Aprobarea ordonantei privind unele masuri in domeniul evaluarii bunurilor, aparuta vineri, 2 septembrie, in Monitorul Oficial, prin care statul reglementeaza profesia de evaluator, ar putea duce la o crestere a volumului de activitate pe piata de profil cu 10%-15%, sustine Filip Stoica (foto), presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR).

20867-filip_stoica.jpg,,In viitorul apropiat ne asteptam la o crestere a numarului de lucrari de evaluare, dar si a calitatii acestora, odata cu reglementarea profesiei. De asemenea, estimez ca cifra de afaceri a pietei de evaluare va creste anul viitor cu circa 10%-15%, pana la aproximativ 27 de milioane de euro, pe fondul aparitiei unor semne de revenire a economiei", declara presedintele ANEVAR. Studiile asociatiei privind piata autohtona de evaluare arata ca, anul trecut, aproximativ 10% din cifra de afaceri a pietei au fost reprezentate de evaluarile de companii si tot circa 10% de evaluarile pentru bunurile mobile, cea mai parte a evaluarilor, respectiv peste 70%, fiind reprezentata in continuare de evaluarea proprietatilor imobiliare.

Odata cu reglementarea profesiei se infiinteaza Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania, care va coordona si va supraveghea activitatea desfasurata de evaluatorii autorizati. ANEVAR, ca asociatie profesionala relevanta in domeniul evaluarii, a fost imputernicita prin lege sa organizeze si sa conduca prima Adunare Generala Nationala si prima Conferinta Nationala a Uniunii.

De asemenea, Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania va trebui sa adopte standardele profesionale pe baza carora vor lucra evaluatorii autorizati, normele de etica, precum si reglementarile interne care sa asigure buna sa functionare. In noul organism profesional se pot inscrie si evaluatorii care fac parte din alte corpuri profesionale, cata vreme indeplinesc conditiile stabilite prin ordonanta. Ca urmare a ordonantei, o comisie numita de Consiliul Director al ANEVAR va verifica Conditiile de apartenenta la Uniune, in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii. De asemenea, membrii acreditati ai ANEVAR devin membri acreditati ai Uniunii, iar cei fondatori si de onoare ai ANEVAR devin membri de onoare ai Uniunii. Infiintata in 1992, ANEVAR este asociatia profesionala care promoveaza standardele si practicile profesionale in domeniul evaluarii. ANEVAR reprezinta peste 4.000 de membri titulari persoane fizice si aproape 270 de companii care detin calitatea de membri corporativi.


Sursa

12 September 2011