Capitala Turciei nu este nici pe departe la fel de faimoasă precum Istanbul, însă este o metropolă aflată în continuă expansiune. Datorită dezvoltării infrastructurii, precum şi a monumentelor istorice sau a frumuseţilor naturale, Ankara a reuşit să iasă din umbra Istanbulului, considerat a fi capitala simbolică a Turciei. Investitorii locali şi străini sunt interesaţi de piaţa imobiliară de aici, deoarece preţurile sunt simţitor mai mici decât în cel mai mare oraş al ţării, în timp ce randamentele din chirii sunt cel puţin la fel de bune.

29916-ankara.jpgAnkara este capitala şi al doilea mare oraş Turciei, dar este considerabil mai mic şi mai puţin faimos decât Istanbul, astfel că şi preţul proprietăţilor imobiliare este semnificativ mai mic. Cu toate acestea, Ankara este centrul politic al ţării, aici îşi au sediul toate ambasadele străine, în acelaşi timp fiind şi un important oraş comercial şi industrial, amplasat strategic în centrul reţelei de transport rutier şi feroviar a ţării. Drept urmare, cererea pentru locuinţe de închiriat este cel puţin la fel de mare ca şi în cel mai mare oraş turc.

  • Ankara este un oraş cu o istorie impresionantă, fiind cunoscut în trecut sub numele de Angora, până în 1930
  • Capitala Turciei se întinde pe o suprafaţă de circa 2.500 kmp, având o populaţie de peste 4,3 milioane locuitori

În timp ce cele mai puternice economii ale lumii se luptă cu recesiunea, Turcia traversează o perioadă de înflorire economică, iar piaţa imobiliară se dezvoltă cu repeziciune. Turcia se plasează pe locul trei în clasamentul statelor care au înregistrat cele mai mari creşteri de preţ ale proprietăţilor imobiliare între iunie 2011 şi iunie 2012, după Brazilia şi Austria, depăşind ţări precum Rusia sau Hong Hong, conform Kinght Frank Global House Price Index.

Preţ mediu al apartamentelor din Ankara, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 900 euro/mp
  • Apartament semicentral – 600 euro/mp

În ultimul an, preţul locuinţelor din Ankara a urcat cu 14%, conform Reidin, însă tot este la jumătate faţă de proprietăţile din Istanbul. Cumpărătorii par să fie interesaţi în special de unităţile cu suprafeţe reduse, în cazul acestora înregistrându-se cele mai mari creşteri de preţ. Mai mult, specialiştii locali estimează că valoarea proprietăţilor va continua să se aprecieze pe parcursul acestui an, mai ales datorită relaxării restricţiilor de achiziţie impuse cetăţenilor străini.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 320 euro/lună; semicentral: 180 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 500 euro/lună; semicentral: 300 euro/lună

Deşi Istanbul este prima preferinţă a turiştilor străini, Ankara se bucură de o comunitate a expaţilor mult mai numeroasă, datorită faptului că aici îşi au sediul cele mai importante instituţii internaţionale, precum şi ambasadele străine. Oferta de locuinţe de închiriat este extrem de mare, precum şi foarte accesibilă pentru buzunarele occidentalilor.

NU RATA: Belgrad, ţinta dezvoltatorilor imobiliari din Serbia

 

13 April 2013