Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, vorbeşte pentru evz.ro, în campania "Oraşul de vis" despre cel mai bogat sector al Bucureştiului, pe care îl numeşte "cartea de vizită" a Capitalei.

Edilul spune că sectorul 1 a păstrat cel mai bine istoria Bucureştiului civilizat şi prosper. Chiliman face şi portretul locuitorului din acest sector: "Un patriot local, căruia îi place să trăiască aici şi i-ar fi foarte greu să plece", spune el.

EVZ: Sectorul 1 este cel mai bogat sector al Bucureştiului, statut care se traduce şi prin cel mai mare buget al primăriei. Care sunt avantajele directe? Cum se întorc banii în folosul comunităţii?

Andrei Chiliman: Sectorul 1 este totodată şi cel mai râvnit sector al Capitalei de factorul politic, pe considerente economice. Aici se generează 10% din PIB-ul României, aici vin cei mai mulţi investitori. Avem cel mai mare buget de sector din Bucureşti, dar şi - aici chiar e meritul nostru, al administraţiei -  cel mai bun grad de colectare a taxelor locale. În şase ani de primărie, am reuşit să pun pe picioare un mecanism eficient, astfel încât oamenii să simtă cu adevărat că banii se întorc la comunitate.

Ne-am ocupat mai puţin de spoieli şi de lucruri care iau ochii cetăţenilor (ceasuri cântătoare în intersecţii, băncuţe cu iederă etc.) şi mai mult de investiţiile serioase. Am fost primii care au preluat la bugetul primăriei partea de finanţare ce revenea proprietarilor pentru reabilitarea termică a blocurilor. Avem cele mai bune servicii publice din Bucureşti. Din păcate, toate acestea s-ar putea să devină în scurt timp istorie, pentru că actuala putere pregăteşte desfiinţarea sectoarelor şi preluarea bugetelor la consiliul general, unde ei au majoritatea, ca să trăiască bine clientela politică.

Sectorul 1 a fost ales pentru cele mai mari investiţii de afaceri şi imobiliare. Care au fost argumentele care au convins investitorii să aleagă sectorul 1? Care sunt avantajele care derivă şi cât de utile pot fi acestea în folosul locuitorilor sectorului 1? Cum aţi transformat acest sector într-o atracţie pentru investitori?
Consider că la economie şi la investiţii cel mai bine se pricepe un liberal. Dacă am fi rămas în urmă ca ritm de dezvoltare, cu siguranţă investitorii ne-ar fi ocolit. În opinia mea, este mult mai avantajos pentru un investitor să-şi deschidă un birou într-un loc curat unde să-şi poată chema partenerii de afaceri fără să li se facă ruşine de cum arată strada sau să piardă timp ca să caute un loc de parcare. Timpul înseamnă bani, iar ceea ce pierde un investitor, pierde şi comunitatea din Sectorul 1.

Când spun de parteneriat între noi şi investitori mă refer şi la o asumare a culturii locului. I-am îndemnat mereu să investească în parcuri şi spaţii verzi, pentru a înţelege să respecte locul unde îşi deschid afacerea. Gândiţi-vă cum va arăta însă Sectorul 1 dacă de el se va ocupa un primar general şi nu cel de sector, un consilier local sau un prefect după cum se intenţionează. Îl va interesa cumva că pe strada A.I. Cuza s-a surpat drumul sau că o bucată dintr-un parc va dispărea, dacă se va ajunge mai repede din Victoriei în Bucureştii Noi? Şi ce trecere va avea un cetăţean care îl va lua la întrebări unde sunt proiectele promise? Se distruge orice legătură între cetăţean şi primar, iar puterea de control va fi cu atât mai mică.

Cu toate aceste avantaje ale investiţiilor, care sunt principalele probleme socio-economice cu care se confruntă sectorul 1, ori semnalate de cetăţeni, şi care sunt soluţiile şi proiectele de rezolvare a acestora?
Problemele pe care le au acum cetăţenii Sectorului 1 sunt generate de nivelul de trai. O administraţie se poate gândi chiar şi la acest lucru, deşi la prima vedere lucrurile par separate. Eu m-am gândit cu ce pot ajuta oamenii ca să poată face economii, să câştige un loc de muncă sau să poată merge la medic chiar dacă bugetul nu le permite.

Astfel de soluţii le-am găsit în reabilitarea termică. Oamenii economisesc banii pe care îi pierdeau la întreţinere, valoarea facturilor s-a redus aproape la jumătate. Locurile de muncă se creează automat pentru că este de muncă în Sectorul 1, iar acolo unde nu am avut soluţii, am apelat la programe europene şi am primit finanţare. Cât despre partea socială, am avut mereu o atenţie specială pentru persoanele aflate la pensie şi care nu-şi pot permite să meargă la un medic stomatolog de exemplu. Lucrurile acestea se văd mai greu din afară, dar eu le popularizez pentru a beneficia de ele cât mai multe persoane.  

Sectorul 1 are o vastă zestre culturală (muzee, dintre cele mai mari ale Bucurestiului, case memoriale, monumente) şi naturală (parcuri, lacuri şi câteva zone cu pădure). Cât se investeşte în menţinerea şi dezvoltarea acestora? Care sunt proiectele pregătite de administraţia locală cu privire la acestea?
Sectorul 1 este un sector turistic prin definiţie. Este poarta de intrare prin cele două aeroporturi, prin principala gară, este cartea de vizită a Capitalei. Cine ajunge aici s-ar putea să-şi facă o impresie despre întreg Bucureştiul. De asta încerc să cultiv printre toţi bucureştenii, nu doar în Sectorul 1, un sentiment de respect faţă de valorile cu adevărat culturale.

Mă bucur chiar că am găsit un partener cultural priceput care ne va ajuta să definitivăm  primele trasee culturale ale Capitalei pe două axe. O axă pe Şoseaua Kiseleff, unde se găsesc în jur de 40 de obiective turistice. Nici noi, ca locuitori ai Capitalei, nu le cunoaştem pe toate, de fapt şi pe stânga şi pe dreapta bulevardului sunt clădiri şi monumente cu mare încărcătură istorică. O altă axă este cea a celebrului pod Mogoşoaia, emblema vechilor Bucureşti, de fapt Calea Victoriei de astăzi. În curând vor apărea pe aceste trasee şi primele indicatoare turistice, care ne vor face să ne descurcăm mai uşor.

Ce faceţi cu problema câinilor maidanezi? Cum preveniţi abandonul animalelor pe domeniul public? Cât aţi investit în Centrul Teritorial de Adăpostire şi Protecţie Temporară a câinilor fără stăpân din Soseaua Odăi?
O să rezolvăm problema câinilor fără stăpân în Sectorul 1 fără să mai aşteptăm nimic de la Primăria Capitalei. Nu mai putem pierde timpul. De doi ani avem un adăpost al nostru unde ducem câinii din Sector, îi sterilizăm, îi deparazităm şi îi închidem pe cei foarte bolnavi şi agresivi. În acelaşi timp îi oferim spre adopţie, suntem prezenţi mai mereu în parcurile din Sector pentru a-i învăţa pe oameni să-i protejeze.

Pentru că adăpostul este insuficient, dar problema câinilor râmâne, am luat o hotărâre: informarea şi consultarea cetăţenilor din sector. Fiind o problemă delicată, consider că cetăţenii sunt cei care trebuie să decidă asupra soluţiilor pe care le propunem noi, inclusiv eutanasierea câinilor nerevendicaţi sau neadoptaţi într-un termen rezonabil. Programasem consultarea pentru perioada verii însă, din cauza, restructurărilor din aparatul Primăriei, am fost nevoiţi să o mai amânăm.

 
Sursa

15 July 2010