42654-andreibotis.jpegAndrei Botis a fost ales Presedinte al Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (ROGBC – Romanian Green Building Council).

Andrei Botis este CEO al NAI Romania & Moldova, membru ANEVAR si membru al Royal Institute of Chartered Surveyors UK.

 

Din consiliul director mai fac parte: 

- Alina Cismas de la Saint Gobain – Vicepresedinte,
- Adrian Popa – Vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania,
- Daniel Armenciu- Lector Universitar la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” .
- Cezar Cojocea – Danfoss
ROGBC este o asociatie non-profit, apolitica infiintata in ce promoveaza responsabilitatea fata de mediu si eficienta energetica pe durata ciclului de viata a unei cladiri (de la faza de design, constructie pana la operare si deconstruire).

Printre proiectele (ROGBC) Romanian Green Building Council  se numara: 

 1. Reducerea Impozitului pentru cladiri verzi. Ceea ce inseamna ca o cladire verde plateste un impozit pe cladire mai mic decat o cladire normala. Primaria Cluj a fost prima municipalitate din Romania care a adoptat acest program in 2013. Ulterior Timisoara si Iasi-ul au aplicat acelasi ajutor de minimis  dezvoltatorilor ce construiesc imobile certificate “green” de catre organisme internationale precum LEED, BREEAM, DGNB si alte certificari recunoscute. Reducerile de impozit pot fi cu pana la 50% din impozitul anual declarat.
 1. Ipoteca verde, un program care recompensează eficiența energetică și responsabilitatea față de mediu, oferă capital suplimentar pentru ca dezvoltatorul proiectului să investească mai devreme în soluții ecologice esențiale și răsplătește proprietarul cu case de calitate mai bună și costuri lunare mai mici.
  Ipoteca Verde se aplica doar cladirilor ce detin certificatul Green Homes emis de catre RoGBC.

In acest moment Alpha Bank si Raiffeisen Bank ofera o dobanda preferentiala pentru proiectele certificate Green Homes, dobanda fiind diminuata cu pana la 20% din costul total.

Printre proiectele certificate Green Homes sunt:

 • One Charles De Gaulle,
 • One Herastrau Plazza
 • One Herastrau Park
 • AFI CITY BUCUREȘTII NOI – by AFI Europe Romania
 • VISION – by Studium Green
 • VALLEY 21 – by Dalghias Development & Building the Future
 • FUTURE HOMES RESIDENCE – by Galleron
 • Air Residence 

http://rogbc.org/ro/proiecte-certificate 

Printre membri ROGBC se numara: 

AFI Europe, Alpha Bank, ArcelorMittal, BASF, Epstein, Forte Partners, Garanti Bank, One United, Globalworth, Holcim, Saint-Gobain, Portland Trust, Reynaers,  Knauf, Holver, RockWool, Ytong, ERSTE, NAI Romania.

22 October 2019