Bucureşti - Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR) a lansat recent ghidul „Costuri de reconstrucţie – Costuri de înlocuire”, semnat de Corneliu Şchiopu, expert evaluator acreditat şi lector ANEVAR, ce cuprinde o listă de informaţii şi costuri actualizate necesare evaluării clădirilor rezidenţiale.

Cartea se adresează în special evaluatorilor de proprietăţi imobiliare, dar şi celor care doresc să afle valoarea unei proprietăţi rezidenţiale estimată prin metoda costurilor de reconstrucţie (bănci, auditori, investitori etc.).

„Lucrarea răspunde nevoii de informaţii relevante şi actuale care se resimte pe piaţa evaluării imobiliare, în contextul schimbărilor semnificative de la nivelul pieţei imobiliare şi de construcţii”, a declarat Adrian Vascu, Preşedinte ANEVAR.

„Restrângerea accesului la creditare, cererea solvabilă actuală, numărul redus de tranzacţii cu proprietăţi imobiliare, toate acestea contribuie la ajustări ale preţurilor practicate la materialele de construcţii sau la clădirile finalizate, şi cred că este foarte important ca toţi evaluatorii şi cei interesaţi să aibă un punct de referinţă comun, cu informaţii la zi, atunci când estimează valoarea unei proprietăţi prin metoda costurilor”, a mai precizat Vascu.

Autorul a calculat şi centralizat o serie de costuri de reconstrucţie pentru diferite tipuri de clădiri rezidenţiale, care ajută la estimarea valorii de piaţă a unei proprietăţi imobiliare prin raportarea la investiţia într-o proprietate asemănătoare, construită la nivelul preţurilor actuale, din care se scad deprecierile totale.

În general, pentru estimarea valorii de piaţă a unei proprietăţi imobiliare şi în funcţie de scopul evaluării, de statutul clădirii şi de condiţiile de pe piaţa imobiliară, evaluatorii pot aplica una dintre cele trei abordări ale evaluării, conforme cu Standardele Internaţionale de Evaluare: abordarea prin comparaţii cu alte proprietăţi imobiliare similare şi relevante tranzacţionate recent, abordarea pe baza de venit, care ia în calcul veniturile pe care viitorul proprietar le poate obţine prin valorificarea proprietăţii, şi abordarea prin cost de construcţie / reconstrucţie.

Această metodă se foloseşte în special pentru estimarea valorii de piaţă a clădirilor noi sau relativ recent construite, dar şi pentru evaluarea unor proiecte de construcţii sau a unor proprietăţi specializate tranzacţionate pe piaţă limitată şi puţin lichidă.

Lucrarea reprezintă primul volum dintr-o serie care va trata, în mod distinct, diferite tipuri de clădiri, în funcţie de specificul fiecăreia.

 Cartea, publicată de editura IROVAL -  institutul propriu de cercetare în evaluare al ANEVAR - este însoţită şi de un CD ce conţine un tabel EXCEL, care permite calculul rapid al costurilor de reconstrucţie sau de înlocuire a clădirilor rezidenţiale, şi poate fi achiziţionată de la sediul Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România, din Str. Scărlătescu nr. 7, Bucureşti sau direct de pe site-ul www.anevar.ro.

 

3 September 2009