plus. Se poate si mai rau, asa cum s-a intamplat la Bucuresti si la Craiova, unde firmele de constructii au dat faliment, astfel incat clientii au fost nevoiti sa astepte organizarea altor licitatii. ANL a accelerat in acest an celalalt program de locuinte, pentru inchiriat, si a construit rapid blocuri cu mii de garsoniere si apartamente.

        In 2003, s-au dat in folosinta 6.000 de locuinte si mai sunt in lucru alte 11.803 garsoniere si apartamente, pentru care s-au cheltuit 2.994,9 miliarde de lei. In Bucuresti nu exista insa nici macar un apartament terminat, iar aproape peste tot in tara, acolo unde s-au facut repartitii, au aparut scandaluri in jurul acestora. Multi tineri se pare ca sunt alesi pe spranceana, iar pentru aceasta agentia acuza primariile, al caror rol este intr-adevar si cel de a selecta locatarii. Din pacate, romanii mai asteapta case de la stat, la fel cum o fac si cu locurile de munca sau cu ajutoarele pentru caldura; numai asa se explica numarul mare de oameni care se imbulzesc la portile Agentiei Nationale pentru Locuinte. Numai ca putini tin cont de faptul ca aceasta agentie este o societate comerciala, nasita de stat, dar care are cheltuieli si trebuie sa le recupereze de undeva; nu este doar un ICRAL din vremurile de altadata.

Maria Seder

 

 

3 December 2003