ANL, cu ochii pe constructiile din lemn si metal
Averea - 13.12.2005
 

Autoritatile sunt hotarate ca incepand de la anul, sa convinga populatia sa opteze pentru constructia caselor ieftine realizate cu ajutorul asa numitelor tehnologii moderne, de la structuri metalice, la panouri modulare sau pereti de lemn. Romanii vor fi indrumati sa renunte astfel la clasica piatra sau zidarie, tehnologiile moderne urmand sa atinga in urmatorii cinci ani o pondere de cel putin 20% din totalul caselor si apartamentelor realizate de Agentia Nationala a Locuintelor (ANL).

Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului a anuntat ieri ca Ministerul Transporturilor, Constructiilor, Locuintelor si Turismului intentioneaza sa demareze in 2006 mai multe proiecte - pilot vizand constructia de locuinte utilizand tehnologii noi. „Romanii sunt foarte rezervati in prezent in ceea ce priveste alegerea solutiilor tehnologice de constructie a caselor, ei preferand in general variantele traditionale: case de piatra sau de zidarie.

Populatia va trebui insa sa isi schimbe mentalitatea si sa se convinga de avantajele pe care le prezinta solutiile noi. Oamenii se tem de casele de lemn sau cele realizate pe schelet metalic, desi sunt case bune, durabile, la un pret mic si asigura o izolare termica foarte buna. In plus, se fac mult mai repede decat o casa din caramida“, a declarat Borbely. El a explicat ca s-a lovit de aceasta mentalitate „conservatoare“ in momentul in care s-a demarat actiunea de construire a celor 1.000 de case pentru sinistrati. „Foarte multi nu au vrut sa accepte ideea de a avea o alta casa decat din caramida. Din pacate nu am avut nici foarte multi ofertanti care sa vina cu propuneri si sa sustina ideea tehnologiilor noi. Poate ca si constructorii ar trebui sa fie mai agresivi si sa explice mai mult avantajele pe care le ofera“, a mai spus Borbely.

In opinia sa, multe dintre casele pentru sinistrati nu au fost terminate la timp tocmai din cauza adoptarii tehnologiilor traditionale. El a spus ca a descoperit ca exista multe solutii tehnologice care fac posibila constructia unei case si in conditii speciale cum ar fi iarna, la temperaturi foarte scazute sau in conditii de umiditate foarte ridicata. Potrivit specialistilor, pretul unei locuinte ce utilizeaza tehnologii moderne, facuta din lemn sau pe schelet metalic ar putea fi de circa 220 de euro pe metrul patrat, adica cu aproximativ 20% mai ieftine decat casele traditionale. „Exista solutii tehnologice care ofera si alt gen de avantaje, pe langa costul redus sau rapiditatea executiei“, a precizat Marin Crutescu, directorul general al firmei Amvic. Firma construieste in comuna Bragadiru, printr-o investitie ce va ajunge la 9 milioane euro, pana in 2009, case pe baza de cofraje termoizolante din polistiren. Avantajul acestui sistem este legat de termoizolare, costurile energetice scazand aproape la jumatate, dar in plus, aceste case sunt considerate a fi foarte rezistente la seisme.

Ieri, ministrul Borbely, a inaugurat practic o prima etapa, constand intr-o expozitie si o sesiune de comunicari, din cadrul unui program mai amplu menit sa le arate romanilor avantajele unor constructii moderne care in alte tari sunt folosite de mult timp. Firmele vor putea sa participe in luna martie 2006, la licitatii deschise pentru fiecare proiect ANL in parte. „Sper ca vor veni mai multi ofertanti pentru ca avem nevoie de tehnologii noi“, a mai spus Borbely.

El a explicat ca exista un program al Bancii Mondiale, o premiera pentru aceasta zona europeana, ce presupune consolidarea in viitorii patru ani a unui numar de 84 de cladiri. „Am avut discutii aprinse cu unii proiectanti pentru ca unele solutii de consolidare erau, ca sa nu le zic depasite, cel putin conservatoare. Daca pana acum am trecut cu vederea unele lucruri, de la anul nu mai fac rabat“, a mai mentionat ministrul.

ANL va finaliza in acest an circa 3.500 de locuinte, urmand ca din 2006 numarul acestora sa creasca la peste 4.000 de unitati, din care se doreste ca o cota cat mai mare sa fie alocata solutiilor tehnologice noi. Ministrul a mai precizat ca o alta „schimbare in politica locuintelor de stat“ este aceea de a construi blocuri mici, de doua sau trei etaje, cu mai putine apartamente. „Avem bani suficienti. Din luna ianuarie vor primi un credit in valoare de 140 milioane euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, la aceasta suma urmand sa se adauge si 70 milioane euro din resurse bugetare, a mai spus Borbely.

 

Cristina Nedelcu - Averea

13 December 2005