Angajatii, inghesuiti ca sardinele din cauza crizeiCu toate ca multi dintre angajatii la companiile medii si mari din tara noastra isi sufla in ceafa unul altuia, din acest an acestia risca sa stea in birouri mai inghesuiti ca sardinele.

"Companiile vor dori sa-si reduca pe cat posibil costurile, de aceea vor cauta spatii de birouri mai mici si/sau mai ieftine. Totalul tranzactiilor va atinge insa numai 50% din volumul celor incheiate in 2008 - se vor tranzactiona aproximativ 100.000 mp. Se asteapta ca numarul tranzactiilor sa creasca dupa 3-6 luni de la primele semne ale revenirii economiei", se arata intr-o analiza realizata de Colliers.

Potrivit acesteia, piata spatiilor de birouri din Romania pare sa fie cel mai putin afectata de criza. Cu o rata de neocupare inca apropiata de zero si cu un procent mare de preinchirieri (82% din total), cererea pentru spatii de birouri pare inca mult mai mare decat oferta.

Desi cererea pentru spatii de birouri se va restrange odata cu recesiunea economica, in 2009 se vor mai incheia tranzactii. Multe proiecte ar putea fi amanate sau chiar anulate din cauza surselor de finantare, iar un numar foarte redus de proiecte noi vor fi initiate pana 2010.

Va fi o perioada fara nici o lansare de proiect in 2011, presupunand o perioada de dezvoltare de 2 ani, ceea ce va reprezenta o oportunitate pentru temerarii care vor incepe noi dezvoltari la sfarsitul lui 2009-inceputul lui 2010 in zone bune.

"Rata de neocupare a birourilor poate urca pana la peste 10%, in punctul culminant al crizei. Cele mai afectate vor fi zonele periferice, carora le va fi greu sa atraga sau sa-si pastreze clientii datorita competitiei acerbe", arata analiza citata.

Sursa

23 februarie 2009